stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

bu
bu
8 07.02.2020 12:06:30

Ostra sodba, ki odmeva: Žal mi je karier. A bojim se, da vrnitve ni!

Karate ni šport, ki bi se prav pogosto pojavljal v medijih. V zadnjem obdobju je s svojimi uspehi in kolajnami to delno spremenila Kranjčanka Tjaša Ristič, črn madež pa so mu pred dnevi prilepili trije mladi Radgončani, ki so na nedavnem balkanskem prvenstvu v Brežicah pozirali z iztegnjenim srednjim prstom na slovenskem grbu na reprezentančnih trenirkah.

Sporna fotografija, ki se je kot blisk razširila po spletu, je bila objavljena kar na spletni strani kluba, med uporabniki družbenih omrežij pa razumljivo povzročila obilo vznemirjenja in tudi zgražanja. Omenjeno fotografijo so s klubske spletne strani sicer odstranili, velika črna pika pa bo gotovo težko izbrisana. Po besedah predsednika kluba Antona Rožmana naj bi šlo pri tem zgolj za otroško vihravost in mladostniško nevednost. »Člani kluba se opravičujemo vsem, ki jih je objavljena fotografija užalila. Sami niso vedeli – v takem smislu so na grb pokazali iz igrivosti, a so ravnali napačno. Fotografija je nastala zgolj v nevednosti, nikakor pa ne v smislu norčevanja nad slovenskimi simboli ali ustanovami,« je fante poskušal opravičiti predsednik.

Iz preostalih objav je mogoče potrditi, da gre na sporni fotografiji za mlade člane Blaža Klobaso, Kristjana Klemenčiča in Mišela Čučka, ki so trenutno na evropskem prvenstvu v Budimpešti, kjer naj bi ponovno zastopali Slovenijo. Uporabili smo pogojnik, saj je zdaj že jasno, da se to ne bo zgodilo. To je namreč potrdil predsednik Karate zveze Slovenije Borut Strojin. »Sam sem za incident izvedel šele v sredo in ga takoj ostro obsodil. Nemudoma sem z dogodkom seznanil disciplinsko komisijo pri izvršnem odboru zveze, ki je to temo tudi takoj obravnavala, prav tako sem obvestil tekmovalno komisijo. Sklep IO temelji na tem, da se ti fantje izločijo iz tekmovanja na evropskem prvenstvu, kamor so že pripotovali z ekipo. Na podlagi ocene trenerja, ki je hkrati vodja poti, bi bil na teh fantih, ki so vendarle še mladoletni, tudi prevelik pritisk, zato so jih umaknili v karanteno in niso več s preostalim delom ekipe. Z nadaljnjimi postopki bomo poskušali stvari priti do dna. Zadeva je popolnoma nesprejemljiva, ne le do načel naše zveze, ampak do slovenskega športa v celoti. Lahko mi verjamete, da bodo sankcije zelo natančne, kakor tudi medijsko izpostavljene,« je odločen Strojin.



Predsednik zveze se boji, da so fantje to v resnici naredili le v duhu nevednosti in mladostne razposajenosti, kar pa njihovega dejanja nikakor ne opravičuje. »Obstaja neki interni akt vsake zveze, tako pri nas kot tudi drugje, tako da se moramo na to odzvati izključno in strogo profesionalno. Žal argument, ki ga je navedel predsednik kluba iz Radgone, ni dovolj dober argument, vsaj kar zadeva mene. Stvari so v fazi preiskave in jih bomo zagotovo raziskali. Pri tem je bil kršen tudi interni kodeks obnašanja športnikov. Žal mi je karier teh fantov, kakorkoli se bo to razvilo, saj so vendarle še mladoletni. Bojim pa se, da vrnitve ni,« je zaključil Strojin.

Kakorkoli že, tudi če je šlo za šalo, je bila ta sila neposrečena, saj bi se fantje pri 16 in 17 letih že morali zavedati, kaj pomenijo državni simboli in kaj kazanje s sredincem. Njihovo dejanje je vredno obsojanja, svoj delež krivde pa zagotovo nosi tudi tisti, ki jih je fotografiral in takšno fotografijo objavil na klubski spletni strani. Tudi on bo lahko imel slabo vest, če se bo zaradi tega dogodka kariera teh fantov predčasno končala.

Značke: karate, sredinec, afera

Članki iz rubrike