Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 26.07.2020 21:48:49

Mišmaševa zrušila 20 let STAR REKORD in postavila šesti izid sezone

Peter Kastelic/AZS
Maruša Mišmaš Zrimšek (Mass) je drugi dan državnega prvenstva v atletiki v Celju na 3000 m z 8:46,44 izboljšala dve desetletji star državni rekord Helene Javornik in postavila šesti izid sezone na svet. Javornikova je 8. julija 2000 v Bydgoszczu na Poljskem tekla 8:50,71.

Mozirjanka Maja Mihalinec (Mass) je sobotnima zmagama na 100 m in v štafeti 4 X 100 m dodala prvo mesto še na 200 m z dobrim časom 23,41 sekunde. Ljubljančanka Tina Šutej (Kladivar) je v skoku s palico preskočila 4,50 m.

Evropski prvak za mlajše člane Kristjan Čeh (Ptuj) je z 62,37 m v metu diska zaostal za svojimi letošnjimi najboljšimi dosežki, tudi 16-letni Sandro Jeršin Tomassini (Mass) z 2,12 m v skoku v višino ni bil zadovoljen. Konec prejšnjega tedna je v Novem mestu osebni rekord popravil na 2,22 m in izboljšal mladinske slovenske rekorde.

"Zelo sem zadovoljna, postavila sem si cilj 70 sekund na posamezni krog. Toliko sem tekla in dosegla tudi želeni končni čas. Komaj čakam, da bom tekla še na 3000 m zapreke. V moji disciplini bom nastopila 13. septembra v Berlinu, to bom moj glavni naslednji cilj. Upam še na nekaj močnih mednarodnih tekem, še prej pa bom imela po DP dva tedna aktivnega počitka," je bila vesela Mišmaševa, prvo ime DP.

Grosupeljčanka je 16. julija v slovenski prestolnici dosegla drugi izid vseh časov na 2000 m zapreke. V knežjem mestu je dosegla nov izvrsten izid. Na poti do rekorda sta ji pomagali partnerica na treningih in mladinska evropska prvakinja Klara Lukan, ki je bila druga z 9:05,95, ter za začetku Veronika Saedk, ki je potem odstopila.

"Tekla sem najhitreje letos in sem zelo zadovoljna, tudi med tekom sem imela prvič letos občutek lahkotnosti, na koncu pa mi manjka hitrostna vzdržljivost in se mi je potem porušil ritem, pa še pet tekov sem imela v dveh dnevih in to sem čutila danes," je dejala Mihalinčeva. Za njo je bila druga Anita Horvat (23,66), prvakinja na 400 m ter članica zmagovite štafete Velenja na 4 X 400 m.

Na pol stadionskega kroga med atleti je v odsotnosti Luke Janežiča, ta je pritekel prvo mesto na 4 X 400 m celjski štafeti, in Nicka Kočevarja zmagal Jan Grkman (Kamnik 21,15).

"Zadovoljen sem z naslovom prvaka. Na DP sem prišel po seriji težkih treningov. Sedaj me čakajo tekme v tujini, nekatere bodo, druge pač ne. Nastopil pa bom tudi na vseh naslednjih tekmah pri nas. Malo sem se izpraznil po tekmi v Mariboru, tam sem imel najboljšo tekmo v karieri, dva meta čez 68 m, ampak dosegel sem izvrsten izid," je povedal Čeh.



Brez konkurence je bila tudi Štejeva, ki je uro in pol čakala na svoj nastop. "Za menoj dobra sezona, ena tekma je bila res izvrstna, za presežke. Tetiva je tokrat zdržala, ampak po dolgem čakanju po ogrevanju sem imela težave v zaletu," je povedala Šutejeva, lastnica drugega izida sezone na svetu. Želela je nov državni rekord, 4,60 m je na ogrevanju pred tekmo preskočila brez težav.

Na stadionu celjskega Kladivarja je DP štelo kot predzadnjo tudi za ligo Telekom Slovenije, kjer je lani med atletinjami zmagala Mihalinčeva, ki se iz knežjega mesta edina vrača s trojno krono.

Dvojna posamična naslova sta slavila slovenska rekorderka v metu diska Veronika Domjan (Ptuj), ki je bila najboljša v svoji disciplini ter nato naslednji dan še v suvanju krogle (14,69 m), ter Jan Kokalj (Kladivar) na 1500 in 3000 m.

Na visokih ovirah sta po pričakovanjih zmagala Agata Zupin (Velenje) in Peter Hribaršek (Slovensk Bistrica). Slednji je ugnal sobotnega zmagovalca na 110 m ovire Filipa Jakoba Demšarja (Mass), ki je napovedal, da bi bil lahko v prihodnje uspešen tudi v tej drugi disciplini.

Zupinovi se je zelo približala Aneja Simončič (Mass), s 57,85 je izpolnila normo za sicer odpovedano EP v Parizu, a z osebnim rekordom dosegla merila za vrhunsko selekcijo 2, ki jo financira Atletska zveza Slovenije.

V uvodni disciplini drugega dne je Barbara Špiler ubranila naslov z 66,18 m v metu kladiva, ki je serijsko v njenih rokah. A je bila druga skupno, zmagala je članica brežiškega kluba iz Venezuele Rosa Rodrigues z 71,54 m, kar je več od slovenskega rekorda (71,25 m) Špilerjeve iz leta 2012.

Slovenska liga se bo končala v začetku septembra v Novem mestu.

Članki iz rubrike