mia skrbinac, miša molk Svet24.si

Miša Molk in Mia Skrbinac: intervju, ki nas je ...

Princ Charles Svet24.si

Odstavili kraljico Elizabeto II.

nočno delo2 Svet24.si

Mame majhnih otrok lahko zavrnejo nočno delo

zan jansa trstenjakova sds pl Reporter.si

Družinsko podjetje Janeza Janše: sin Žan ...

rok snežič Necenzurirano

Policija, KPK & Co., se boste lotili Snežiča in ...

Gino Tadej Podgornik Tjasa Vrecic 6_01 Njena.si

Kmetija: Tjaša in Gino se po šovu ne slepita

doncic dallas 1 Ekipa24.si

Joj, kako boli! Neverjetno, kaj se dogaja Dallasu,...

Darja Kapš
Darja Kapš
0 22.11.2021 11:08:38

Drama v Čatežu

Francoz Alireza Firouzja je bil prvo ime prvenstva v Čatežu.
Luka Rifelj (ŠZS)
Zadnji 9. krog ekipnega evropskega prvenstva v šahu se je v moški konkurenci po pričakovanjih končal dramatično. V boju za končno zmago in odličja je bila namreč cela četica ekip, ki je možgane napenjala vse do poznih večernih ur.

Na prvi šahovnici so se pomerili Francozi z Azerbajdžanci. Vse partije so se končale z remijem, razen na prvi šahovnici, kjer je mladi zvezdnik Alireza Firouzja s kmetom več iskal vse mogoče načine, kako v sicer enaki topovski končnici prelisičiti izkušenega nasprotnika in popeljati ekipo med dobitnike kolajn, sebe kot najmlajšega v zgodovini pa v prestižni klub igralcev z ratingom 2800. In res ga je za izkazano borbenost nagradila šahovska boginja sreče Caissa, saj je sledil veliki preobrat, ko je sicer izkušeni azerbajdžanski velemojster Mamedjarov v teoretični remi končnici kot začaran naredil usodno napako in nato predal partijo. Na drugi šahovnici so dotlej vodilni Armenci utrpeli boleč poraz z 1:3 proti ekipi Ukrajine. Zmagovalci tega najprestižnejšega ekipnega prvenstva stare celine so tako po dramatičnih obračunih in dodatnih kriterijih postali Ukrajinci, srebro so osvojili Francozi, bron je odšel k Poljakom. Slovenska prva moška ekipa se smole ni mogla otresti niti v zadnjem krogu proti sosedom Italijanom. Izgubili so z 1,5:2,5, kar jih je umestilo daleč pod začetno izhodišče, na 32. mesto. Slovenija 2 je turnir končala na 34. mestu.

V ženski konkurenci je zadnji krog odločal zgolj o tretjem mestu, saj je zlato že krog pred koncem pripadlo Rusinjam, srebro pa Gruzijkam. Tretje so bile ob koncu Azerbajdžanke, ki so visoko premagale Nizozemke. Slovenska prva ekipa je z remijem proti močnim Turkinjam v zadnjem krogu turnir zaključila na 18. mestu. Naša druga ženska ekipa, ki je bila tako kot druga moška ekipa v zadnjem krogu prosta, je zasedla končno 23. mesto. Prvenstvo v Sloveniji bo tako udeležencem ostalo v dobrem in lepem spominu, še posebej tistim najboljšim, ki so osvojili odličja. ŠZS je z mislimi že v pripravah na prihajajoče posamično prvenstvo Evrope, ki bo prihodnje leto spomladi prav tako potekalo v Sloveniji.

Članki iz rubrike