kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

bm
bm
0 06.02.2019 10:34:28

V znamenju nastopa VRAŽJIH SLOVENK v Angliji in petih mest na ekipnih tekmah

bm
Pretekli teden so bile v boju za uvrstitev na zimsko ekipno evropsko prvenstvo mladinske selekcije, ta teden naše članice čaka v pokalu Federacij bolj za napredovanje v drugo svetovno skupino ženskega tenisa.

Žal bodo naše članice v postavi Dalila Jakupović, Kaja Juvan, Nina Potočnik in Nika Radišič pod vodstvom Andreja Kraševca in Marka Šantla v britanskem Bathu nastopile brez trenutno prvega slovenskega loparja Tamare Zidanšek. Ta se je odločila, da bo dala prednost osebnemu programu pred reprezentančnim. Zato je tokratni nastop izpustila. Turnir v Bathu bo trajal od srede do sobote, nasprotnice naše ekipe pa bodo najprej domačinke Britanke, sledi tekma z Madžarkami in za konec še z Grkinjami.

file-78
bm

Zidanškova je pretekli teden ponovno izvrstno zaigrala na WTA turnirju v Hua Hinu na Tajskem (250.000 $), kjer se je še drugič v karieri uvrstila v polfinale, potem, ko je v prvem krogu s 6:3, 3:1 (predaja) izločila prvo madžarsko igralko Timeo Babos (WTA 66), v drugem je bila v dramatičnem zaključku srečanja 6:3, 0:6, 7:6(9) boljša od 115. igralke sveta, Američanke Jennifer Brady, v četrtfinalu pa je s 4:6, 6:1, 6:3 premagala Švicarko Viktorijo Golubić (WTA 101). V polfinalu je naletela na razpoloženo Avstralko hrvaških korenin, Ajlo Tomljanović. Slednja je prikazala izvrstno igro, dominirala je pri začetnem udarcu, pa tudi v igri je bila bolj zanesljiva od Tamare. Izkoristek prvega servisa je imela kar 88 %, odlična pa je bila tudi pri vračanju drugega Tamarinega servisa saj je bila uspešna v 68 %.


Srečanje, ki se je končalo z izidom 6:4 6:1 je trajalo uro in 14 minut, Tamara pa je morda nekoliko podlegla tudi dejstvu, da bi se lahko prvič v karieri zavihtela v finale. Njen izkoristek prvega servisa je bil 59 %, drugega samo 32 %, nekaj več kot dvajset neprisiljenih napak pa je bilo tokrat preveč za končno zmago. Tamara si je v srečanju priigrala samo eno break priložnost, tako v prvem kot v drugem nizu pa je izgubila svoj prvi začetni udarec, tako da je morala ves čas loviti Tomljanovićevo. Sicer pa je v srečanju prikazala in osvojila nekaj izvrstnih točk, s katerimi je navdušila občinstvo. To je bilo njuno tretje medsebojno srečanje, še drugič je bila na trdi podlagi boljša Avstralka.

Tamara jo je premagala na pesku v prvem krogu turnirja v Bolu na Braču lansko leto. Tamara si je na Tajskem priigrala denarno nagrado v višini 11.500 $, osvojila pa je pomembnih 110 WTA točk, ki so ji na lestvici WTA prinesle novo najboljšo uvrstitev v karieri, 63. mesto. Na poti k novi dobri uvrstitvi je bil v turški Antalyi na turnirju ITF World tennis toura z nagradnim skladom 15.000 $ tudi Nik Razboršek. Turnir se je zaradi vremenskih nevšečnosti začel šele v petek, Nik pa se je brez težav uvrstil v polfinale. Po eni tekmi v petek je moral v soboto na igrišče dvakrat. Najprej je v tekmi drugega kroga s 6:4, 6:4 premagal Španca Luisa Gomara Monio, nato pa v četrtfinalu z že povišano temperaturo s 7:6 (6), 6:3 Hrvata Mateja Šabanova. Zdravstvene težave se niso izboljšale, tako, da je moral polfinalni obračun predati, odpovedal pa je tudi nastop na turnirju v Antalyi ta teden. Tam je bil tudi Tom Kočevar Dešman, ki pa zaradi težav z bolečinami v hrbtu sploh ni nastopil. Razboršek je na lestvici ITF WTT pridobil tri mesta in je ta teden na 76. mestu, na lestvici ATP pa je na 596. mestu.

