Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
13.08.2014 15:11:34
Deli članek:

Najpogumnejša oseba v svetu boksa

Kako je boksarski promotor Frank postal gospa Kellie ter s tem udarna športna novica vikenda na Otoku.

On je bil tisti, ki je konec prejšnjega tisočletja Lennoxa Lewisa popeljal na sam vrh. Nekoč je bil eden glavnih igralcev v testosterona polnem svetu boksa, nekoč je udrihal čez geje, nekoč je kandidiral za londonskega župana, nekoč je bil Frank, zdaj je Kellie.

Dolgo preden je postal Kellie, je bil Frank Maloney britanska različica Don Kinga, spretni promotor, ki do šampionskega pasu ni pomagal samo Lewisu, a v spominu je ostal prav po sodelovanju z zadnjim nespornim svetovnim prvakom, enem največjih mojstrov sukanja pesti v zadnjih desetletjih. Ko se je Frank lani oktobra od boksa poslovil z besedami, da to ni več šport, v katerega se je zaljubil, je počasi zdrknil v pozabo. Vse do preteklega vikenda, ko je pred novinarja britanskega Mirrorja stopil kot – ženska.

ŽIVI IN PUSTI ŽIVETI

"Rodila sem se v napačnem telesu, vedno sem vedela, da sem ženska." In v hipu je seveda znova postal glavna novica na Otoku. Možakar, ki je bil dvakrat poročen in ima tri otroke, je spremenil spol in v jesen življenja vstopa kot Kellie. "Ne morem več živeti v senci, zato počnem, kar počnem. Če bi še naprej živela s tem bremenom, bi me pokončalo. Kar je bilo narobe pri rojstvu, je zdaj medicinsko popravljeno. Imam ženske možgane. Vedela sem, da sem drugačna, od prve minute, ko sem se lahko primerjala z ostalimi otroki. Nisem bila v pravem telesu, zavidala sem deklicam."

Da je s svojim priznanjem oziroma svojo novo podobo šokiral marsikoga, je milo rečeno. Tudi njegov najslavnejši varovanec je sprva ostal brez besed. "Bil sem šokiran tako kot bržkone vsak, ki je izvedel za novico o mojem nekdanjem promotorju, najprej sem seveda pomislil, da je izmišljotina. A krasna stvar tako v življenju kot tudi boksu je, da iz dneva v dan ne veš, kaj te čaka za naslednjim vogalom. Svet, v katerem živimo, ni le črno-bel, in ker prihajam iz boksarske bratovščine, si lahko le zamišljam, kako težka odločitev je bila to za Kellie," je v sporočilu za javnost uvodoma zapisal Lewis in nadaljeval: "Zdaj ko sem se bolj podrobno poglobil v Kellijine izjave, bolj razumem, kaj prestajajo ona in številni drugi, ki se znajdejo v podobnem položaju. Menim, da bi moralo biti vsem dovoljeno, da živijo svoja življenja na način, ki jim prinaša harmonijo in notranji mir. Spoštujem Kellijino odločitev, in če je to tisto, kar prinaša resnično srečo v njeno življenje, potem naj bo tako. Živi in pusti živeti.«

DAJMO PUNCA!

Ni je javno podprl le Lennox, vse odkar je novica uzrla luč dneva, so ji poslali sporočila podpore tudi številni drugi. Kar je bilo morda še celo največje presenečenje. Da so besede sočutja in podpore prevladale nad tistimi zgražanja, obsojanja, zasmehovanja in žaljenja. "Mislim, da je to le dokaz, kako se svet spreminja na bolje. Številni drugi so imeli ob podobnem koraku še leta in leta hude travme zaradi vsega, kar so morali prestati. Ne morem se dovolj zahvaliti britanski javnosti za njihovo razumevanje in sočutje. Prejela sem prijazna sporočila od ljudi iz sveta boksa, s katerimi sem že davno prišla navzkriž. To je nekaj, česar resnično ne bi nikoli pričakovala."

Eden najbolj izvirnih pri izražanju podpore, je bil na Otoku zelo priljubljeni boksarski kronist Steve Bunce. "Frank Maloney je bržkone najpogumnejša oseba v svetu boksa. Kako ga lahko kdorkoli kritizira?! Lahko se le nasmehneš in rečeš: 'Dajmo, dekle!'"

Galerija