favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 30.06.2019 17:07:59

Nizozemcu NORA DIRKA v Avstriji!

Reuters
Enaindvajsetletni Nizozemec Max Verstappen (Red Bull-Honda) je zmagal na dirki svetovnega prvenstva v formuli 1 za veliko nagrado Avstrije. Na dirkališču v Spielbergu, kjer se je zbralo kar 203.000 gledalcev, je bil drugi Monačan Charles Leclerc (Ferrari), tretji pa Finec Valtteri Bottas (Mercedes).

Svetovni prvak Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je ostal vodilni v prvenstvu, dirko je končal na petem mestu, tudi za Nemcem Sebastianom Vettlom (Ferrari). Hamilton je po štirih zmagah prvič v sezoni ostal brez zmagovalnega odra.

Tri kroge pred koncem je Verstappen prehitel Leclerca, dirkača sta trčila z gumami, Monačan pa je moral ob tem na kratko zapeljati s steze. Prav možno je, da bodo sodniki Nizozemcu dodelili kazenski pribitek in tako bo zmagovalec dirke določen za zeleno mizo.

Dirko sta s prve vrste začela Leclerc in Verstappen. Prvi je svoj drugi najboljši startni položaj v karieri dobro unovčil in prišel iz prvih zabojev kot vodilni, Verstappen pa je dobesedno obstal na startni črti.

Hamilton je bil že kmalu na drugem mestu, na katerega je prišel iz četrtega startnega položaja, dve mesti je pridobil tudi Finec Kimi Räikkönen (Alfa Romeo-Ferrari) in prišel na četrto mesto, na šesto iz devetega pa Nemec Sebastian Vettel (Ferrari). Slednji je bil po šestih krogih že četrti. Leclerc je imel postanek v triindvajsetem krogu za zamenjavo gum, vzel je trše. Ko se je vrnil na dirkališče je bil tretji, za Hamiltonom in Verstappnom.

Po tridesetem od 71 krogov je imel Hamilton 5,383 sekunde prednosti pred Verstappnom, Leclerc je na tretjem mestu zaostajal že za več kot 12 sekund. A je moral prav v tem krogu Hamilton v bokse, kjer so mu namestili novo sprednje krilo in Britanec je nazadoval na peto mesto z več kot 19 sekundami zaostanka za vodilnim Leclercom. Ta je imel dobre štiri sekunde naskoka pred Bottasom, devet pred Vettelom, ki se je prebil na tretje mesto, četrti Verstappen je za Monačanom zaostajal že več kot 12 sekund.


Razlike so se pozneje zmanjševale in Verstappen je v petdesetem krogu v tretjem zavoju na četrto mesto potisnil Vettla. Ta je šel krog pozneje še drugič v bokse in nazadoval na peto mesto, četrti je bil Hamilton, vendar skoraj 20 sekund za vodilno trojico, ki je bila v razmaku šestih sekund. Verstappen se je nato na manj kot sekundo približal Bottasu ter ga nato tudi prehitel. V ozadju je najhitrejše kroge med vsemi začel nizati Vettel in s tem zmanjševati zaostanek za Hamiltonom.

Deset krogov pred koncem je razlika padla na štiri sekunde, tri kroge pozneje na le dve, podobna razlika pa je bila v tem obdobju tudi med vodilnim Leclercom in Verstappnom. Tako so gledalci pričeli spremljati dvoboja za zmago in za četrto mesto. Britanec Lando Norris (McLaren-Renault) je bil na šestem mestu že več kot minuto za vodilnim.

Tri kroge pred koncem sta bila Leclerc in Verstappen nekajkrat drug ob drugem, a do spremembe na čelu je prišlo v naslednjem. Nizozemec je tik pred zavojem močno pospešil, znova sta bila z Monačanom drug ob drugem, le da tokrat slednji po trku z gumami ni mogel ostati na dirkališču. Sodniki so tako odločali o tem, ali je Verstappen kršil pravila in namerno izrinil Leclerca.

Ta je dobrih deset minut pozneje že stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra ob poslušanju nizozemske himne, tako kot lani na VN Avstrije. Slavil je šesto zmago v karieri ter končal niz desetih zaporednih zmag Mercedesa. Bottas je bil na tretji zmagovalni stopnički, v predzadnjem krogu pa je Vettel na peto mesto poslal Hamiltona.

Britanec ima tako po zanimivi avstrijski preizkušnji s 197 točkami na čelu prvenstva po devetih od 21 tekmah 31 točk prednosti pred Bottasom (166), Verstappen je s 126 točkami tretji, četrti je Vettel (123).

Naslednja dirka SP bo čez dva tedna, ko je na programu VN Velike Britanije.

Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike