Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/gv
STA/gv
13.08.2014 10:48:26
Deli članek:

Prve medalje že danes

Arsen Perić

Danes se v Berlinu začenja evropsko prvenstvo v plavanju.

Prvi bodo na vrsti daljinski plavalci, prireditelji pa bodo že prvi dan razdelili kompleta medalj za ženske na 10 kilometrov in v moški konkurenci na pol krajši razdalji.

Slovenska odprava, 11 plavalcev med katerimi se z medaljo spogleduje aktualni evropski prvak na 50 m prsno Damir Dugonjić, se bo tekmovanjem pridružila prihodnji teden, ko se začnejo boji v bazenu, saj Slovenija svojih predstavnikov v sinhronem plavanju skokih v vodo in daljinskem plavanju na EP nima, pa čeprav so daljinski plavalci v preteklih letih večkrat pokazali svoj talent, skoki v vodo pa so v Sloveniji trenutno le del zgodovine športa.

Ob uvodu v EP so zelo zadovoljni prireditelji prvenstva in Evropska plavalna zveza, saj se je v nemški prestolnici zbralo rekordnih 930 športnikov iz 45 držav. Po oceni Lena naj bi si 64 končnih odločitev pred malimi ekrani skupno ogledala kar milijarda ljudi.

Skrivnost ostaja strošek prireditve. Nemci natančnih številk niso razgrnili, dodajajo pa, da gre za sedemmestno številko. Prireditev so vajeni, saj prvenstvo gostijo že petič. Prvič se je evropska elita v Magdeburgu zbrala leta 1934, nazadnje pa leta 2002 v Berlinu, ko je po medalji Alenke Kejžar na 200 m mešano slavil tudi slovenski tabor.

Slovenski tabor medaljo pričakuje tudi tokrat. Gostitelji pa so znižali pričakovanja in poudarjajo, da ne bo 36 medalj kot leta 2002, zadovoljni bodo s 15 do 20 odličji. A glavne zvezde prihajajo iz drugih delov Evrope. Nedvomno bodo v ospredju javnosti Madžarka Katinka Hosszu, Švedinja Sarah Sjöström in Francoz Yannick Agnel, kjer si Nemci želijo zanimiv dvoboj s Paulom Biedermannom.

Gostitelji računajo predvsem na prvi korak v smeri olimpijske ekipe za leto 2020, kjer bodo tudi naslednje igre čez dve leti v Rio de Janeiru le vmesna postaja, EP pa bo dobrodošlo nabiranje izkušenj za mlade.