Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 28.07.2020 09:36:36

Naključja se v atletiki ne dogajajo: Lačna pripravljena na eksplozijo

Arsen Perić
Maruša Mišmaš brez stresa in z užitkom naskakuje svetovni vrh. Ob takem napredku, ki ga kaže, nas je lahko kar malce strah, kako hitra bo v naslednji, olimpijski sezoni. Če lahko pričakujemo, da bo letos rezultat na 3000 m z zaprekami spustila blizu devetih minut, bi lahko v letu 2021 to magično mejo tudi prestopila.

Maruša Mišmaš je na državnem prvenstvu v Celju s časom 8:46,44 minute izboljšala dve desetletji star državni rekord Helene Javornik in postavila šesti izid sezone na svetu na 3000 metrov. Javornikova je 8. julija 2000 v Bydgoszczu na Poljskem tekla 8:50,71 minute. Grosupeljčanka je 16. julija v slovenski prestolnici dosegla drugi izid vseh časov na 2000 m zapreke, v knežjem mestu pa je dosegla nov izvrsten izid. Na poti do rekorda sta ji pomagali partnerica na treningih in mladinska evropska prvakinja Klara Lukan ter za začetku Veronika Sadek, ki prav tako trenira v skupini z Marušo in Klaro. »Vedno rinem čim dlje naprej. Ne postavljam si mej. Komaj čakam, da bom tekla tudi v svoji paradni disciplini, na 3000 metrov z zaprekami. Dogovor je bil, da Veronika drži tempo prva dva kroga in potem prevzame Klara približno en krog, nato pa sem šla sama naprej, ker sem čutila, da sem močnejša. In potem sem se sama borila s časom,« je rekordni tek še enkrat podoživela Maruša, ki ima zdaj dva tedna premora, potem pa ... »Potem pa se spet začnejo treningi, saj imamo septembra v načrtih mednarodne tekme, na domačih pa verjetno ne bom več nastopila,« je povedala Maruša, ki je med koronsko osamitvijo trenirala celo bolj sproščeno kot drugače: »Fakulteta (za biokemijo, op. p.) je bila zaprta in sem lahko študirala doma na kavču. To mi še bolj ustreza. Edini minus je ta, da ni mednarodnih tekem oziroma da so zelo okleščene. Prilagodili smo se in osredotočili na tekme v Sloveniji. Kadar se trener odloči, da tečeva isto disciplino, si pomagava s Klaro. Letos res nimam nobenih izgovorov.« Verjetno je Maruša najbolje pripravljena v svoji karieri do zdaj. »Drži. To se vidi tudi pri rezultatih.«

Letos je na vsaki tekmi v Sloveniji tekla drugo disciplino. »To se odloči trener, meni pa je zabavno teči v različnih disciplinah. Moja glavna disciplina je seveda tek na 3000 metrov z zaprekami, ki pa je rezervirana za močne tekme, na domačih tekmah tako tekmujem v preostalih disciplinah. Iz vsakega teka se lahko nekaj naučim. Zdaj že res komaj čakam svojo disciplino, ampak zdi se mi, da je trenerjev namen ravno to, da čakam na svojo najljubšo tekmo, saj bom zaradi tega tako 'lačna', da bom lahko eksplodirala in v resnici pokazala vse, kar zmorem,« je razložila Maruša, ki seveda trenira pod vodstvom Tevža Korenta. »Res sem srečna, da sodelujeva. Res je pozitiven človek. Vedno in veliko razmišlja o tem, kako trenirati, ter išče rešitve in se zna prilagoditi. Čutim, da mu lahko zaupam, in tako meni ni treba razmišljati o tem, kako treniram, saj on razmišlja o vsem. Najbolj pomembno pa je, da trenirava z veseljem in ljubeznijo, da nama ni nič težko. Najin odnos se pozna seveda tudi na rezultatih,« je razmišljala Maruša. Seveda je lahko vesela, da ima takega trenerja, ki ji je pisan na kožo, toda treba je vedeti, da sta za odnos vedno potrebna dva. Torej ...

Na vrhu
Mišmaševa je po državnem prvenstvu prevzela vodstvo po peti od šestih tekem atletske lige Telekom Slovenije 2020, medtem ko je med atleti Kristjan Čeh na čelu še povečal svojo prednost pred zasledovalci.

