Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 28.09.2019 08:11:32

Kenijki Chepngetichevi prvo zlato v Dohi, nočni maraton zaznamovale vročina in visoka vlaga

Reuters
Kenijka Ruth Chepngetich (2:32:43) je zmagala v maratonu, prvi končni odločitvi 17. svetovnega prvenstva v atletiki v Dohi. Na tekmi, ki so jo zaznamovale visoke temperature in velika vlažnost zraka kljub začetku ob polnoči, je bila druga Rose Chelimo, branilka naslova iz Bahrajna (2:33:46), tretja pa Namibijka Helalila Johannes (2:34:15).

Tekma se je začela ob predvidenem času, minuto do polnoči po lokalnem času, a so med tekmo namerili 32,7 stopinj Celzija in vlažnost zraka 73,3 odstotka, ki še poveča občutek vročine.

Zato je bil dosežen najpočasnejši čas v zgodovini prvenstev. Maraton je končalo le 40 od 68 tekmovalk, ki so startale, na 42.195 km dolgi poti pa so mnoge potrebovale medicinsko pomoč.

Tako so tudi zmagovalko morali odpeljati organizatorji, ko je po prihodu v cilj začela dajati prve izjave, saj se je začela nevarno nagibati naprej in je bila tik pred tem, da se zruši.

Petindvajsetletna Chepngeticheva si je odločilno prednost pritekla v zaključku, ko je po 35 kilometrih teka silovito pospešila in je niti njena rojakinja Chelimova, ki pa nastopa za Bahrajn, ni mogla več ujeti ter je v cilj prišla minuti in tri sekunde za njo. Prvo žensko odličje za Namibijo v zgodovini SP je z bronom osvojila Johannesova z minuto in 32 sekundami zaostanka.



"Tekma je bila resnično težka, toda nisem se predala in sem si ves čas prigovarjala, da lahko zmagam. Pila sem res veliko vode, ves čas sem se silila z njo, prav tako sem uporabljala gobe z mrzlo vodo, da sem se hladila. Kljub temu sem se med tekmo že zelo slabo počutila, a sem vztrajala," je povedala Chepngeticheva.

Ko je katarski emir dal znak za začetek tekme se je začelo za mnoge udeleženke teka pravo mučenje. "Že tako je bilo težko. Potem pa ob progi vidiš še katero izmed sotekmovalk, ki se je zgrudila od naporov, vse skupaj še poslabša in je prav grozljivo. Posebej, ko pomisliš, da se ti lahko to primeri že v naslednjem kilometru," je povedala 41-letna Kanadčanka Lyndsay Tessier, ki je bila 11.

Organizatorji so se sicer potrudili in so med drugim povečali število okrepčevalnic o progi. Vendar so pogoji za maraton in hitro hojo na tem SP še vedno izjemno težki.

Tekmovalke in tekmovalci v teh najdaljših preizkušnjah prvenstev namreč niso deležni ugodja, ki ga imajo preostali udeleženci, ki nastopajo na povsem klimatiziranem stadionu Kaifa, kjer iz velikih šob piha mrzel in temperature ne presegajo 25 stopinj Celzija.

Značke: atletika, sp, maraton

Članki iz rubrike