OP 16 Medvode fantje A Dominko in Žunič 2019_Kaja Podobnik
bm

Naši najboljši dečki in deklice v starostni kategoriji do 14 let ter fantje in dekleta v kategoriji do 16 let so prejšnji teden na štirih različnih prizoriščih po Evropi nastopali v kvalifikacijah za zimsko evropsko ekipno prvenstvo (Winter cups by Head). Ekipe se domov vračajo s tremi petimi in enim sedmim mestom, a brez uvrstitve na zaključne turnirje. Turnirji so potekali na izpadanje in tako so porazi v prvem krogu pomenili za vse naše ekipe boj za uvrstitev od 5. do 8. mesta. Fantje do 16 let Bor Artnak, Gal Emeršič Potočnik in Aljaž Jeran so pod vodstvom Tomaža Berendijaša nastopili v Budimpešti. Po porazu z 0-3 z Nemci v prvem krogu so v nadaljevanju s 3-0 premagali domačine Madžare, v boju za končno peto mesto pa z 2-1 še Hrvate.

Dekleta do 16 let so nastopila v postavi Petja Drame, Nika Strašek in Pia Marija Rebec. Ekipo je v portugalski Lousadi vodil Uroš Potočnik. Tudi dekleta so začela slabo in v uvodni tekmi z 0-3 izgubila z ekipo Francije, v nadaljevanju pa so vtis popravila z zmago 2-1 z ekipo Izraela, nastope pa so končale na petem mestu po še eni zmagi, tokrat z 2-1 nad ekipo Španije. Razmere za igranje so bile zelo slabe saj se je temperatura v dvorani gibala le nekaj stopinj nad ničlo. Ekipa deklic do 14 let je igrala v češkem Rakovniku. Ekipa v postavi Ela Nala Milić, Ana Lanišek in Ula Jamar je pod vodstvom Marka Pora osvojila končno peto mesto. Tudi za deklice je bila usodna prva tekma v kateri so bile švicarske vrstnice boljše s 3-0. Nadaljevanje je bilo bolj vzpodbudno, za uvrstitev na končno peto mesto pa so naše deklice s 3-0 premagale ekipo Litve in za konec še z 2-1 ekipo Izraela. Najslabše so jo tokrat odnesli dečki do 12 let. Matic Križnik, Tim Kušter in Žiga Švec so pod vodstvom Roka Ferjana nastopili v italijanskih Ronkah.

FIN 12 dečki A (TA Breskvar) in deklice A (Branik)
bm

V uvodnem nastopu so igrali z ekipo Avstrije in tesno izgubili z 1-2 pri čemer so odločilno tekmo dvojic Avstrijci dobili v tretjem tie-break nizu. Slabše jim je šlo nato z Italijani, ki so bili prepričljivo boljši s 3-0, v tekmi za sedmo mesto pa so naši dečki z 2-0 premagali madžarske vrstnike. Novo priložnost bodo vse ekipe imele na poletnih prvenstvih (Summer cups). Na domačih igriščih smo konec tedna spremljali več kot dvesto igralcev in igralk na turnirjih do 12 in do 16 let. V Mariboru so nastopila dekleta v starostni kategoriji do 16 let. V mariborsko-ptujskem finalnem obračunu je bila boljša domačinka, druga nosilka turnirja Annika Planinšek (Žtk Maribor), ki je s 6:3, 6:4 premagala prvo nosilko Tajo Lončarič (Ptuj). Planinškova je bila v vseh starostnih kategorijah blizu najboljšim, še nikoli doslej pa se ji na turnirjih Tenis Slovenije ni uspelo povzpeti prav na vrh. To je torej njen prvi naslov in napoved, da bo tudi v tej starostni kategoriji mešala štrene najboljšim in se borila za vrh teniške lestvice.