Mišmaševa se je že po četrti tekmi lige v slovenski prestolnici s sedmega prebila na drugo mesto. Po izjemnem teku na 2000 m zapreke, na katerem je dosegla drugi izid vseh časov, je podvojila svoje dozdajšnje točke, namesto 14 jih je imela 28. Po nedeljskem državnem rekordu na 3000 m in šestem izidu sezone na svetu, ki ga je dosegla na državnem prvenstvu v Celju, ima že 41 točk.


Do zdaj vodilna Neja Filipič je sicer pridobila eno točko po osvojitvi naslova v troskoku, vendar s 33 točkami na drugem mestu že precej zaostaja. S 14,22 m iz Maribora je še vedno peta na lestvici izidov sezone na svetu, druga pa je ostala Tina Šutej, ki je 4,75 m dosegla v skoku v višino 5. julija v Ljubljani.

Šutejeva je po DP s petega napredovala na tretje mesto in ima 29 točk, tako kot Lia Apostolovski v skoku v višino, Nika Glojnarič na 100 m ovire in Agata Zupin na 400 in 400 m ovire, ki so razvrščene od četrtega do šestega mesta v ligi.

Čeh je v metu diska tretji na svetovni lestvici izidov leta (68,75 m). Pred Ptujčanom sta le aktualni svetovni prvak Daniel Ståhl iz Švedske (70,25 m) in Jamajčan Fedrick Dacres (69,67 m), svetovni podprvak. Za nekaj časa je pred dnevi na prvo mesto prišel Kolumbijec Mauricio Ortega s 70,29 m, na četrto pa je Ekvadorec Juan Caicedo (69,60 m), vendar so dosežka južnoameriških atletov črtali zaradi neizpolnjevanja pogojev. Čeh ima po osvojenem državnem naslovu v točkovanju slovenske lige že 40 točk, pridobil jih je osem in zanesljivo vodi, za njim pa je zelo strnjena konkurenca. Dve mesti je pridobil Blaž Zupančič, slovenski prvak v suvanju krogle, ki ima 25 točk, s točko zaostanka mu sledi trojica. Tretji je tekač na 200 in 400 m Lovro Mesec Košir, četrti je prvak na 100 m Nick Kočevar, peti pa najboljši Slovenec na 110 m ovire Filip Jakob Demšar. Šesti je Luka Janežič, ki je na DP prvič v sezoni tekel v svoji disciplini na 400 m in ima 22 točk. Naslednje, zadnje tekmovanje v okviru te slovenske serije bo 2. septembra v okviru 31. mednarodnega mitinga v Novem mestu.

Najboljša na lestvicah
Šutejeva je na DP v Celju v skoku s palico preskočila 4,50 m, a je na svoj nastop čakala uro in pol. »Za menoj dobra sezona, ena tekma je bila res izvrstna, za presežke. Tetiva je tokrat zdržala, ampak po dolgem čakanju po ogrevanju sem imela težave v zaletu. V Celju je bilo boljše kot na zadnji tekmi v Ljubljani, toda na tekmi nisem sestavila več dobrih skokov. Rezultata ne morem pripisati boleči tetivi, res pa je, da dva tedna nisem normalno trenirala. Tetivo bomo zdravili v teh dneh v Čatežu pri Khalidu Nasifu,« je povedala Šutejeva, lastnica drugega izida sezone na svetu in najboljša Evropejka, ki je že odpovedala miting v Turkuju na Finskem, pa tudi diamantno ligo v Stockholmu, saj je Švedska na rdečem seznamu koronadržav, Tina pa noče v dvotedensko karanteno. »Bom pa nastopala septembra – 2., 5. in 8. Prva je diamantna liga v Lozani, potem je mestni miting v Innsbrucku, sledi pa zlata šprinterica v Ostravi. Upam, da bom v Lozani v tako dobri formi, da bom ob dobri konkurenci spet naskakovala državni rekord,« je še dejala Šutejeva.

Evropski prvak za mlajše člane Kristjan Čeh je z 62,37 m v metu diska zaostal za svojimi letošnjimi najboljšimi dosežki. »Zadovoljen sem z naslovom prvaka. V Celje sem prišel po seriji težkih treningov. Zdaj me čakajo tekme v tujini, nekatere bodo, druge pač ne, nastopil pa bom tudi na vseh naslednjih tekmah pri nas. Malo sem se izpraznil po tekmi v Mariboru, kjer sem imel najboljšo tekmo v karieri, dva meta čez 68 metrov,« je povedal Čeh.

Članki iz rubrike