atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

sta
sta
0 18.09.2019 18:33:19

Sedmerica Slovenk na atletsko SP, najvišje meri Šutejeva

Tina Šutej
www.alesfevzer.com
Na svetovnem prvenstvu, ki bo med 27. septembrom in 6. oktobrom v Dohi, bo nastopilo sedem slovenskih atletinj. Največ med vsemi lahko pričakuje Tina Šutej (Kladivar), ki je v skoku s palico letos nizala državne rekorde že od zimske sezone naprej in na zadnjih tekmah ustalila na višini 4,70 metra.

Z državnim rekordom 4,73 m, ki ga je dosegla v soboto v Velenju, je na desetem mestu med prijavljenimi tekmovalkami. Mednarodne norme so poleg Šutejeve dosegle še Martina Ratej (Kladivar) v metu kopja, Maruša Mišmaš (Mass) v teku na 3000 m zapreke ter Maja Mihalinec (Mass) v teku na 200 m.

Po izidih na svetovni lestvici bodo nastopile še Anita Horvat (Velenje) na 400 m, Barbara Špiler (Brežice) v metu kladiva in Maruša Černjul (Kladivar) v skoku v višino. Mišmaševa bo tekla še na 1500 m, Mihalinčeva pa na 100 m, saj sta tudi v teh uvrščeni po doseženih izidih.

"Še preden gremo na SP imamo medaljo, saj bo Marija Šestak 28. septembra dobila bron za nastop v Osaki leta 2007, ki ji bo pripadel zaradi dopinga višje uvrščene tekmice. Prva pričakovanja so uresničena in dekleta lahko potuje sproščeno," je nekoliko hudomušno zaključil svoj prvi javni nastop v novi vlogi direktor Atletske zveze Slovenije (AZS) Nejc Jeraša.

"Cilj reprezentance je eno do dve finalni uvrstitvi ter preboje v polfinale v tekih. Večina, ki bo nastopila na tem SP, je imela uspešne sezone, posebej Šutejeva, ki sodi v sam svetovni vrh," je ocenil predsednik strokovnega sveta AZS Vladimir Kevo.

Vodja ekipe Črtomir Špacapan je izrazil razočaranje, ker priložnosti za nastop ni dobil Luka Janežič, ter dodal: "Gremo v okolje, ki je posebno zaradi drugačnih podnebnih razmer in visoke vročine. Tekmovanja bodo sicer zvečer in več kot mesec dni pozneje, kot običajno, vendar zaradi prilagoditve potujemo prej, kot bi sicer, na začetku naslednjega tedna."

Na sam vrh v svetovnem merilu sodi Šutejeva. Že pred ekipnim DP konec prejšnjega tedna v Velenju je pričakovala nove palice, ki so trše od teh, s katerimi je doslej tekmovala, da bo imela lažji prehod med posameznimi višinami. Zaradi zamude z dostavo iz ZDA pa bo sedaj nove palice preizkusila na petkovi tekmi v Celju, ki so jo pripravili posebej zanjo.

Maruša Mišmaš je na 3000 m zapreke 13. med prijavljenimi, najboljši izid pa je dosegla na začetku sezone, saj se je sredi nje poškodovala. Kljub temu se 24-letna tekačica nadeja finalnega nastopa.

Tega si nadeja tudi Ratejeva, ki je 14. po izidih med prijavljenimi. Njena sezona se sicer ni odvijala po načrtih, najboljša je bila v prvem delu, potem pa jo je ustavila poškodba hrbta. Tudi na zadnjih tekmah ni našla forme iz začetka sezone.

Mihalinčeva je v tej sezoni v zelo zgoščeni konkurenci sprintov premagovala v svetovnem merilu uveljavljene tekmice. Ves čas je imela stabilne nastope in je izboljšala oba osebna rekorda, na pol stadionskega kroga prav na njeni zadnji tekmi v začetku meseca v Zagrebu.

