Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
14.05.2014 17:00:00
Deli članek:

Po poti tistega s težko izgovorljivim priimkom

Nikola Miljković

Še nedolgo nazaj so ji pripisovali, da je po moči tretja v Evropi, danes je bolj kot ne odskočna deska. Za na sever, zahod, zdaj tudi jug in vzhod. Slovenska liga, ki jo je in jo še bo zapustilo mnogo rokometašev. Tudi Anže Ratajec.

Pričakovano oziroma stanju/sranju v državi primerno. Ob ligi z dvema in pol profesionalnima kluboma jim kaj dosti drugega niti ne preostane. Samo v lanski sezoni je slovensko prvo ligo v iskanju boljšega jutri zapustilo prek trideset rokometašev, tudi poleti se bo trend, resda v malce zmanjšanem obsegu, nadaljeval. Deželici na sončni strani Alp in slovenskemu rokometu, v katerih se že dolgo več ne cedita med in mleko, bodo tako v slovo pomahali Sebastian Skube, Gašper Marguč, Mate Lekai, Nemanja Zelenović, Uroš Bundalo, še enkrat več tudi Borut Mačkovšek, če naštejemo le tiste najodmevnejše prestope. Še precej fantov se bo podalo v Avstrijo, Italijo, Belgijo, v lige, ki so še pred leti veljale za eksotiko. Seznam je dolg, iz dneva v dan, tedna v teden daljši, na njem pa se je bolj kot ne pričakovano znašel tudi Anže Ratajec, ki bo kariero nadaljeval v po moči tretjem klubu madžarskega prvenstva, Csurgoju. Mimogrede, Veszprem si je pred dnevi zagotovil že 22. naslov državnega prvaka, sedmega v nizu.

Odhaja tudi Ferlin

Domače gnezdo oziroma bolje rečeno domača vrata bo, kot vse kaže, poleti zapustil tudi 24-letni Klemen Ferlin, a za razliko od Ratajca bo občasni reprezentant kariero prej ali slej nadaljeval v Sloveniji. Na uho so nam prišle informacije, da bi se znal preseliti v štajersko prestolnico, česar pa direktor tamkajšnjega kluba Andrej Bauman včeraj ni potrdil. Mariborčani sicer ne zanikajo, da je poleg mesta krožnega napadalca za prihodnjo sezono odprto tudi vprašanje prvega vratarja, a v igri je po besedah direktorja še vedno več opcij, med drugim tudi ostanek Jureta Vrana. Vse naj bi bilo znano v roku tedna, dveh, eden boljših vratarjev lige pa bo, kot že rečeno, klub skoraj zagotovo zamenjal.

Fant, ki po pričevanju tistih, ki ga bolje poznajo, živi za rokomet in je ob bratih Skube ter Mihi Zarabcu potrpežljivo čakal na svojo priložnost, je bil v preteklosti predvsem obrambni adut, letos pa je prevzel vodilno vlogo. Eno od odkritij prvenstva. Kapetan, ki igra v obe smeri, zabija, asistira, odlično sodeluje s šestmetrsko črto ...   Celosten igralec, ki ima svoj prepoznaven slog, če uporabimo besede njegovega trenerja Romana Šavriča. "Pred sezono sem bil postavljen v popolnoma novo vlogo. Po treh sezonah, ko sem večino časa igral samo v obrambi, sem postal prvi srednji članske ekipe. Vsa ta leta sem imel privilegij, da sem lahko spremljal in se učil od najboljših srednjih zunanjih, kar jih ima slovenski rokomet. Mogoče se mi je bilo tudi zaradi tega nekako lažje prilagoditi na nov položaj na igrišču. S svojimi predstavami sem postal zanimiv za nekatere ekipe, najbolj konkretni pa so bili v Csurgu. Odločitev ni bila lahka, ampak v dani situaciji mogoče edina pravilna," pravi 23-letni organizator igre, ki je z novim klubom sklenil enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za leto dni. V Csurgu ga čaka zanimiva ekipa in v podobi Španca s težko izgovorljivim priimkom tudi stari znanec. Alberto Aguirrezabalaga, eden izmed dveh Špancev, ki sta kdajkoli zaigrala v slovenski ligi, je še v lanski sezoni navduševal na desnem krilu Trima.

MADŽARSKA KOLONIJA SE KREPI
Po več kot desetletju v matičnem klubu, v katerem je prehodil vse starostne kategorije, se zdaj podaja med legionarje. "Zahvaljujem se klubu, v katerem sem naredil prve rokometne korake, za vse, kar mi je dal. Posebna zahvala gre trenerjem, ki so me trenirali v obdobju, ki sem ga preživel tukaj. Hvala soigralcem, s katerimi smo tudi letos pokazali, da se v Trebnjem igra dober rokomet. Hvala Marku Radlju, kapetanu, s katerim sem se neštetokrat do solz nasmejal. Hvala vsem navijačem, ki ste me spremljali ves ta čas. Bili ste tisti motiv več, zaradi katerega sem za ta klub vedno dajal vse atome moči. Nazadnje pa ne morem mimo svojih staršev, ki so me zadnjih nekaj let vestno spremljali na vseh tekmah po Sloveniji," je za spletno stran trebanjskega kluba še dejal Ratajec, ki ga v dresu matičnega kluba čakati še dve tekmi, med drugim tudi sobotna v Ribnici, ena ključnih, če ne kar odločilna v boju za četrto mesto.

Prvenstvo naših vzhodnih sosedov bo od prihodnje sezone tako znova zanimivejše za slovenske ljubitelje rokometa, poleg Ratajca bosta tam igrala tudi Gašper Marguč (Veszprem) in Dean Bombač (Pick Szeged), ni pa izključeno, da se ne bo na vzhod preselil še kdo.