Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 07.09.2022 19:20:49

Tina Šutej tretja na diamantni ligi v Zürichu

Profimedia
Slovenska rekorderka Tina Šutej je bila v Zürichu tretja na finalu diamantne lige v skoku s palico, preskočila je 4,61 m in ponovila lansko uvrstitev. Zmagala je Avstralka Nina Kennedy, bronasta na letošnjem svetovnem prvenstvu, s 4,81 m.

Druga je bila trikratna zaporedna svetovna podprvakinja, Američanka Sandi Morris, zlata na dveh dvoranskih SP 2018 in 2022. Skočila je 4,71 m.

V četrtek, drugi dan finala, bosta na stadionu Letzigrund nastopila še dva slovenska predstavnika. Svetovni prvak Kristjan Čeh se bo potegoval za zmago v metu diska ob 18.15, Anita Horvat pa je dobila povabilo organizatorjev za nastop na 800 m. Horvatova, sedma je bila julija na svetovnem prvenstvu, je med desetimi atletinjami, ki bodo na dva stadionska kroga startale ob 21.19. Prvič v zgodovini bodo v finalu diamantne lige nastopili trije slovenski predstavniki.

Začetna višina v skoku s palico je bila 4,36 m in Šutejeva je bila gladko prek letvice in povedla. Prek letvice na 4,51 m so bile v prvih poskusih vse tekmovalke, poleg članice celjskega Kladivarja še Morisova, Kennedyjeva in Grkinja Aikaterini Stefanidi, te tri so začele na tej višini ter si tako s Šutejevo delile prvo mesto.

Ljubljančanka, ki zadnja leta živi in trenira v Celju, je bila v prvem skoku tudi prek 4,61 m, na prvem mestu sta bili še Morrisova in Kennedyjeva. S tremi neuspešnimi skoki sta tekmovanje tedaj že končali dve tekmovalki. Nepričakovano nekdanja olimpijska zmagovalka ter dvakratna svetovna prvakinja Stefanidijeva, pa tudi domačinka Angelica Moser, ki je končala na zadnjem, sedmem mestu. Slednja je lani na Poljskem edina premagala Šutejevo na dvoranskem EP.



Nato so letvico postavili na 4,71 m. Šutejeva je morala ponoviti svoj nastop, ker je imela težave v zaletu, a se je ustavila še pred koritom za vbod palice. Potem je prvič v finalu letvico z nogo podrla. Morrisova je bila edina, ki je bila uspešna prvič, tudi v drugem poskusu pa je imela Šutejeva težave v zaletu, vendar pa je pretekla na blazino in tako ni mogla še enkrat na zalet kot prvič. V tretjem je skok opravila, vendar letvico podrla.

Ko je evropska prvakinja, Finka Wilma Murto, letvico tudi podrla v tretjem skoku, je bilo jasno, da bo tretje mesto pripadlo Šutejevi, Finka je bila peta. Na 4,76 m sta za zmago potem skakali le še Morrisova in Kennedyjeva. Slednja je bila uspešna drugič in je prevzela vodstvo, ker je Američanka preskočila višino tretjič. Na 4,81 m je Kennedyjeva dosegla svoj najboljši izid sezone, Morrisova pa je letvico trikrat podrla. Pred finalom je bila sicer v skupnem seštevku sezone prva pred Šutejevo.

Triintridesetletna Šutejeva je bila letos tretja na dvoranskem SP in na EP, četrta na SP na prostem, 26. avgusta pa je v Lozani zabeležila svojo prvo zmago v diamantni ligi kot šele tretja Slovenka. Za zmago je dobila tedaj še 10.000 dolarjev, tokrat na finalu za tretje mesto 7000. Zmaga v finalu v vsaki disciplini prinaša poleg diamantnega pokala še 30.000 ameriških dolarjev in povabilo za nastop na SP prihodnje leto v Budimpešti, Šutejeva normo za največjo tekmo leta 2023 sicer že ima.

Po EP prejšnji mesec v Münchnu so morali Šutejevi poškodovano roko šivati, drugič pa še pred tekmo v Lozani in s šivi na rokah je nastopila tudi na finalu diamantne lige. Tokrat si je v finalu roko porezala Roberta Bruni, ki je s 4,72 m dosegla pred dnevi italijanski rekord. Tekmo je Italijanka sicer končala na četrtem mestu (4,61 m).

Značke: atletika, finale

Članki iz rubrike