Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
31.07.2014 09:56:13
Deli članek:

Ali se bo lepa Ana vrnila na vrh?

Instagram

Ana Ivanović je bila nekoč že številka ena svetovnega ženskega tenisa (junija 2008 po zmagi na Roland Garrosu) in po nekaj slabših sezonah je že lani spet začela korakati proti vrhu.

Na močnem turnirju v Stanfordu je dosegla 40 zmago v tej sezoni, kar je najboljše v njeni karieri. Še vedno pa v igri preveč niha.

Ivanovićeva se je v Kaliforniji vsaj malce maščevala Sabine Lisicki, ko jo je kot peta nosilka (je 11. igralka na svetu) v prvem krogu gladko premagala. S Sabino je namreč izgubila v kontroverznem dvoboju v letošnjem tretjem krogu Wimbledona (sodniki so dvoboj prekinili, ko bi ga lahko nadaljevali). Ana je tako v tej sezoni postala prva igralka, ki je dosegla 40 zmag (razmerje v zmagah in porazih ima 40:10). Tokrat je bila Ana veliko boljša od Sabine, ki je izgubila (7:6 (2), 6:1) kljub rekordu v hitrosti ženskega servisa.

"To je bil res dober dvoboj, čeprav je bil to za obe prvi dvoboj po krajšem premoru," je po zmagi povedala Ivanovićeva. "V prvem nizu sem še zaostajala, saj je Lisickijeva igrala res dobro, predvsem pa je dobro servirala. Trudila sem se, da bi v igri našla svoj ritem, kar mi je proti koncu niza tudi uspelo. V drugem nizu sem Sabinin začetni udarec začutila bolje, kar mi je precej olajšalo delo. Za obe je bil to res izjemno zahteven žreb in na žalost je morala ena izgubiti. Na srečo pa to nisem bila jaz," se je nasmejala simpatična Beograjčanka, ki je julija zamenjala trenerja.

Zdaj je pri njej na trimesečnem preizkusu Dejan Petrović, ki je prej delal tudi z Jeleno Janković in Novakom Đokovićem. Petrović naj bi z Ano ostal do konca severno-ameriške turneje, torej bosta sodelovala tudi na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku, na katerem ima Ana zelo visoke cilje.

Ivanovićeva je vključno z letošnjo sezono trikrat dosegla 40 ali več zmag v sezoni. Prvič leta 2007, ko ji je uspelo 40-krat zmagati sredi avgusta in je potem leto zaključila z 51 zmagami. Drugič ji je uspelo lani, ko je bila ravno zadnja zmaga v sezoni njena štirideseta. "Nisem razmišljala o tem, sploh nisem vedela, koliko zmag sem dosegla v sezoni. Toda če je že tako, mi 40 zmag v sezoni daje veliko mero samozavesti in tudi veselja," je dejala Ana, ki je znana po tem, da je precej vraževerna in da ima posebne rituale (na teniškem igrišču takrat, ko ne igra, nikoli ne stopi na črto, ki označuje meje igrišča).

"Tenis je nekaj, kar zelo rada počnem. Rada ga igram in zelo rada tekmujem. Vse te zmage me navdušujejo in navdihujejo, da še bolj garam in da izboljšam svojo igro. Že dolgo si želim nazaj v najboljšo deseterico in vem, da bom to dosegla le, če bom popolnoma osredotočena na tenis," je še dejala Ana, ki je trenutno 11. igralka sveta.

In ravno to, da se je Ana veliko posvečala tudi drugim stvarem, ne samo tenisu, ji je preprečilo, da bo naredila še večjo kariero, kot jo ima za seboj (z nagradami je zaslužila že več kot 11 milijonov dolarjev). Morda pa je pri 26 letih dozorela in je na poti k vrhu svetovnega tenisa. V Stanfordu bo zagotovo dosegla tudi 41. letošnjo zmago, saj jo danes, v drugem krogu, čaka kanadska kvalifikantka kitajskih korenin Carol Zhao, ki ne bo previsoka ovira.