gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 30.06.2019 15:30:57

Maverick Vinales zmagovalec VN Nizozemske

Profimedia
Španec Maverick Vinales na Yamahi je zmagovalec dirke elitnega razreda motoGP v Assnu. Drugo mesto je osvojil njegov rojak Marc Marquez, tretje pa najhitrejši iz kvalifikacij, Francoz Fabio Quartararo (Yamaha SRT).

Vinales je na svoji osemdeseti dirki v razredu motoGP prepričljivo prišel do šeste zmage. To je prva Špančeva in Yamahina zmaga v sezoni. Marquez je z drugim mestom še povečal vodstvo v skupnem seštevku, Quartararo, presenečenje sezone, pa je s tretjim mestom prišel do drugim zaporednih stopničk, na prejšnji dirki v Barceloni je bil tretji.

Vinales je nadzor nad dirko prevzel dvanajst krogov pred koncem in se v cilju razveselil prve zmage po lanski avstralski preizkušnji.

"To je resnično eno od dirkališč, ki so mi v koledarju najbolj všeč. Rad bi čestital svojemu moštvu, naredili so odlično delo. Živim svoje sanje, dolgo časa je minilo od moje zadnje zmage," se je v cilju smejalo 24-letnemu Špancu.

Marquez, ki na stopničkah v tej sezoni ni bil le na tretji dirki, je še povečal naskok v skupnem seštevku, zdaj ima 44 točk prednosti pred skupno drugim Italijanom Andreo Doviziosom (Yamaha), ki je bil danes četrti. Katalonec je danes dobil tudi točko za najhitrejši krog na tekmi in ima skupno 160 točk. Po dirki je dejal: "Vedel sem, da je bila Yamaha na treningih zelo zelo močna, zato je to drugo mesto kot zmaga. Vinales si je zaslužil zmago."

Quartararo je nekaj časa celo vodil, potem pa je bilo videti, kot da ima težave z dirkalnikom in na koncu se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. "Prvič sem vodil na dirki, zato sem vesel in komaj čakam dirko v Nemčiji," je v cilju ni hotel na motor izgovarjati Francoz. Quartararo je sicer v soboto postal najmlajši dirkač v zgodovini, ki je v kraljevskem razredu dvakrat zapored dobil kvalifikacije.

Vinalesov moštveni kolega, Italijan Valentino Rossi, pa je ostal brez uvrstitve potem ko je trčil z Japoncem Takaakijem Nakagamijem (Honda). Dirke prav tako ni končal Španec Alex Rins (Suzuki), ki je sicer dobro startal in na začetku nekaj časa vodil.

V razredu moto2 je zmagal Španec Augusto Fernandez, ki se je z zmago povzpel na tretje mesto v skupnem seštevku z 92 točkami. Z zmago se je Fernandez povzpel na tretje mesto v skupnem seštevku z 92 točkami. Vodilni je Švicar Thomas Lüthi, ki je z današnjim četrtim mestom s 117 točkami prevzel vodstvo pred Alexom Marquezom. Slednji je danes dirko končal ob progi.

Značke: motociklizem, dirka, sp

Članki iz rubrike