profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Darja Kapš
Darja Kapš
0 22.11.2021 11:08:38

Drama v Čatežu

Francoz Alireza Firouzja je bil prvo ime prvenstva v Čatežu.
Luka Rifelj (ŠZS)
Zadnji 9. krog ekipnega evropskega prvenstva v šahu se je v moški konkurenci po pričakovanjih končal dramatično. V boju za končno zmago in odličja je bila namreč cela četica ekip, ki je možgane napenjala vse do poznih večernih ur.

Na prvi šahovnici so se pomerili Francozi z Azerbajdžanci. Vse partije so se končale z remijem, razen na prvi šahovnici, kjer je mladi zvezdnik Alireza Firouzja s kmetom več iskal vse mogoče načine, kako v sicer enaki topovski končnici prelisičiti izkušenega nasprotnika in popeljati ekipo med dobitnike kolajn, sebe kot najmlajšega v zgodovini pa v prestižni klub igralcev z ratingom 2800. In res ga je za izkazano borbenost nagradila šahovska boginja sreče Caissa, saj je sledil veliki preobrat, ko je sicer izkušeni azerbajdžanski velemojster Mamedjarov v teoretični remi končnici kot začaran naredil usodno napako in nato predal partijo. Na drugi šahovnici so dotlej vodilni Armenci utrpeli boleč poraz z 1:3 proti ekipi Ukrajine. Zmagovalci tega najprestižnejšega ekipnega prvenstva stare celine so tako po dramatičnih obračunih in dodatnih kriterijih postali Ukrajinci, srebro so osvojili Francozi, bron je odšel k Poljakom. Slovenska prva moška ekipa se smole ni mogla otresti niti v zadnjem krogu proti sosedom Italijanom. Izgubili so z 1,5:2,5, kar jih je umestilo daleč pod začetno izhodišče, na 32. mesto. Slovenija 2 je turnir končala na 34. mestu.

V ženski konkurenci je zadnji krog odločal zgolj o tretjem mestu, saj je zlato že krog pred koncem pripadlo Rusinjam, srebro pa Gruzijkam. Tretje so bile ob koncu Azerbajdžanke, ki so visoko premagale Nizozemke. Slovenska prva ekipa je z remijem proti močnim Turkinjam v zadnjem krogu turnir zaključila na 18. mestu. Naša druga ženska ekipa, ki je bila tako kot druga moška ekipa v zadnjem krogu prosta, je zasedla končno 23. mesto. Prvenstvo v Sloveniji bo tako udeležencem ostalo v dobrem in lepem spominu, še posebej tistim najboljšim, ki so osvojili odličja. ŠZS je z mislimi že v pripravah na prihajajoče posamično prvenstvo Evrope, ki bo prihodnje leto spomladi prav tako potekalo v Sloveniji.

Članki iz rubrike