stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
0 14.02.2020 21:22:26

Hancock končal bogato kariero

Ameriški speedwayist Greg Hancock, štirikratni svetovni prvak, je končal kariero. Glavni razlog za slovo 49-letnika je zasebno življenje, saj želi več časa posvetiti svoji družini.

Američan, ki ima sloves enega najbolj priljubljenih in umirjenih dirkačev v karavani, zaradi česar ima povsod veliko navijačev, je že v prejšnji sezoni izpustil tekmovanja na najvišji ravni, da bi se lahko posvetil ženi oziroma ji pomagal pri premagovanju bolezni. Takrat je bila odločitev o umiku začasna, zdaj je sporočil, da se dokončno umika z dirk na najvišji ravni.

Za letošnjo sezoni mu je vodstvo tekmovanja sicer izdalo posebno vabilo, saj v prejšnji ni zbral dovolj točk in se ni udeležil kvalifikacijskih dirk za SP.

"V zadnjih 12 mesecih, ko me ni bilo v karavani, sem imel tudi veliko časa za razmislek. Imel sem izjemno kariero, štirikrat sem postal svetovni prvak, osvojil sem še druge lovorike. To so bila izjemna in zelo uspešna leta," je za uradno spletno stran elitnega speedwayističnega tekmovanja dejal Hancock, ki bo junija dopolnil 50 let.

"Zadnje leto, ko sem skrbel za ženo in se posvetil družini, sem na življenje začel gledati z drugačnega zornega kota. Zadovoljen sem s tem, kar sem dosegel, zdaj pa je čas za nov korak. Odločitev je težka, a je pravilna," je še dodal Američan. Pojasnil je, da se bo ukanil samo kot aktivni voznik, želi pa ostati povezan s speedwayem, le da še ne ve, v kakšni vlogi.



Hancock je bil pravi veteran svetovnega prvenstva: od leta 1995, ko so ga prvič izvedli v sedanji obliki (serija grand prix), je bil vseskozi del karavane. V rokah ima tudi rekord, ki ga bodo tekmeci zelo težko izboljšali. Med letoma 1995 in 2014, ko je moral prvič v karieri izpustiti kakšno dirko SP zaradi poškodbe, je namreč zbral kar 177 zaporednih dirk oziroma ni manjkal niti na eni.

Skupno je v karieri zbral 218 nastopov na dirkah serije Grand Prix, končal je pri 2655 točkah in odpeljal 1248 voženj, kar sta tudi rekorda v tem tekmovanju, tako kot tudi 455 zmag v posamičnih vožnjah in 92 nastopov v finalnih vožnjah dirk.

Dokazoval pa je tudi, da starost ni ovira za vrhunske dosežke. Čeprav se je že bližal petdesetemu letu, je v zadnjih sezonah še vedno brez težav premagoval tekmece. Dva od štirih naslovov je dosegel po 40. letu, kar je tudi rekord, prav tako pa ima v rokah najdaljši časovni razmak med dvema naslovoma. Med letoma 1997 in 2011, ko se je naslova prvaka veselil prvič in drugič, je minilo 14 let. Najboljši na svetu pa je bil še v letih 2014 in 2016. Posamičnih zmag na dirkah pa ima 21.

Nova sezona svetovnega prvenstva se bo začela 16. maja v Varšavi. V karavani najboljših bo tudi leto slovenski serijski državni prvak Matej Žagar, ki si je uvrstitev med elito zagotovil z zmago v kvalifikacijah v letu 2019.

Značke: speedway, sp

Članki iz rubrike