avstrija, pct, covid Svet24.si

Nočni klubi bodo predvidoma zaprti vsaj do 9. ...

bencin, gorivo, točenje goriva Svet24.si

Sprememba, ki se bo poznala pri točenju goriva

princ harry Svet24.si

Harry in Charles po osmih mesecih brez stika le ...

pusnik jansa Reporter.si

Nenavadno »poslovanje« Janeza Janše in bivšega...

aleš-hojs Necenzurirano

V propagandni aparat SDS pred volitvami tudi denar...

tjaša-vrečič Njena.si

Kmetija: Tjašino bolečino rodila grenka ...

peter prevc domen cene 21 dj Ekipa24.si

Peter Prevc le RAZKRIL svojo veliko SKRIVNOST, ...

au
au
0 22.11.2021 17:12:43

KONČANO JE! Nesrečna SLOVENSKA REKORDERKA se je vdala v usodo! ZDAJ je resnično KONEC

Peter Kastelic/AZS
Čudna so pota vrhunskih športnikov, ko jim nesrečne okoliščine prekrižajo načrte.

Slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej je umaknila pritožbo, ki jo je dala na Mednarodno športno razsodišče (Cas) in sprejela kazen za dopinški prekršek, sta objavili Slovenska protidopoinška organizacija (Sloado) in Atletska zveza Slovenije (AZS). Atletinjo je doletel dveletni suspenz in črtanje rezultatov med avgustom 2012 in 2014. Ratejeva je tako dobila dvoletno prepoved nastopanja, ki začne teči 11. avgusta 2021, pri tem pa se všteje in upošteva obdobje začasne izključitve, ki je pričelo teči 9. marca 2020. Prav tako so črtani vsi izidi Ratejeve, doseženi v obdobju med 9. avgustom 2012 in 9. avgustom 2014.
Cas je v Lozani z umikom pritožbe Martine Ratej proti Svetovni atletiki in Sloadi 18. novembra 2021 prekinil postopek in zadevo umaknil s svojega seznama sporov.
Odločitev, ki jo je sprejel senat disciplinske komisije Sloado in tudi športnica, je dokončna, je objavil Sloado.

"Atletska zveza Slovenije ohranja ničelno toleranco do uživanja nedovoljenih substanc, zato v zadnjih letih tudi bistveno več vlagamo v preventivno ozaveščanje mladih atletov in atletinj," je ob tem poudaril predsednik AZS Roman Dobnikar.

Razkritje kršitve protidopinških pravil športnice Martine Ratej in obvestilo o odločitvi glede posledic
SLOADO na podlagi drugega odstavka 71. člena Protidopinškega pravilnika SLOADO v povezavi s členom 43.9 Tekmovalnih pravil mednarodne atletske zveze IAAF 2016-2017 obvešča javnost o primeru kršitve protidopinških pravil in odločitve o posledicah kršitve v primeru atletinje Martine Ratej.
Ponovna analiza vzorca urina, vzetega športnici Martini Ratej v času Olimpijskih iger v Londonu leta 2012, je pokazala vsebnost metabolita klostebola. Klostebol je nespecificirana snov, ki je in še vedno spada v skupino anaboličnih androgenih steroidov z Liste Prepovedanih snovi in postokov Svetovne protidopinške agencije.
Disciplinski postopek je v imenu Mednarodnega olimpijskega komiteja začela Mednarodna agencija za protidopinško testiranje, ki je zadevo napotila na Arbitražno sodišče za šport (CAS). Dne 16. julija 2020 je bila športnica spoznana za krivo za dopinški prekršek v skladu z protidopinškimi pravili Mednarodnega olimpijskega komiteja. Odločitev CAS glede same krivde športnice je bila dokončna in zavezujoča.


Primer je bil nato s strani Komisije za integriteto atletike (AIU) pri mednarodni atleski zvezi (WA), dne 18. decembra 2020 predan Atletski zvezi Slovenije, ta pa je postopek predala v obravnavo senatu disciplinske komisije SLOADO, ki je bil v zadevi pristojen za odločitev o nadaljnjih sankcijah.
Po opravljeni ustni obravnavi je senat disciplinske komisije zaključil, da je bil iz predloženih dokazov in navedb s strani športnice razviden obstoj neznatne krivde športnice in posledično izjemnih okoliščin, ki bi upravičile skrajšanje standardnega obdobja izločitve. Na tej podlagi je senat predlagal, da se v primeru Martine Ratej kot sankcija določi skrajšano obdobje izločitve v trajanju 14 mesecev. O obstoju izjemnih okoliščin je odločil Doping Review Board (DRB), ki je pristojni organ Svetovne atletike (World Athletics) za odločanje o obstoju izjemnih okoliščin v protidopinških postopkih. DRB je v odločbi z dne 21. maja 2021 ugotovil, da športnica ni dokazala na kakšen način je prepovedana snov vstopila v njeno telo in posledično tudi ni dokazala, da je bila njena krivda v odnosu do kršitve protidopinškega pravila neznatna.
Senat disciplinske komisije SLOADO je na podlagi ugotovitve DRB izdal Odločitev o naložitvi sankcij športnici zaradi kršitev protidopinškega pravila – točke a) člena 32.2 Tekmovalnih pravil IAAF iz leta 2012, ter športnici Martini Ratej izrekel naslednje sankcije:
– dvoletno obdobje izločitve, ki začne teči z dnem 11. avgust 2021, pri tem pa se všteje in upošteva že prestano obdobje začasne izključitve, ki je pričelo teči dne 9. marca 2020;
– diskvalificirani so vsi tekmovalni rezultati športnice, doseženi v obdobju 9. avgust 2012 – 9. avgust 2014.
Odločitev, ki jo je sprejel senat disciplinske komisije SLOADO in tudi športnica, je dokončna.

Značke: martina-ratej, doping

Članki iz rubrike