Maruša Černjul si je pred slabim mesecem dni zlomila roko, ko je nesrečno padla na letvico med treningom skoka v višino. Na prvem tekmovanju potem, bilo je prejšnji vikend v Velenju, je 27-letnica nastopila z opornico, ki je pokrivala sedaj že zaceljeno operacijsko rano, pod katero se v roki skriva ploščica in šest vijakov.

Barbara Špiler, ki je osvajala odličja na velikih tekmah v mladinskih konkurencah, se je v metu kladiva na veliko tekmo vrnila po materinstvu. Sedemindvajsetletna brežiška atletinja je bila vesela že, ko je prišla med potnike za SP, zato tja potuje sproščeno.

Anita Horvat je za tri stotinke sem zgrešila normo za SP. Zato je bila pod pritiskom vprašanja, ali bo nastopila na SP. Varovanki trenerja Roka Predaniča pa se ni primerilo to, kar se je Luki Janežiču, drugemu varovancu Predaniča, ki je izpadel iz kroga nastopajočih na največji atletski tekmi leta, kar je bilo ob prvi objavi Iaaf velik šok za AZS.


- Tina Šutej (Kladivar, skok s palico): "V kar dolgi karieri je letošnja sezona moja najboljša, veliko stvari se je uresničilo in sem stopnjevala formo. Prej sem bila pred odhodih na velika tekmovanja nekje v sredini po izidih sezone. Želje po vrhunskih uvrstitvah so bile tudi tedaj, realno pa lahko le letos povem, da z dosežki ciljam na vrh. Ker je taka tudi sezona."

- Martina Ratej (Kladivar, met kopja): "Moj cilj je finale, ne glede na to, da sem imela pred časom težave s hrbtom. Pomanjkanje treningov smo skušali nadoknaditi po državnem prvenstvu, pa se je potem tehnični element meta podrl. A bomo skušali težave z zaletom popraviti na zadnjih treningih."

- Maruša Mišmaš (Mass, tek na 1500 m in 3000 m zapreke): "Sezona se je začela sanjsko, pa se je potem žal nekoliko ustavilo. Poškodba se je že zelo dobro pozdravila in moj cilj je lahko finalni nastop na 3000 m zapreke, ki je moja glavna disciplina. Nastopila pa bom v dveh."

- Maja Mihalinec (Mass, tek na 100 in 200 m): "Imela sem res zelo dobro in stabilno sezono. Ves čas sem bila v bližini osebnih rekordov, na 100 m sem ga izboljšala sredi leta, na 200 pa na moji zadnji tekmi v začetku meseca Zagrebu. Tekla bom na obeh razdaljah in ker bom v zelo dobri konkurenci, mnoge sem sicer letos že prehitevala, pa računam tudi na še boljše čase. Želim si, da bo moja vrnitev po poškodbi dobila krono v Dohi."

- Anita Horvat (Velenje, 400 m): "Za tri stotinke sem zgrešila normo za SP. Zato sem bila še bolj pod pritiskom ob vprašanjih, če bom nastopila na SP ali ne. Sezona je bila zelo naporna, tudi psihično, ter zelo dolga. V zadnjem času sem se spočila, nadoknadila treninge in v Dohi si želim popraviti državi rekord."

- Barbara Špiler (Brežice, met kladiva): "Počasi in vztrajno se vračam. Nisem še rekla zadnje, obenem pa vesela, da bom po dolgih letos in materinstvu spet na velikem tekmovanju. Pričakovala sem, da bom potovala na SP z boljšim izidom. Nastopila bom sproščeno, doma imam tudi male velike navijače."

- Maruša Černjul (Kladivar, skok v višino): "Pred zlomom desne roke sem imela zelo dobro sezono, na štirih tekmah sem bila na višini osebnega rekorda, a ga nisem popravila. Potem pa sem morala za tri tedne počivati po nesrečni poškodbi, ko sem pristala na letvici. Ostala sem pozitivno naravnana in se vrnila. Pred SP pa bom imela še nekaj tehničnih treningov."

Značke: atletika, sp

Članki iz rubrike