Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

ru
ru
0 02.04.2020 10:18:25

BREZ ZADRŽKOV o znižanju plač! Slovenski zvezdnik Barcelone razkriva: Ni bilo vprašanja. To jim omogoča ...

Profimedia
Španija je eno od žarišč koronavirusa, več (kot sto tisoč!) primerov okužb sta doslej potrdili le ZDA in Italija. Samo v slednji je za covidom-19 umrlo več ljudi. Smrtnih žrtev je v Španiji že trikrat več kot na Kitajskem, v dneh pred našim pogovorom z Juretom Dolencem, ki z družino tam preživlja samokaranteno, je bilo novih po 800 in več na dan! Umrlih, ne okuženih, da ne bo pomote. Slovenski reprezentant, ki se je tako kot Lionel Messi in drugi športniki katalonskega velikana moral odreči 70 odstotkom svoje plače, upa, da bo tega čim prej konec. Tako kot vsi …

Že v prejšnjih dveh tednih ste govorili o razmerah v Španiji oziroma Kataloniji v času krize koronavirusa. A stanje je vse slabše. Kako je trenutno živeti v Barceloni?
Niti ne vemo, kako je v mestu. Vemo samo tisto, kar preberemo v medijih, saj smo zaprti doma. Vidimo seveda številke, ki jih spremljamo prek interneta. Število okužb se je že manjšalo, v zadnjih dneh pa je spet višje. No, pravijo, da če to ni vrhunec, smo vsaj blizu. Zagotovo. Tako pričakujem, da bo šlo v kratkem na bolje. Ampak vsaj do 12. aprila gotovo ostaja izredno stanje, tako da smemo iz hiše samo v trgovino, lekarno, pa še to le po en človek naenkrat. Nekateri še vedno delajo, a le še nujne službe, medtem ko podjetja nimajo več možnosti, da se sama odločajo, ali bi delali ali ne.

V Sloveniji so ukrepi vedno strožji. Tudi zato, ker se ljudje niso držali navodil vlade. Tudi sami ste v enem od intervjujev izpostavili, da se s pohodi na Šmarno goro ali druge točke virusa ne bo pregnalo. Se tudi pri vas ukrepi stopnjujejo, kako disciplinirani ste prebivalci?
Kolikor preberem, še vedno vsak dan napišejo veliko kazni. Ljudje so torej še vedno na ulici, čeprav ne bi smeli iz hiše. Kar zadeva ukrepe, pa gre v Sloveniji vseeno bolj postopoma. Pri nas smo stroge ukrepe sprejeli na hitro. Tisti četrtek smo bili še na treningu, v petek ni bilo več šole, že zvečer pa se ni smelo več iz hiše, razen za nujne stvari. Kazni so visoke. Seveda pa je stanje v Španiji veliko slabše kot v Sloveniji, zato je bilo treba tudi primerno ukrepati.

Po povedanem sklepamo, da se vi karantene strogo držite. Kakšen je vaš vsakdan? Kako se počutite, ste že zelo naveličani zaprtosti med štiri stene?
Vsekakor bi rad videl, da se to čim prej konča. Seveda se držim karantene, druge možnosti niti ni. Na srečo imam doma manjši fitnes, tekaško stezo, tako da lahko vsak dan vsaj malo pomigam. Telesno pripravljenost tako lahko ohranjam na dovolj visoki ravni. Dolgčas pa mi ni preveč, ker imam cele dneve doma dva otroka, tako da je vedno kaj za početi. Seveda pa tako kot ves svet čakamo na pozitivne novice, da lahko spet začnemo živeti normalno.


Vaši načrti? Boste ostali v Španiji ali ste morda kaj razmišljali, da bi se vrnili v domovino, ko je bilo to še mogoče, kot se je denimo Zoran Dragić?
Ne, mi bomo z družino ostali v Barceloni. Tu imamo hišo z vrtom, tako da nam je lažje biti tukaj. Čeprav imamo v teh dneh nekaj dežja, je tudi vreme tu lepše, tako da če že moramo biti v karanteni, nam tu nič ne manjka. Navsezadnje pa sploh ne smemo več zapuščati Katalonije, vse je prepovedano. Tudi igralci, ki so tu sami, niso smeli domov. Razmišljamo samo, kdaj bo tega konec, da bi lahko otroci normalno zaključili šolsko leto, mi pa mogoče še kaj odigrali.

Verjetno razmišljati tudi o tem, da se plače vrnejo na zneske iz vaših pogodb. Vemo, da ste se morali v času zdravstvene krize odpovedati kar 70 odstotkom plače. Kako gledate na to, se je bilo težko sprijazniti?
Druge izbire niti nismo imeli, nihče je ni imel. Španska zakonodaja v takih časih namreč to omogoča. Nikakor ni lahko, ampak nimamo kaj, treba se je sprijazniti. Zavedamo se, da naš klub živi od prihodkov iz nogometa, torej vstopnic, televizijskih pravic, prodaje artiklov, ogledov, nogometne šole … Teh prihodkov v tem trenutku ni. Verjamem, da so res veliki problemi, zato smo morali to sprejeti vsi. S tem se nima smisla obremenjevati, ker nimamo vpliva na to. Lahko samo upamo, da bo tega stanja čim prej konec, saj bodo potem tudi naše plače spet normalne. Poleg tega bi to pomenilo, da se je zdravstveni položaj po svetu izboljšal, kar je najpomembneje.

O vašem znižanju plač se niti ni toliko govorilo kot o rezu pri nogometaših. Po nekaterih ugibanjih v javnosti, da se ne želijo odreči 70 odstotkom, je Lionel Messi v odmevnem sporočilu za javnost razglasil nasprotno. S soigralci si je prislužil veliko odobravanja. So vas presenetili, ko so se po povedanem sodeč brez ugovorov odrekli vsem tem milijonom?
Ne vem sicer, kako je potekal pogovor z njim (Messijem, op. p.), ampak kot so predstavili nam, od prvega dne ni bilo vprašanja, ali sprejmeš ali ne, ker španska zakonodaja to omogoča. So se pa nogometaši odločili še prostovoljno pokriti plače zaposlenih v klubu, da ne bo treba tudi njim zmanjšati prihodkov za 70 odstotkov. Tako bodo dali še več, to pa je seveda lepa poteza.

CELOTEN INTERVJU Z JURETOM DOLENCEM SI LAHKO PREBERETE SAMO V ČETRTKOVI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI!

Značke: dolenec, barcelona

Članki iz rubrike