Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
14.09.2015 11:57:42
Deli članek:

Sušo končati z novim selektorjem

Jutri se bo v prostorih zveze sestalo predsedstvo krovne organizacije, po naših informacijah pa naj bi na seji med drugim »požegnalo« tudi zamenjavo na klopi ženske reprezentance. Poslavlja se Marta Bon, ki bo tako končala svoj tretji mandat, vodenje reprezentance pa naj bi bilo zaupano njenemu pomočniku Urošu Bregarju.

Danes 36-letni Ljubljančan je kljub mladosti že poldrugo desetletje v trenerskih vodah. Vrsto let je bil pomočnik tako na klubski kot reprezentančni ravni, pa trener mlajših selekcij, pred leti je bil selektor ženske mladinske reprezentance, po epizodi v Skopju oziroma Vardarju pa v letošnji sezoni samostojno vodi madžarskega ženskega prvoligaša Vac.

Bregar sicer ne bo, če bo seveda potrjen, niti popoln novinec na klopi članske izbrane vrste, dekleta je namreč vodil že na predkvalifikacijskem turnirju za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2013, saj je bila takrat sveže imenovana Marta Bon pogodbeno vezana še na švicarsko izbrano vrsto.

OBETAVEN ZAČETEK, A...
Bonova je sicer svoj tretji mandat na klopi reprezentance začela zelo obetavno, s srebrno medaljo na sredozemskih igrah v Mersinu poleti 2013, potem je istega leta nekega oktobrskega večera v Tivoliju padla še po imenih zelo močna Srbija, ki je čez nekaj mesecev postala svetovna podprvakinja, in uvrstitev na veliko tekmovanje se je po nekaj letih stagniranja oziroma nazadovanja zdela realnost.

A tisto srebro in tista bleščeča zmaga sta kaj kmalu zbledela oziroma utonila v pozabo, mučenju s Švico je namreč sledila junijska streznitev ter visoka poraza s Švedsko in Srbijo ter EP 2014 je splavalo po vodi. Po solidno in uspešno opravljenih predkvalifikacijah za SP 2015 je nov udarec sledil junija letos, ko sta dvoboja s Francijo, predvsem tisti drugi v Velenju, razkrila vso nemoč slovenske izbrane vrste. V Velenju je bilo vsega konec že tam nekje v deset minuti, in kot vse kaže, je bilo tisto mučenje z, resnici na ljubo, zelo kakovostno Francijo tudi zadnja tekma pod vodstvom doktorice Marte Bon.

JUGOSLOVANSKA SKUPINA
Njenega naslednika v luči povedanega vsekakor čaka zelo zahtevna naloga. Slovenija je na velikem tekmovanju nazadnje nastopila leta 2010 na prvenstvu stare celine, po letih skromnih rezultatov in neuspešnih kvalifikacij pa je padla v najnižji razred evropskega rokometa. Kot prvo Bregarja in njegove izbranke čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2016, žreb pa je Sloveniji namenil zahtevno, jugoslovansko skupino, v kateri so še velesila Črna gora ter Makedonija in Hrvaška. Prekiniti petletno sušo in se končno uvrstiti na veliko tekmovanje bi moral biti tisti prvi, osnovni oziroma sveti cilj, tiha oziroma dolgoročna želja pa so olimpijske igre v Tokiu. Kolikor je sicer to realno...