požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

sta
sta
0 16.12.2018 19:30:27

Francoske rokometašice do prvega zlata na EP (dopolnjeno)

Reuters
Francoska ženska rokometna reprezentanca je po današnji zmagi nad Rusijo s 24:21 (13:21) osvojila odličje zlatega leska na letošnjem evropskem prvenstvu v Franciji. Nizozemska je v tekmi za tretje mesto premagala Romunijo s 24:20 (15:8).

Izbranke francoskega selektorja Olivierja Krumbholza so po lanskem naslovu svetovnih prvakinj v Nemčiji na letošnjem domačem zaključnem turnirju stare celine osvojile svoj prvi naslov evropskih prvakinj. Do končne zmage so prišle po hudem boju, v današnjem velikem finalu v sloviti pariški dvorani Bercy so jim bile Rusinje večji del tekme povsem enakovredne.

Francozinje so v začetku drugega polčasa ostale brez nosilke igre v obrambi Allison Pineau, ki je prejela rdeči karton po "namernem" strelu v glavo v rusko vratarko Ano Sedojkino. Gostiteljice so bile navkljub temu vselej v vodstvu, a nikoli niso vodile več kot za tri gole. V prelomnih trenutkih dvoboja jim ni popustila zbranost, predvsem to velja za obrambo, ki je bila naravnost granitna, zdržale so do konca in se današnjim finalnim tekmicam oddolžile za poraz v skupinskem delu letošnjega turnirja, ko so v Nancyju izgubile s 23:26, ter tudi za poraz v finalu olimpijskih iger.

- finale: Francija - Rusija          24:21 (13:12)
- za 3. mesto: Nizozemska - Romunija 24:20 (15:8)

V skupini B je nastopila tudi Slovenija, ki je po uvodnih porazih proti Črni gori in Franciji zapravila vse možnosti za preboj v drugi del tekmovanja, v "tekmovalno nepomembni tekmi" pa nato premagala Rusijo in po zaslugi tega osvojila končno 13. mesto.

V francoski izbrani vrsti je bila na današnji finalni tekmi najbolj učinkovita Alexandra Lacrabere s šestimi, v ruski pa Ana Vjahireva s sedmimi goli.

Francija je osvojila svojo deseto jubilejno kolajno na velikih turnirjih. Na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru 2016 je osvojila srebrno kolajno, na svetovnih prvenstvih je bila dvakrat zlata (Hrvaška 2003 in Nemčija 2017) ter trikrat srebrna (Danska in Norveška 1999, Kitajska 2009 in Brazilija 2011), na evropskih prvenstvih pa je pred današnjim zmagoslavjem trikrat osvojila odličje bronastega leska (Danska 2002 ter Švedska 2006 in 2016).

Najbolj koristna igralka (MVP) letošnjega zaključnega turnirja v Franciji je Rusinja Ana Vjahireva, najboljša obrambna igralka Nizozemka Kelly Dulfer, najboljša strelka pa nekdanja krilna igralka ljubljanskega Krima - Srbkinja Katarina Krpež Šlezak s 50 goli.

V idealni postavi letošnjega turnirja so vratarka Amandine Leynaud (Francija), krilni igralki Carmen Martín (Španija) in Majda Mehmedović (Črna gora), zunanje igralke Alicia Stolle (Nemčija), Stine Bredal Oftedal (Norveška) in Noemi Hafra (Madžarska) ter krožna napadalka Crina Pintea (Romunija).

Končni vrstni red na ženskem rokometnem evropskem prvenstvu v Franciji:
1. Francija
2. Rusija
3. Nizozemska
4. Romunija
5. Norveška
6. Švedska
7. Madžarska
8. Danska
9. Črna gora
10. Nemčija
11. Srbija
12. Španija
13. Slovenija
14. Poljska
15. Češka
16. Hrvaška

Galerija
Značke: rokomet, ep, ženske

Članki iz rubrike