A turnir fantov je v Medvodah osvojil Annikin klubski soigralec Sebastian Dominko, ki je tako dopolnil izjemen izkupiček treh zmag igralcev in igralk ŽTK Maribor na A turnirjih tega konca tedna. V finalu medvoškega turnirja je Dominko, sicer prvi nosilec turnirja, s 6:3, 7:6(3) premagal tretjega nosilca Nejca Žuniča. Spremljali smo zanimive in izenačene boje na turnirju, na katerem sta morala oba finalista odigrati tudi tri nize. Žunič enkrat in Dominko dvakrat, pri čemer je bil predvsem Dominkov polfinalni obračun v katerem je premagal klubskega soigralca Maja Premzla izjemno izenačen in napet. Dominko je namreč slavil s 7-5, 6-7(7), 7-6 (1).

OP 16 Maribor 2019 Planinšek Anika in Lončarič Taja
bm

B turnir fantov, ta se je odvijal v Mariboru, je osvojil Dmitry Suboch (Morje). V finalu je s 7-6(2), 6-1 premagal Tilna Javornika (Sl-Ko). V Ljubljani so na igriščih TA Breskvar nastopali dečki v A turnirju, v kategoriji do 12 let. Turnir je osvojil Žiga Šeško (AsLit), ki je v finalu s 7:5, 6:0 premagal Luko Petroviča (Sl-Lj). Za petega igralca lestvice TS je to prvi naslov v karieri na turnirjih Tenis Slovenije, z uvrstitvijo v finale pa je do uspeha kariere prišel tudi Petrovič. B turnir dečkov je v Ljubljani osvojil Mark Bečirovič Novak (Tk_Sb). V finalu je s 6:0, 6:1 premagal Lasseja G. Zajca (Topten).

V A turnirju deklic je v Mariboru slavila prva nosilka Nala Kovačič (ŽtkMb), ki je v finalu s 6:2 6:2 premagala drugo postavljeno Ljubljančanko Zalo Vnuk (TkTal). Po dveh zaporednih zmagah Vnukove v začetku sezone je zdaj prvič v medsebojnih obračunih slavila še Kovačičeva in se tako še utrdila na prvem mestu lestvice do 12 let. V finalu B turnirja deklic sta nastopili Kaja Kadak Ocvirk (Maja) in Karolina Trnkovski (LukaKp). S 6:0, 6:0 se je prvega naslova na turnirjih veselila Kadak Ocvirkova.

Naš vodilni teniški igralec na moški svetovni teniški lestvici ATP Aljaž Bedene je ta teden na ATP turnirju serije 250 v argentinski Cordobi. Turnir ima nagradni sklad 590.000 $ in se igra na pesku. Aljažev nasprotnik v prvem krogu je bil 23-letni nemški levičar Maximilian Marterer, 76. igralec lestvice ATP. Aljaž je s po enim breakom v vsakem nizu zanesljivo slavil s 6:3 6:4 in prekinil niz petih zaporednih porazov. Oba igralca sta dobro servirala, a je bil s 84 % osvojenih točk na prvi servis Bedene uspešnejši od Nemca, ki si v srečanju ni priigral niti ene break priložnosti. V zadnjih desetih srečanjih z levičarji je bil uspešen sedemkrat. V drugem krogu ga zdaj čaka obračun s prvim nosilcem, Italijanom Fabiom Fogninijem, 15. igralcem sveta. To bo že njuno osmo medsebojno srečanje, Aljaž pa doslej še ni okusil slasti zmage.

Fed cup ekipa 2019 Potočnik, Jakupović Radišič in Juvan-2
bm


Želite postati teniški sodnik? Priložnost za to vam ponuja Sodniška organizacija TZS, ki razpisuje seminar za nove glavne sodnike. Seminar bo potekal med 22. in 24. marcem 2019 v Ljubljani. Prijave sprejemajo na el. pošto pipanba@gmail.com. Cena seminarja je 100 €.

Značke: tenis, slovenija, tzs

Članki iz rubrike