Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
06.08.2015 08:18:51
Deli članek:

Stisnilo me je pri srcu

Arsen Perić

Tina Šutej je spregovorila o nesrečnem padcu avstrijske skakalke s palico Kire Grünberg, ki se je ponesrečila prejšnji teden, po zadnjih podatkih pa naj bi bila zaradi zloma petega vretenca hroma od vrtau navzdol.


Informacije iz bolnišnice v Innsbrucku govorijo o hudih posledicah padca Grünbergove. Nesreča se je že tako ali tako zdela grozna. Med treningom je 21-letna atletinja z glavo padla v vbodno korito in si tako močno poškodovala hrbtenico oziroma peto vratno vretence, da je trenutno hroma od vratu navzdol.

vszi



Dejstvo je, da lahko sama diha in da njeni notranji organi delujejo normalno. Včeraj so starši in njen menedžer Thomas Herzog komunicirali s Kiro in dejali so, da je bila prisebna in da je razumela, kar so ji govorili, čeprav še ni govorila.

"Taka je kruta realnost in zdravniki pravijo, da izboljšanje stanja ni prav verjetno," je povedal njen menedžer Herzog. "Kira je kljub temu neverjetno pogumna, s starši pa se je odločila, da bo o svojem stanju obvestila javnost, saj se želijo izogniti govoricam," je še dodal, medtem ko se v pretreseni Avstriji že začenjajo akcije za pomoč nesrečnici.

OB OČETU IN MAMI
Grünbergova je v četrtek šele dobro začela trening, ko je pri poskusu na relativno nizki višini z glavo naprej priletela v odprtino, kamor je pri skoku treba vbosti palico. Njen oče in trener Frithjof Grünberg je bil prisoten na treningu, prav tako je bila zraven njena mati. Družina je v šoku, zato njen menedžer, za zdaj ne daje podrobnih izjav.

vszi



"Primarni cilj operacije je bil pri Kiri zadržati osnovne življenjske funkcije. Pot, ki zdaj čaka Kiro, bo drugačna, daljša, težja," je še dejal Herzog.

POZNAM KIRO
Pogovarjali smo se tudi s Tino Šutej, slovensko rekorderko v skoku s palico (4,61 metra na prostem in 4,71 v dvorani), ki ima letos sicer nekaj težav pri doseganju boljših rezultatov, a je optimistična, da bo do nastopa na svetovnem prvenstvu v Pekingu v pravi formi.

Tudi ona je bila, ko je izvedela za nesrečo, pretresena. Poznate Kiro? "Da, na nekaj tekmah sva bili skupaj oziroma sva si bili tekmici, zunaj tekmovanj pa se nisva veliko družili. Pogovarjali pa sva se med tekmami," je dejala Tina, ki Grünbergovo ceni kot skakalko in tekmico. "Stara je šele 21 let in je bila pred tedni četrta na evropskem prvenstvu za mlajše člane. Bila je zelo obetavna, saj je imela pri teh letih osebni rekord 4,45 metra, kar je pomenilo, da bi lahko še precej napredovala."

vszi



Vas je kaj stisnilo, ko ste izvedeli za Kirino nesrečo? "Seveda me je stisnilo pri srcu. Za tragedijo sem izvedela dan pred tekmo na balkanskem prvenstvu. V četrtek nisem vedela še nič. V petek sem se tam pogovarjala in omenili so nesrečo skakalke s palico. Vprašala sem jih, o kom govorijo. Začudeno so me pogledali, češ, kako ne vem. Bila sem še bolj začudena, potem pa so mi vse povedali. Potem sem bila kar malo jezna, rekoč: "Kaj mi zdaj to govorite! Zakaj moram to vedeti zdaj!" Ampak tudi če mi ne bi povedali, bi izvedela zvečer, ko sem šla na družbena omrežja in preverjala novice na spletnih straneh. V vsakem primeru bi izvedela pred tekmo," je govorila še vedno malo pretresena Tina in nadaljevala: "Med tekmo poskušaš ne razmišljati o tem, ampak kljub temu ne moreš popolnoma odmisliti vsega. Poleg tega te vsak, ki ve, da skačeš s palico, sprašuje, ali sem poznala Kiro," je govorila Šutejeva.

vszi


 

SLET NESREČNIH OKOLIŠČIN
Skok s palico je ena najbolj zahtevnih disciplin v atletiki, poleg tega pa stoodstotne varnosti ne moreš zagotoviti. "To je bil splet nesrečnih okoliščin, da sploh ne moreš dojeti, koliko malo možnosti je, da se to zgodi. Ampak na žalost se je. Nisem povsem natančno seznanjena, kaj je bilo, vendar mislim, da je delala neko vajo na treningu in je z glavo zadela natančno v korito, kjer vbodemo palice. Če glava nima opore oziroma omahuje, se poškoduje vretence. To je tako kot v avtu, če ob nesreči ne bi imel naslonjala za glavo. Ob trku in vseh silah bi ti zagotovo počilo vretence vratu. Mislim, da se je zgodilo nekaj takega," je govorila Tina.

