uvodna Dobra karma

Med očetom in sinom znane Slovenke kar 90 let ...

chrissy teigen1 Svet24.si

VIDEO: Z zmanjšanimi je valjala

roman-jakič, zoran-janković Reporter.si

Če je preiskavo pri Počivalšku vodila »globoka...

morje, hladna voda Svet24.si

Vrhove Kamniško Savinjskih Alp pobelilo, to pa se...

20190830-00956582 Necenzurirano

Kaj zahtevajo Madžari, da vzamejo Planet TV

image0 Odkrito.si

Tanja Fajon: "Janša je napadalen."

NIKA ZORJAN (presenečenje) (2 of 2) Njena.si

To je babica Nike Zorjan

sta
sta
0 10.03.2020 18:30:24

Martina Ratej DOPINGIRANA? V resnici se je tedaj BORILA ZA SVOJE ŽIVLJENJE, česar pa niso ...

www.alesfevzer.com
Martina Ratej je danes dobila začasno prepoved nastopanja. Slovenska rekorderka v metu kopja je sicer že 16. januarja izvedela, da je bil njen naknadni test A z olimpijskih iger v Londonu 2012 pozitiven.

Slovenska atletinja na podlagi zdravstvene dokumentacije trdi, da je prepovedani clostebol prišel v njeno telo v procesu zdravljenja ginekoloških težav pred OI. Ratejeva je priznala, da so bile v njenem vzorcu izpred osmih let res sledi omenjenega anabolnega steroida, vendar zelo majhne. Kljub temu ne bo zahtevala testiranja vzorca B, "ker bi bil tudi ta pozitiven in bi samo podaljšala proces odločanja".

Obenem je na Svetovno protidopinško organizacijo (Wada) poslala več centimetrov visok kup zdravstvene dokumentacije iz tistega obdobja, za katero upa, da bo zadostovala, da ne bo dobila prepovedi nastopanja.

"To je bil in je zame še vedno velik šok, ker sem vedno zagovarjala čist šport in nikoli nisem jemala poživil. Clostebol pa je po zdravstveni dokumentaciji, ki sem jo pridobila, prišel v telo v procesu zdravljenja ginekoloških težav pred OI. Vse skupaj je trajalo od začetka leta 2012, dolgo sem se borila s to težavo, teden dni pa sem dobivala clostebol z zdravili, ki jih dajejo med zdravljenem tudi drugim," je pojasnila Ratejeva na novinarski konferenci v prostorih celjskega Kladivarja.


Dodala je, da je v začetku leta 2012 tudi zaprosila za zdravstveno izjemo, ki je sicer zdaj tudi del dokumentacije, ko jo je poslala na Wado.

"Tedaj se je borila za svoje življenje, česar pa nismo razglašali javno. In zato tedaj tudi nihče od nas ni razmišljal o metu kopja, ampak le o njenem zdravju," je povedal Andrej Hajšek, ki je bil njen trener večji del njene kariere. Potem je v zadnjih nekaj sezonah vadila pod taktirko Lovra Umka, preden je pred to sezono znova njen trener postal Hajnšek.

Dodal je: "V obdobju OI 2012 je imela več operativnih posegov, ki so zbrani v obsežni zdravstveni dokumentaciji." Bil je tudi njen trener v času omenjenih OI v britanski prestolnici, kjer je s sedmim mestom dosegla svoj najboljši izid na treh OI, na katerih je tekmovala.

"Že v Helsinkih je bila leta 2012 pred OI kandidatka za medalje na evropskem prvenstvu, tedaj je že vrgla 65 m, a je tekmovanje na Finskem zaključila slabo, na 52 m in na 21. mestu. A tedaj so se še čutile posledice zdravljenja, EP je bilo mesec in pol pred OI v Londonu," je pojasnil Hajnšek.


"Pozvana sem bila, da Wadi pojasnim, kako je prišlo do tega pojava. Po analizi dokumentacije, ki sem jo s težavo pridobila, kar precej jo je namreč že uničene, saj je od tedaj minilo osem let, sem ugotovila, da je bil clostebol v predpisanem zdravilu zdravstvenih problemov. Imela sem jih pred OI v Londonu in zaradi katerih še vedno opravljam redne zdravniške preglede."

"Dva dni se bom malo umaknila od javnosti, vse skupaj je bilo od sredine januarja zame zelo stresno. Potem pa bom začela trenirati in v kakšnih dveh do treh tednih mogoče lahko že pričakujem odgovor Wade. Če bo meni naklonjen, bom nadaljevala s pripravami za OI v Tokiu, normo že imam, drugače pa bom morala sprejeti kakšno drugo odločitev," je povedala 38-letna Ratejeva.

"Ko sem sredi januarja dobila telefonsko sporočilo in nato poklicala nazaj, sem novico, da je bil pozitiven moj vzorec z OI v Londonu, sprejela najprej, kot da 'je zafrkancija'. A se je takoj nato zamajal moj svet. Potem pa je vse skupaj vplivalo tudi na moje priprave, želela sem nastopiti že v zimski sezoni. Želim si le, da bi Wada odločila čim prej."

O tem, kaj bo naredila, če bi bila vseeno pozitivna in ji bo potem izrečena prepoved nastopanja, še ne razmišlja. Tudi Hajnšek "plana B" nima niti o njem niso razmišljali.

Poleg sedmega mesta na OI v Londonu je bila Ratejeva še 18. na OI v Riu de Janeiru 2016 in 37. v Pekingu 2008. Sedmo mesto je kot največji uspeh zabeležila tudi na svetovnem prvenstvu v Daeguju 2011, na SP pa je bila še deveta v Londonu 2017 in 11. v Berlinu 2009.

Na evropskih prvenstvih je bila odličju najbližje leta 2017, ko je v Berlinu zasedla četrto mesto, na prvenstvih stare celine pa je bila še šesta v Amsterdamu 2016 in v Zürichu 2014 ter sedma v Barceloni 2010.

Državni rekord, 67,16 m, je postavila 14. maja 2012 na diamantni ligi v Dohi.

Članki iz rubrike