stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

bu
bu
0 18.12.2020 14:17:40

Boks lahko trenirate ne glede na starost ali spol

Predstavniki klubov in zvez se vsak po svoje borijo za svoje nove športne rodove, podobno stanje je v boksarskem svetu, kjer se srečujejo s podobnimi izzivi. V svoje vrste radi povabijo nove generacije boksa. Največje boksarske zvezde trdijo, da ni nikoli prepozno, da si nadenemo boksarske rokavice in naredimo pravi korak v smeri boksarske vreče.

Nekdanji šampion velterske kategorije Sugar Ray Leonard pravi: »Boks je največji izziv. Z ničimer 'ne preverite' samega sebe bolj kot z nastopom v ringu.«

Boks ima kot plemenita športna disciplina pestro zgodovino, saj so se s pestmi bojevali že pred našim štetjem. Stari Grki so mu dali osnove, ki so jih pozneje s pridom uporabljali tudi Rimljani v gladiatorskih bojih. Konkretneje boksarski viri navajajo 17. stoletje, ko se je bojevanje dveh nasprotnikov z rokavicami ponovno pojavilo v Angliji. Svoje sposobnosti v borilnih veščinah s pestmi so v zgodovini radi nadgrajevali številni aristokrati in vladarji. Skozi čas se je razvijal amaterski in profesionalni boks, pomembno prelomnico pa pomeni leto 1904, ko se je boks v St. Louisu prvič tudi kot šport pojavil na olimpijskih igrah, kjer je skozi svoja pestra obdobja prisoten tudi v današnjih časih.

Razlogov za bližnje spoznavanje boksa je veliko, želeli pa bi izpostaviti nekatere, ki so marsikomu pomagali do spremembe v življenju in jih ta šport spremlja na tekmovalni ali rekreacijski način.

Krepitev zdravja in izoblikovanje telesa
Boksarski trening spodbuja zdrav način življenja prek številnih fizičnih aktivnosti, s katerimi si izoblikujemo telo. Kombinacija treninga s pravilnim načinom prehranjevanja ima zelo pozitivne učinke na delovanje srca in ožilja. Kolebnica bo v prvi fazi vaša dobra prijateljica.

Krepitev samozavesti in samoobramba
Vsak nov segment treninga nas bogati v boksarskem znanju in sčasoma bomo vse bolj ponosni nase. Vzporedno s spremembami na telesu se bosta krepili naša samozavest in izboljšana samopodoba. Prvine boksa pa so seveda izjemno pomembne pri učenju samoobrambe.


Disciplina in mentalni trening
Boks je trening, kjer pogosto presegamo svoje meje in ki je povezan z neskončnimi ponovitvami določenih kombinacij gibov in taktičnih manevrov. Najvišja raven discipline, predanost delu in mentalni trening pod budnim očesom trenerjev so izjemno pomembni pri tekmovalnem boksu, kjer je talent osnova, trda volja in dosleden trening z upoštevanjem stroke pa sta pika na i za boksarske zmage v ringu.

Sprostitev in timsko delo
Obveznosti doma in na delovnem mestu na nas pogosto delujejo stresno in ravno fizična aktivnost je najboljša sprostitev za številne rekreativce, ki izjemno radi zahajajo v boksarska središča na prilagojen rekreativni boksarski trening. Ta jim daje v skupinskih vadbah moči in motivacijo za nove izzive v življenju.

Tekmovalni duh v ringu
Kot obliko svojega tekmovalnega športa se vse več posameznic in posameznikov odloča za boks, kjer se naučijo boksarske abecede in prek dobrega trenerskega dela napredujejo v želene kategorije ter mednarodne boksarske dvoboje. V Sloveniji imamo že veliko boksarskih klubov, ki so izoblikovali zelo kakovostne borke in borce, ki zastopajo klube in Slovenijo na amaterskem in profesionalnem boksu.

Na spletni strani www.boksarskazveza.si lahko v rubriki klubi najdete svoj najbližji boksarski center v Sloveniji, kjer se lahko spoznate z osnovami boksa (tekmovalci, rekreativci in otroci) na skupinski ali individualni način.

Umar Kremlev novi predsednik svetovne boksarske zveze Aiba
Pretekli konec tedna je zaradi globalnih covid-19 ukrepov potekal virtualni kongres svetovne amaterske boksarke zveze Aiba, kjer so potekale tudi predsedniške volitve med petimi kandidati. Med 155 delegati, ki so glasovali, je pričakovano zmagal ruski predstavnik Umar Kremlev, ki je s 57,3 odstotki premagal svoje nasprotnike. Novi predsednik, sicer ruski poslovnež, ki slovi kot zelo družbeno odgovorna oseba, se je zavezal, da si bo Aiba pod njegovim vodstvom ponovno povrnila ugled 202 svetovnih boksarskih zvez, mednarodnega olimpijskega komiteja in vseh ostalih partnerjev. Predstavil je vizionarske načrte na področju izboljšanja boksarske infrastrukture in financiranja ter poudaril, da bo njegova izvolitev priložnost tudi za manjše države, ki si želijo dvigniti prepoznavnost boksa na domačem in mednarodnem tekmovalnem področju. V Rusiji so z njegovo ekipo ponovno dvignili boks na rekreativnem in tekmovalnem področju. Za Kremleva je v imenu BZS glasoval tudi njen predsednik Damjan Habjanec, ki pravi, da je bil program, ki ga je predstavil, zelo dober. Habjanec ga je že povabil v Slovenijo, da bi lahko bolje spoznal projekte za prihodnost slovenskih klubov in krovne Boksarske zveze Slovenije.

Značke: boks, šport, trening

Članki iz rubrike