profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

sta
sta
0 16.07.2022 08:08:58

Kaj se je zgodilo? Slovenska favoritinja za kolajno slabe volje! 'Bila sem zanič!'

Profimedia
Slovenska rekorderka Tina Šutej se je na svetovnem prvenstvu v atletiki, ki se je začelo v Eugenu v ZDA, uvrstila v finale v skoku s palico.

Boj za medalje bo v noči na ponedeljek ob 2.27 po slovenskem času. V kvalifikacijah prvega dne SP je preskočila le 4,35 m, kar pa je bilo dovolj za finale 15 tekmovalk.

"Takoj po nastopu sem si dejala, 4,35 m, nemogoče, da bi bilo dovolj za finale. Zato sem bila vmes že slabe volje. Potem pa mi je trener Milan Kranjc rekel, da sem se vseeno uvrstila v finale in sledilo je olajšanje. Imam še eno priložnost, želela sem skakati v finalu, vesela sem, da mi je uspelo. Še vedno sem bila dovolj dobra, ne glede na vse," je po kvalifikacijah za STA povedala Šutejeva.

Triintridesetletna atletinja je tretja po izidih sezone na svetu in je nastopila v kvalifikacijski skupini A med 15 tekmovalkami, kolikor jih je bilo tudi v skupini B. Polovica jih je že odpadla, tudi nekaj s prav tako preskočenimi 4,35 m kot Šutejeva, vendar z več popravami.

"Na ogrevanju sem se dobro počutila in kazala dobre skoke. Potem pa ne vem, kaj se je zgodilo. Tehnično sem slabo opravila skoke. Zanič. Že na ogrevanju je bilo nekaj narobe s stojali v naši skupini in smo začeli 20 minut pozneje kot v drugi. Veter je bil spreminjajoč, tudi druge so imele težave, zelo na nizki višini smo končale, veliko je bilo neuspešnih skokov. Če si imel srečo z vetrom, si imel dobre pogoje. Ampak to je za mano, sedaj moram to prespati in se pripraviti za finalno tekmo," je dodala Šutejeva.

Začetno višino na 4,20 m je članica celjskega Kladivarja tako kot večina najboljših izpustila. Naslednjič je bila letvica postavljena na 4,35 m, ki jo je prvič preskočila, na 4,50 m pa je letvica prvič in drugič padla. Šutejevi je tako ostal le še en poskus, da bi ostala v tekmovanju, a je bila neuspešna tudi tretjič.



Avtomatična kvalifikacijska višina za preboj v finale najboljše dvanajsterice je 4,65 m, kar je Šutejeva letos že velikokrat krepko presegla. V tokratnih kvalifikacijah pa si je prvo mesto razdelilo osem tekmovalk s 4,50 m.

Tina Šutej je v zadnjih sezonah v svetovnem vrhu skoka s palico in je svojo vrednost dokazala tudi na marčevskem dvoranskem SP, ko je v Beogradu osvojila bronasto medaljo, lani je bila srebrna na dvoranskem evropskem prvenstvu v Torunu ter peta na olimpijskih igrah v Tokiu.

Kimberly Garcia Leon je osvojila prvo zlato medaljo na svetovnem prvenstvu ter v hoji na 20 km priborila tudi prvo odličje za Peru v zgodovini SP. Najboljša je bila z državnim rekordom 1:26:58. Druga je bila Poljakinja Katarzyna Zdzieblo (1:27:31), tretja pa Kitajka Qieyang Shijie (1:27:56). Nekaj zatem so se na 20 km v hoji podali še atleti, Toshikazu Yamanishi je z 1:19,07 ubranil naslov prvaka. V izjemnem zaključnem delu je ugnal rojaka Kokija Ikedo (1:19,14), bron je pripadel Perseusu Karlstromu iz Švedske (1:19,18).

Ob koncu prvega tekmovalnega dne je bil prvi od petih štafetnih nastopov na SP, mešana štafeta na 4 X 400 m, v kateri je slavila Dominikanska republika. Ko je že kazalo, da bodo ZDA v tretji disciplini osvojile prvo zlato, je nepopustljiva Fiordalizo Cofil v zadnjih metrih zadnje predaje prehitela Američanka Kennedy Simon in zagotovila, da so se z njo po zmagovitem času 3:09,82 zlata veselili še Lidio Andres Feliz, Marileidy Paulino in Alexander Ogando. To je drugi najboljši čas v zgodovini, svetovni rekord (3:09,34) so ZDA postavile za zlato na prejšnjem SP v Dohi leta 2019.

Femke Bol je z izjemnim finišem poskrbela za popoln preobrat in srebro Nizozemske. V prvih predajah so pred njo tekli Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver in Tony Van Diepen za 3:09,90, gostitelji prvenstva so bili  tretji s 3:10,16. V drugi predaji ZDA je bila Allyson Felix za njeno devetnajsto medaljo na SP in je s tem povečala rekordno bero v zgodovini med vsemi. Na zmagovalnih stopničkah je bila na osmih SP in je za eno prvenstvo izboljšala rekord, ki ga je pred tem delila s Kenijcem Ezekielom Kemboijem. Razmak med prvo in zadnjo medaljo pa je sedaj 17 let, prej je bil 16, imel pa ga je v lasti Španec Jesus Angel Garcia v hoji (1993-2009).

Članki iz rubrike