reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 07.02.2019 10:15:13

Fabjan: Ni še čas, da bi tekmovalke pritisnil do konca

Z grand slamom v Parizu se konec tedna začenjajo judoistična tekmovanja prve kategorije v letu 2019. Trener nosilk olimpijskih odličij Tine Trstenjak in Ane Velenšek, Marjan Fabjan, opozarja, da je za njegovi varovanki pomembno, da ohranita stik z najboljšimi, nikakor pa tekmovalki celjskega Sankakuja še nista v vrhunski formi.

Tekmovanje v Parizu pomeni tudi nadaljevanje kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu 2020, zato bo za slovensko odpravo pomembna vsaka zmaga. V Tokiu si Fabjan želi vsaj štiri ali pet slovenskih borcev.

"Realno bi morali imeti v Tokiu eno tekmovalko v kategoriji do 63 kilogramov, Tino Trstenjak ali Andrejo Leški. Potem pa je vrstni red znan. Tukaj so evropski prvak Adrian Gomboc, Ana Velenšek, sestri Štangar, Klara Apotekar, Kaja Kajzer ... Imamo pa še vrsto mladih borcev, ki imajo realne možnosti, npr. Martin Hojak ali pa kdo od fantov v težki kategoriji, kjer konkurirata Vito Dragič in Enej Marinič," o kandidatih za Japonsko pravi Fabjan.

Med mladimi izstopa Klara Apotekar, ki je pred 14 dnevi slavila na veliki nagradi v Tel Avivu. "To je bila ena tekma. Ampak ena lastovka ne prinese pomladi. Moramo biti previdni in ne smemo se prehitro veseliti. Že na naslednji tekmi se lahko vse obrne. Klara je vsekakor odlična borka, pomembno pa bo, da bo izide dosegala, ko bodo točke polne. Ana in Tina vesta, kaj hočeta. Klara pa se še uči in upam, da bo do začetka tistega dela, ko bodo točke 100-odstotne, poznala svoj cilj."

V Parizu bo nastopilo pet slovenskih tekmovalk. Andreja Leški, Tina Trstenjak, Ana Velenšek, Kaja Kajzer in Maruša Štangar. Fabjan je v prvi vrsti odgovoren za dosežke Trstenjakove in Velenškove, pri tem pa opozarja, da obe tekmovalki čaka še veliko dela.

Velenškovi za najvišja mesta v težki kategoriji nedvomno manjka še nekaj kilogramov, kar je nazadnje pokazal polfinalni dvoboj v Tel Avivu. "Optimalno bi bilo, če bi imela nekje med 95 in 100 kilogrami. Tehnično in taktično je najboljša, izkušnje pri njej sploh niso vprašljive. Pripravljena je tudi delati."

Za Trstenjakovo Fabjan trdi, da v tem trenutku ni 100-odstotno pripravljena. "Vseeno v Pariz odhaja po dober rezultat. Ta je seveda pomemben. To je vlak, ki pelje v Tokio. Moraš ostati zraven, ne smeš pasti po lestvici. Pri Ani je drugače. Potrebuje točke za svetovno lestvico, želim si presenečenje, a zadovoljen bom tudi, če bo dobila dve borbi."



V zadnjih letih je pri Trstenjakovi vidno, da ima velike težave predvsem z japonskimi borkami. "Je pa zato edina Evropejka, ki z njimi zdrži do konca in gre v podaljšek. Manjka ji še nekaj vzdržljivosti. Japonke enostavno trenirajo več. Tam imajo izredno konkurenco, v tej kategoriji vsaj šest odličnih tekmovalk in na igre bo šla tista, ki bo te treninge preživela. Mi teh treningov še nismo uvedli. Skušamo delati bolj človeško."

"Ni še čas, da bi Tino pritisnil do konca. Gre za odraslo žensko, ki je bila evropska, svetovna in olimpijska prvakinja. Od nje ni moč zahtevati, da je štiri leta v vrhunski formi. Treba je delati sistematsko. V tem trenutku je prezgodaj za trdo delo. Tega tempa ne bi zdržal ne jaz, ne Tina. Enako velja za Ano."

Fabjan dodaja, da Trstenjakova tudi pred Riom ni ves čas blestela. "Za to bo čas po poletju. Treba bo pogledati, kaj se dogaja, kje imamo mi šibke točke, kje jih imajo tekmice in potem se bomo resno pripravili. Ob tem pa je natančno treba spremljati tudi Andrejo Leški, saj imamo v kategoriji do 63 kilogramov dve odlični borki z možnostmi za olimpijske igre in dober nastop tam."

Ne glede na dobre izide v lanskem letu in visoke cilje v letošnjem letu Fabjan dodaja, da njegove borke trenutno še vedno delajo po lažjem programu. "Telo je treba spočiti. Delamo na nižjih prestavah, da bomo prihodnje leto lahko januarja startali na vse. "

"Kot rečeno, gre za odrasle ženske, ki imajo zasebno življenje in trenutno imajo še nekaj več časa zase. Ko pa bo prišel čas, popuščanj ne bo. Na Tino in Ano enostavno ne gledam na enak način kot na 20-letnice. To seveda razumem, ko pa bo prišel čas, bodo one morale razumeti mene. Takrat bomo šli na vse. Zdaj je pomembno le, da sta v kvoti za igre."

Letos bo za Fabjana pomemben nastop le na svetovnem prvenstvu v Tokiu. "To bo tudi generalka za olimpijske igre, ki jo moramo izkoristiti tudi za psihično pripravo. Pri Japoncih bomo na domačem terenu in pomembno jim bo pokazati, da se jih ne bojimo."

Značke: judo, sta

Članki iz rubrike