Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

STA
STA
2 10.03.2021 15:36:14

V Berlin po vozovnico za Tokio

Reuters
Slovenski rokometaši so v generalki za olimpijski kvalifikacijski turnir, ki bo od petka do nedelje v Berlinu, v torek v Celju na kolena položili Poljake, konec tega tedna pa si bodo proti Alžircem, Nemcem in Švedom poskušali izboriti svoj četrti nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu po Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Rio de Janeiru 2016.

Slovenija se je doslej trikrat uvrstila na poletne olimpijske igre. Nastop v Sydneyju si je zagotovila po petem mestu na evropskem prvenstvu na Hrvaškem 2000, v Atene se je prebila po drugem mestu na domačem evropskem prvenstvu 2004, v Rio de Janeiro pa zavoljo drugega mesta na kvalifikacijskem turnirju v Malmöju, kjer je premagala Španijo in Iran ter izgubila proti Švedski.

Na olimpijskih igrah je najboljši izid dosegla v Braziliji, kjer je osvojila šesto mesto. Premierni nastop v Avstraliji je končala na osmem, štiri leta kasneje pa je na tekmovanju v grški prestolnici zasedla enajsto mesto.

Zdesetkani izbranci švedskega strokovnjaka Ljubomirja Vranješa, ki ni mogel računati na Boruta Mačkovška, Nika Henigmana in Darka Cingesarja, so v torek v mestu ob Savinji naredili pomemben korak proti evropskemu prvenstvu v začetku prihodnjega leta na Slovaškem in Madžarskem in spokojno čakajo na nadaljevanje zadnjih treh kvalifikacijskih tekem proti Turkom in Poljakom, ki bodo na sporedu konec aprila in v začetku maja.

Nekaj slabe volje je prinesla poškodba vratarja Klemna Ferlina na torkovi tekmi, odločitev o njegovem in Cingesarjevem nastopu bo padla v današnjih poznih popoldanskih urah pred odhodom na Dunaj. Slovenski rokometaši bodo tam tudi prespali, naslednji dan dopoldne pa odpotovali v Berlin.

"Tekma proti Poljakom se je razpletla po naših željah in pričakovanjih, po njej smo se takoj posvetili novim izzivom. Naša torkova predstava me je zadovoljila, v Berlinu pa bo proti kakovostnejšim tekmecem potrebno igrati še veliko bolje. V obrambi imamo določene rezerve, predvsem v agresivnosti, tu so so še nekatere druge malenkosti," je uvodoma dejal Vranješ.

"Na tekmi s Poljaki nismo ničesar skrili ali zakrili. V rokometu ni več pravih skrivalnic, ne bo jih niti v Berlinu, kjer bo veliko odvisno od dnevne forme, navdiha posameznikov, razpoloženja," je povedal švedski strokovnjak in naklonil številne komplimente svojim prvim tekmecem iz Alžirije.


"Gre za zelo kakovostno ekipo, ki igra zelo raznovrstno v napadu. Če ima Poljska štiri izdelane akcije, jih ima Alžirija 14. Afriška ekipa premore dobre strelce z zunanjih položajev in igra hitro, ob tem so visoki in trdni v obrambi. Imajo tudi nekatere slabosti, ki jih bomo skušali izkoristiti, predvsem pa z naše strani ne sme biti nobenega podcenjevanja," je še dodal Vranješ.

"Že pred petimi leti smo začeli razmišljati o odhodu na četrte olimpijske igre in naredili bomo vse, da se prebijemo v Tokio," je na današnji spletni novinarski konferenci dejal kapetan slovenske reprezentance Jure Dolenec.

"Na torkovi tekmi v Celju smo prikazali dobro igro, po tej poti moramo nadaljevati tudi v Belinu. Glede na to, da so poškodbe nekoliko zdesetkale našo ekipo in imamo določen primanjkljaj na zunanjih položajih, bo izjemno pomembno, da vse to nevtraliziramo z agresivno obrambo in bliskovitimi nasprotnimi (pol)protinapadi. V napadu moramo igrati pametno in domiselno, žoga mora hitro krožiti," je še dodal Škofjeločan v dresu Barcelone.

Slovenske rokometaše v dvorani Maxa Schmelinga najprej v petek ob 17.45 čakajo Alžirci, dan kasneje ob 15.35 Nemci, v nedeljo ob 18.15 pa še Švedi.

Na Vranješevem seznamu so:
- vratarja: Klemen Ferlin (Erlangen) in Urban Lesjak (Hannover);
- krilni igralci: Tilen Kodrin in Tadej Mazej (oba Celje Pivovarna Laško), Darko Cingesar (Trimo Trebnje), Gašper Marguč (Veszprem), Dragan Gajić (Limoges) in Blaž Janc (Barcelona);
- zunanji igralci: Staš Skube in Jaka Malus (oba Meškov Brest), Dean Bombač (Pick Szeged), Miha Zarabec (Kiel), Rok Ovniček (Nantes), Jure Dolenec (Barcelona), Gregor Potočnik (Trimo Trebnje) in Nejc Cehte (Hannover);
- krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged) in Matic Suholežnik (Benfica).

Članki iz rubrike