Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
muk
muk
01.07.2014 11:15:00
Deli članek:

Nekoč so bili velikani

Reuters

Medtem ko so bolj kot ne vse oči športne javnosti uprte v Brazilijo, kjer poteka nogometni mundial, se je v sosednjem Urugvaju končalo panameriško rokometno prvenstvo, na katerem so bile podeljene še zadnje tri vozovnice za rokometni mundial.

Prvenstvo, na katerem nastopajo ekipe iz Severne, Srednje in Južne Amerike, se je razpletlo bolj kot ne po pričakovanjih. Še šestič so zlato kolajno osvojili rokometaši Argentine, ki so v finalu na krilih Montpellierovega organizatorja igre Diega Simoneta brez večjih težav opravili z brazilskimi rivali. Precej bolj dramatično je bilo v tekmi za bron, tretje mesto in s tem zadnjo vozovnico za Zaliv so na račun gostiteljev osvojili Čilenci.

UDELEŽENCI SP V KATARJU

GOSTITELJ
Katar
BRANILEC NASLOVA
Španija
AFRIŠKO PRVENSTVO (3)
Alžirija, Egipt, Tunizija
AZIJSKO PRVENSTVO (3)
Bahrajn, Iran, Združeni arabski emirati
EVROPSKO PRVENSTVO (3)
Hrvaška, Danska, Francija
DODATNE KVALIFIKACIJE (9)
Avstrija, Belorusija, BiH, Češka, Makedonija, Poljska, Rusija, Slovenija, Švedska
OCEANIJA (1)
Avstralija
PANAMERIŠKE IGRE (3)
Argentina, Brazilija, Čile

Zdaj je, kot že rečeno, znanih vseh 24 moštev, ki se bodo januarja podala v boj za naslov svetovnega prvaka, med njimi bo seveda tudi slovenska četa, ki bo v puščavi »branila« četrto mesto iz Španije. Na prvenstvu, kjer se bodo med drugim delile vozovnice za Rio, bomo pogrešali kar nekaj (nekdaj) eminentnih reprezentanc, v prvi vrsti trikratne svetovne prvake Nemce, ki bodo kljub silnim vlaganjem - ali pa prav zaradi njih - znova le pred televizijskimi sprejemniki. Pa na papirju kakovostno, a zelo nepredvidljivo in namišljenih zvezd ter zvezdic polno srbsko izbrano vrsto, v kvalifikacijah so kratko potegnili tudi Madžari, Islandci, Norvežani, na pota stare slave nikakor ne najdejo štirikratni prvaki sveta Romuni, zgodba zase so Kubanci. Nekoč nesporni kralji Amerike, narod, ki je rokometu dal takšne igralce, kot so Ivo Díaz, Carlos Pérez, Vladimir Rivero, Julio Fis in Rolando Uríos, je povsem poniknil in celo odpovedal sodelovanje na letošnjem prvenstvu. Žalostno.

In potem mi javkamo ter zaganjamo vik in krik, ko izbrana vrsta sem in tja izpusti veliko tekmovanje ...