Kiri se je zgodilo na treningu, ko je pod vodstvom trenerja in očeta delala določene vaje s palico, in niti ne pod polno obremenitvijo.

V preteklosti je bilo predvsem v ZDA tudi nekaj smrtnih primerov ob treningu skoka s palico. "V ZDA je bilo precej poškodb in tudi smrtna žrtev, toda to je bilo že pred časom – eden je priletel mimo blazine na tla in se polomil. V ZDA je bilo precej nesreč, dokler niso poostrili zahtev za varnost predvsem na srednjih šolah. Zdaj je takih poškodb veliko manj," je povedala Šutejeva, ki je v ZDA uspešno študirala in tekmovala štiri leta.

vszi



STRAH V TEBI
Pri normalnih, dobro izdelanih in tehnično vsaj solidno izpeljanih skokih s palico ni nevarnosti za poškodbo. Lahko pa se zgodi ob napakah športnika. "Mislim, da Kira sploh ni zaključila skoka. Ali je delala samo trening vboda in ji je palico iztrgalo iz roke ..." Torej sploh ni nujno, da je bila v zraku in z višine padla v korito? "Ne vem, ali je bila s palico že v skoku ali ne, vendar se je zagotovo moralo nekaj zgoditi pred tem. Ali se je morda spotaknila oziroma je z eno nogo zadela ob drugo nogo in ji je »odtrgalo« roko oziroma je izpustila palico ... Veliko različnih možnosti je. Toda to se zgodi res enkrat na milijon skokov. Uskladiti se mora toliko nesrečnih naključij naenkrat, da je prav neverjetno. Toda, kot kaže, se kljub vsemu lahko zgodi."

vszi



Prej ste rekli, da vas je jezilo, ker so vam povedali za Kirino nesrečo dan pred vašo tekmo. Ali vas to psihično zasleduje? Verjetno ne, ker bi morali potem med vsakim treningom razmišljati o možnosti nesreče. Tudi dirkači v formuli ena ne razmišljajo o nesrečah s smrtnimi žrtvami, ko dirkajo. "Ne, o tem med tekmo ne smem razmišljati in ne razmišljam. Slišiš, ko kdo kaj omeni, in takrat spet malo pomisliš na to, načeloma pa moraš te stvari odmisliti. Na tekmi na balkanskem prvenstvu v glavi nisem imela Kirine nesreče, nisem razmišljala o tem, kaj bi bilo, če bi padla. Če bi razmišljala tako, potem sploh ne bi mogla vbosti palice v korito in se dvigniti v zrak," je govorila Tina in z malce težkim srcem nadaljevala: "Moti pa me oziroma težko mi je, ko me vsak vpraša, ali sem jo poznala." Toda Tina razume, da je to v človeški naravi. "Da, razumem in je logično, da človek vpraša, ampak potem take stvari dlje časa držim v glavi. Ta primer bo za nas skakalce zdaj aktualen nekaj mesecev." Kira bo verjetno ostala hroma od vratu navzdol. "Da, verjetno bo res tetraplegičarka. Upam, da se bo dalo kaj narediti. Medicina je v zadnjih letih toliko napredovala, da zdaj zdravijo tudi poškodbe vretenc. Slišala sem za primer, ko je mladenič skočil v prenizko vodo in si poškodoval vretence ter ohromel. Potem je bil na nekaj operacijah in fant naj bi zdaj shodil. Res je, da so poškodbe različne, toda srčno upam, da je Kirina taka, da se ji bo dalo pomagati," je še govorila Tina.

vszi



Nekaj podobnega mislita tudi njena družina in avstrijska športna javnost, saj sta že odprli spletno stran www.donationkira.com, na kateri lahko posamezniki in ustanove prispevajo sredstva za Kirino zdravljenje.