Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 19.08.2018 18:27:22

Gajser šesti v Švici, zmaga Herlingsu

albatros
Slovenski motokrosist Tim Gajser je dirko svetovnega prvenstva razreda MXGP v švicarskem Frauenfeld-Gachnangu končal na šestem mestu.

Gajser je bil po padcu v prvi vožnji 12., v drugi pa je bil tretji. Z zmagama v obeh vožnjah je tudi švicarsko dirko dobil vodilni v SP Nizozemec Jeffrey Herlings.

Do prve točke v SP v sezoni je prišel drugi slovenski dirkač Klemen Gerčar, ki je bil v prvi vožnji 20., v drugi pa tik za dobitniki točk na 21. Njegova končna uvrstitev pa je bila tudi 21. mesto.

Na zmagovalnem odru sta bila danes ob Herlingsu še Francoz Romain Febvre in Belgijec Clement Desalle. Drugi v SP Italijan Antonio Cairoli je imel nekaj težav, po padcu v prvi vožnji se je tudi lažje poškodoval, dirko pa končal na sedmem mestu za Gajserjem.

Tim Gajser je bil na prejšnji dirki na zelo zahtevnem mivkastem terenu v Belgiji sedmi, tokrat si je obetal višjo uvrstitev, tudi zaradi poznavanja terena v Švici. Lani so na tem prizorišču Slovenci dosegli tudi zgodovinski ekipni uspeh, saj so bili kar trije med dobitniki točk; ob Gajserju še brata Peter in Jernej Irt, ki pa ju letos v Švici ni bilo.

V prvi vožnji letošnje izvedbe dirke pa so se sanje Gajserja o visoki uvrstitvi hitro spremenile v padec. Gajser je imel konec tedna v Švici precej smole; najprej že v sobotnih kvalifikacijah, ko je zaradi tehnične okvare končal le na sedmem mestu - Gerčar je bil 25. -, prva tri pa so zasedli Cairoli, Febvre in Desalle; še več pa na startu prve vožnje, ko je trčil z domačinom Cyrillom Scheiwillerjem. Oba sta končala na tleh in Gajser je potreboval precej časa, da je nadaljeval dirko. Padel je daleč v ozadje do 30. mesta, potem pa se je počasi prebijal naprej.

Na koncu je bil 12., zelo zadovoljen pa je bil Gerčar, saj je prvič v tej sezoni privozil med dobitnike točk v SP, vožnjo je končal na 20. mestu, ki prinaša eno točko. Za Herlingsom sta prvo vožnjo na vrhu končala še Desalle in Febvre.

Precej bolje je šlo najboljšemu slovenskemu dirkaču v drugi vožnji. Start je prestal brez padca, se obdržal med vodilnimi in bil dve tretjini na četrtem mestu, a nenehno ogrožal Desalla. Pet krogov ped koncem ga je tudi prehitel, tretje mesto pa je nato obdržal do cilja, kar je v seštevku dirke pomenilo šesto mesto in skupno 29 novih točk v seštevku sezone. Za svojo točko se je boril tudi Gerčar, a je tokrat večino vožnje preživel na 22. in 21. mestu, tako da je na koncu ostal pri eni točki iz prve vožnje. Pred Gajserjem sta bila v tej vožnji Herlings in Febvre.

Skupno je Herlings še povečal vodstvo v SP, zdaj ima 733 točk, Cairoli je ostal drugi s 675, Desalle pa tretji s 543. Gajser je izgubil eno mesto, zdaj je peti, ima pa 507 točk, a le tri manj kot četrti Febvre. Med dobitniki točk je zdaj tudi Gerčar, njegova prva v sezoni ga uvršča na 43. mesto.

Sezona se bo nadaljevala naslednji teden z dirko v bolgarskem Sevljevu.

Značke: motokros, sp

Članki iz rubrike