20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Kaj bivši prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Pik je nekoliko bolj boleč od domačega sršena .. Odkrito.si

Invazija azijskih sršenov v Evropi

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 31.07.2014 13:41:01

Atletiko imam v genih, ne politike

Profimedia
Eden najboljših atletov vseh časov, Anglež lord Sebastian Coe, se je odločil, da se ne bo potegoval za mesto predsednika v BBC Trustu, ampak za mesto predsednika mednarodne atletske zveze.
Coeja, ki je bil tudi predsednik organizacijskega odbora zelo uspešnih olimpijskih iger v Londonu 2012, so dolgo povezovali z eno najbolj odgovornih funkcij v britanskih medijih. Olimpijski prvak na 1500 metrov (leta 1980 v Moskvi in 1984 v Los Angelesu) je bil res v igri, da postane predsednik posebnega odbora britanske nacionalne televizije in radia BBC, ki se imenuje BBC Trust (ta odbor nadzira vse, kar se dogaja na BBC-ju ‒ od denarja do programske politike).

Funkcija predsednika BBC Trusta je zelo odgovorna in precej na očeh javnosti, česar je lord Coe sicer vajen, toda kmalu je postalo jasno, da Coe nima dovolj časa, da bi se popolnoma posvetil delu na BBC-ju, poleg tega ima atletiko v genih. Mesto predsednika BBC Trusta je zelo pomembno tudi s političnega vidika. Coeja je želel imeti na BBC-ju sam ministrski predsednik David Cameroon, glasno pa ga je podpiral tudi zelo pomemben politik konservativne stranke George Osborne. Prav slednje je bilo Coeju verjetno precej zoprno. Konservativci so seveda hoteli imeti svojega človeka na položaju najvplivnejšega moža BBC-ja, potem ko je moral maja zaradi srčne operacije odstopiti lord Patten.

Coe je komentiral dogajanje okoli kandidature: "Dovolil sem, da se moje ime omenja v medijih za mesto predsednika BBC Trusta, ampak samo zato, da bi sam pri sebi naredil pravilno analizo, če bi imel dovolj časa, da bi opravljal tako zahtevno delo po svojih najboljših močeh. Zdi se mi, da predvsem nimam dovolj časa, da bi se lahko popolnoma posvetil temu poslu."


Sedeminpetdesetletni Coe je glavni kandidat, da bi nadomestil dolgoletnega predsednik IAAF Senegalca Lamina Diacka: »Zdaj se bom osredotočil na svoje trenutne obveznosti in potem na volitve za predsednika mednarodne atletske zveze. Kot vsi veste, imam atletiko v genih."

Diack je predsednik ene največjih svetovnih športnih zvez (združuje 212 držav) že od leta 1999 (izvoljen je bil kmalu po smrti prejšnjega predsednika Italijana Prima Nebiole), oktobra 2011 pa je bil izvoljen še za naslednja štiri leta.

Volitve za novega predsednika IAAF, ki ima velik vpliv tudi v mednarodnem olimpijskem komiteju, bodo avgusta naslednje leto. Diack, ki je bil pred leti vpleten tudi v podkupovalno afero (izvlekel se je le z opominom etične komisije mednarodnega olimpijskega komiteja), si na vse kriplje prizadeva, da bi predsedniško mesto ostalo v Afriki, in v ospredje postavlja karizmatičnega maroškega olimpijskega zmagovalca na 400 metrov z ovirami iz leta 1984 Navala El Moutavakela. Bo na koncu slavil veliki lord Coe ali bodo odločale igrice skrivalnic in neumnih nasmeškov?

Članki iz rubrike