rešilec, reševalno vozilo, maribor, vožnja Svet24.si

Ko naenkrat ne zmoreš več in to traja leta; ...

razsvetljava, nogometno igrišče, luči Svet24.si

Urejanje razsvetljave na nogometnem stadionu, ...

trnava Necenzurirano

Za vode na Koroškem dali manj kot za luksuzno ...

urban kodric plakat Reporter.si

Ali ministrico Sanjo Ajanović Hovnik iz ozadja ...

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Američani ne morejo verjeti, kaj je ...

nataša-gavranić 1 Njena.si

Nič več skrivnost: Nataša Gavranić postala ...

doncic Ekipa24.si

Hahaha, kakšen kralj! Nikoli ne boste uganili, ...

sta
sta
1 18.08.2018 20:33:49

Janja Garnbret zmagovalka Münchna (daljše)

www.alesfevzer.com
Janja Garnbret je zmagovalka finalne tekme svetovnega pokala športnih plezalk v balvanskem plezanju v Münchnu. Devetnajstletna Korošica je bila na poti do finala zelo prepričljiva, vodila je že po kvalifikacijah in polfinalu, v finalu pa je pokazala izjemno predstavo, saj je edina vse štiri finalne balvanske smeri osvojila v prvem poskusu.

Druga slovenska finalistka Katja Kadić je osvojila peto mesto.

Na sporedu je še moški finale, v katerem se bosta merila tudi dva Slovenca Gregor Vezonik in Jernej Kruder, ki je že pred finalom kot prvi Slovenec osvojil skupno zmago v seštevku svetovnega pokala v balvanih.

"Sem super srečna, je čudovito," je po zmagi v Münchnu dejala Ganbretova, ki ni vedela, kaj lahko pričakuje, saj je nazadnje v svetovnem pokalu v balvanih nastopila aprila v Moskvi, kjer je tudi zmagala.

"Vedela sem, da sta tako Miho (Nonaka) kot Akiyo (Noguchi) zadnji balvan osvojili na flash, v prvem poskusu. Zato sem v prvem poskusu morala zadnji balvan osvojiti tudi sama, če sem želela zmagati. Plezala sem brez pritiska, bila sem prepričana vase, počutila sem se dobro. Ko sem z obema rokama prijela vrh zadnjega balvana, sem bila zelo srečna, bilo je čudovito, tudi zaradi vseh navijačev, ki so se zbrali tukaj v Münchnu. Seveda, da se me je po dveh dnevih tekmovanja lotila utrujenost, vendar pa sem tukaj tako zelo želela zmagati, za zmago sem hotela dati vse, kar sem lahko," je občutke strnila Garnbretova.


"Na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku bom tekmovala za stopničke v balvanih in težavnosti. Čeprav nikoli ne veš, kako se lahko zadeve obrnejo, bom naredila vse, kar se bo dalo, da bom osvojila kolajno. Upam na podobno predstavo v Innsbrucku," je napovedala najboljša slovenska športna plezalka ta hip.

Garnbretova je letošnjo balvansko sezono začela z drugim mestom v Meiringenu, nato pa je v Moskvi stopila še eno stopničko višje. Po Moskvi si je vzela premor zaradi šolskih obveznosti in je izpustila naslednje štiri tekme. Po uspešno opravljeni maturi je kot dvakratna branilka skupne zmage zelo prepričljivo začela svetovni pokal v težavnosti ter julija vpisala sijajen niz stopničk s tremi zmagami in enim drugim mestom.

V Münchnu pa je zgolj potrdila, da je trenutno najbolj vsestranska športna plezalka v svetovni karavani, zelo samozavestna in prepričljiva na dolgih smereh in zelo močna na balvanih, kar je odlična popotnica in izhodišče za napad na svetovnem prvenstvu, ki bo od 6. do 16. septembra v Innsbrucku.

Za prvo mesto v skupnem seštevku se je odvil povsem japonski obračun, v katerem je 21-letna Miho Nonaka v finalu premagala osem let starejšo veteranko Akiyo Noguchi. Garnbretova, Nonaka in Noguchijeva so bile tudi edine tri finalistke, ki so v finalu preplezale vse štiri balvane, a le Slovenka je vsako od smeri osvojila na flash, torej v enem poskusu.

Nonaka je osvojila drugo mesto, Noguchijeva je bila tretja. V skupnem seštevku je Nonaka slavila s 500 točkami, Noguchijeva je zbrala pet točk manj, danes četrta Francozinja Fanny Gibert (320) je v seštevku balvanske sezone končala na tretjem mestu. Garnbretova, ki je nastopila na treh balvanskih tekmah od sedmih, je glede na to dejstvo osvojila odlično četrto mesto (280), od kolajne v skupnem seštevku pa jo je ločilo le 40 točk. Lani je bila skupno druga. Kadićeva (246) je sezono sklenila na skupno petem mestu, kar je njen najboljši dosežek v skupnih razvrstitvah.

Članki iz rubrike