nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 03.11.2019 10:13:48

Španski obračun v motoGP Vinalesu, Alex Marquez že svetovni prvak v razredu moto2

Španec Maverick Vinales (Yamaha) je zmagal na veliki nagradi Malezije v motociklizmu v kraljevem razredu motoGP. Drugi je bil na dirkališču v Sepangu njegov rojak Marc Marquez (Honda), ki je že pred to dirko osvojil naslov svetovnega prvaka. Njegov mlajši brat Alex Marquez je po drugem mestu v Maleziji že predčasno postal prvak v razredu moto2.

Šestindvajsetletni Marc Marquez je tako vpisal novih 20 točk in postavil nov rekord; 395 točk, kot jih ima trenutno na prvem mestu, ni zbral v eni sezoni še noben motociklist v zgodovini SP. Do 383 točk je Španec Jorge Lorenzo prišel leta 2010.

Tretji v razredu motoGP je bil Italijan Andrea Dovizioso (Ducati), drugi v skupnem seštevku po predzadnji dirki sezone SP.

Četrti je bil Italijan Valentino Rossi (Yamaha), ki se je z Doviziosom in Špancem Alexom Rinsom (Suzuki) do zadnjega boril za tretje mesto. Omenjena trojica je prišla v cilj v razmiku manj kot sekunde. Italijan Franco Morbidelli je bil na šestem mestu skoraj tri sekunde in pol za petim Rinsom. Frencoski novinec v tem razredu Fabio Quartararo je začel s prvega startnega mesta in bil razočaran po osvojenem sedmem mestu.

V ospredju pa sta svojo dirko peljala Vinales in Marquez, ob tem da se je prvi zelo hitro nekoliko oddaljil ter na koncu za dobre tri sekunde prehitel novega in starega od prvaka. Ta si je šesti naslov privozil že prejšnji mesec, zaradi padca v sobotnih kvalifikacijah pa je to dirko začel šele z 11. mesta.

Vendar se je zelo hitro prebil na drugo mesto in potem Vinalesa ni poskušal ogrožati. Vinales je s to zmago dobil uteho po padcu ob koncu prejšnje dirke SP v Avstraliji, kjer je vodil večji del tekme. Obenem je zdaj tretji v seštevku SP in je na četrto potisnil Rinsa.


"Zelo dobro sva startala z Vinalesom. Potem sem nekoliko izgubljal oprijem na gumah in zaostal. Preveč časa sem se zadržal tudi za Avstralcem Jackom Millerjem, kjer je Vinales še nekaj pridobil. A sezone še ni konec, komaj čakam na dirko v domači Valencii," je povedal Marquez in se veselil tudi bratovega dosežka.

Alex Marquez, voznik ekipe Kalex, je v Sepangu za 0,758 sekunde zaostal za zmagovalcem, Južnoafričanom Bradom Binderjem, in ima dirko pred koncem SP 262 točk ter s tem neulovljivo prednost. Binder (KTM) jih ima 234 in ne more več priti na prvo mesto, tretji v seštevku je Švicar Thomas Lüthi (Kalex, 230), ki je bil tretji tudi na VN Malezije.

"Moje sanje so se uresničile," je takoj po tekmi kratko dejal Alex Marquez.

Italijan Lorenzo Dalla Porta (Honda) je slavil v najšibkejšem razredu moto3, kjer je že pred tem osvojil naslov svetovnega prvaka. Bil je 0,410 sekunde pred Špancem Sergiom Garcio (Honda), tretji je bil drugi Španec Jaume Masia (KTM, +0,803).

Lorenzo Dalla Porta je v točkovanju SP zbral 279 točk, drugi je Španec Aron Canet (KTM), ki jih ima 190, tretji pa Italijan Tony Arbolino (Honda) s 175 točkami.

Zadnja dirka sezone SP bo 17. novembra, ko bo na programu VN Valencie.

Značke: motociklizem, sp

Članki iz rubrike