Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

(mb)
(mb)
0 05.09.2022 11:04:25

Tenigolf, mešanica tenisa in golfa

FZS
V Bovcu so preteklo sezono predstavili nov edinstven šport tenigolf. Tenigolf združuje tenis in golf ter se igra na luknje s premerom od 48 do 52 centimetrov, ki se uporabljajo tudi za footgolf. Igramo z loparjem in žogico za tenis. Teniško žogico od udarjališča do luknje igramo s čim manj udarci.

Tenigolf se je prvo leto intenzivneje razvijal v Italiji in Sloveniji. Prvi zametki so se pojavili v Turčiji, Maroku, Nemčiji, na Slovaškem in Nizozemskem. Skupno je v prvi sezoni tenigolf igralo ali preizkusilo že več kot 750 igralcev iz 34 držav. V letu 2023 načrtujejo prva mednarodna tekmovanja, ki naj bi bila osnova za prvi tenigolf tour. Razvoj športa bo omogočen tudi na manjših javnih igriščih lokalno.

Idejni vodja tega športa v Sloveniji je Aleksander Kravanja, ki je zamisel zanj dobil leta 2018 in ga od takrat razvijal. "Predstavitev sem načrtoval za leto 2020, vendar sem jo zaradi epidemije covida-19 izvedel preteklo jesen. Navdih sem črpal iz hibridnih športov golfa in footgolfa. Po raziskavi sem ugotovil, da je bilo narejenih že nekaj poskusov uveljavitve tega športa. Na Nizozemskem in prej v Veliki Britaniji je obstajal tako imenovani racket-golf, vendar je bila zaključna igra na luknjo vedno ena izmed glavnih težav. Tudi natančno razdelanih pravil ni bilo, kar je temelj za resen razvoj športa. Iz svojih izkušenj golfa in footgolfa sem sestavil pravila za tenigolf. Za predstavitev sem izbral Golf igrišče Bovec, saj zaradi svojih korenin čutim tesno povezanost z dolino Soče. Bovško igrišče za golf je z naravno gorsko kuliso eno najlepših na svetu," je pojasnil, zakaj predstavitev ravno v Bovcu.

Tenigolf je idealen šport za skupine, družine in timbildinge. Vsi igralci, ki so na začetku bolj zadržano pristopili k tenigolfu, so bili po igri navdušeni. Poskusite tudi vi! 

Zakaj bi igrali tenigolf?

Hitro se ga lahko naučite.

Je zabaven, tekmovalen in tehnično izzivalen šport.

Preproste osnove za začetnike.

Za 18 lukenj potrebujete le dve uri.

Lahko ga igrate sami ali v skupini.

Oprema: teniški lopar in žogice, polo majica, telovadni copati ali čevlji za golf oziroma v skladu s pravili igrišča.

Tehnični podatki za tenigolf igrišča: priporočena skupna dolžina za tekmovalno igrišče s parom igrišča 72:2800 do 3900 metrov. Vse mere so odvisne od razvrstitve igralnih polj in so glede na zahtevnost za ženske tudi krajše. Dolžine posameznih lukenj so: par 3:40–120 metrov, par 4:120–180 metrov, par 5:180–250 metrov ali več.

Izjava: Nadja Lorbek, Izola

"Avgusta sem se prvič podala na bovško golf igrišče, in sicer s teniškim loparjem v eni roki in teniškimi žogicami v drugi – na tenigolf. Nisem vedela, v kaj se sploh podajam, ampak glede na to, da zaradi poškodbe kolena ne morem več igrati tenisa, sem skakala od veselja, da lahko ponovno držim lopar v roki. Že ob prvem zamahu se je izkazalo, da gre za presenetljivo zanimivo in zabavno igro, kombinacijo tenisa in golfa v prečudovitem naravnem okolju. Igra je povsem presegla moja pričakovanja, tako s tehničnega vidika kot povsem športnorekreativnega – med igro so pomembni taktika, izbira udarca, moč zamaha, preseganje naravnih ovir in podobno. Na koncu vseh osvojenih 18 lukenj sem bila neizmerno srečna, da sem doživela povsem novo športno izkušnjo, ki me je tako pritegnila, da komaj čakam, da grem spet na tenigolf. Upam, da bo privabil še več navdušencev, ki jim ustreza posrečena kombinacija tenisa, golfa in hoje v prečudoviti naravi, ter nam bo omogočen na več terenih po Sloveniji in širše." 

Galerija

Članki iz rubrike