Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

ru
ru
1 08.05.2021 22:14:29

MARIBORČANI NAMERNO NAGAJAJO? Težko delo za odgovorne, ki bodo morali uvesti sankcije!

Reuters
Zaradi epidemičnih časov sem ter tja prihaja do zapletov tudi na tekmovanjih. Pa vendar so nekatere stvari jasne, druge spet ne.

V petek bi morala biti tekma med Mariborom in Velenjem, a so jo gostitelji iz štajerske prestolnice odpovedali tik pred zdajci, ker naj bi bila dva njihova igralca okužena. Sporen je predvsem čas odpovedi, saj so bili gostje že na igrišču, potem pa... Ali Mariborčani namerno nagajajo Velenjčanom, da bi slednji opešali v boju za naslov prvaka proti Celjanom? No, vsekakor bo morala svoje reči tako tekmovalna kot disciplinska komisija rokometne zveze.  

In odzvali so se v Velenju: "V Rokometnem klubu Gorenje Velenje bi radi pojasnili ozadje odpovedi tekme, ki bi morala biti odigrana 7. 5. 2021 med RK Maribor Branik in našim klubom. V RK Gorenje Velenje se zavedamo nevarnosti virusa Covid-19 in vseh grozljivih posledic, ki jih je virus povzročil v življenju posameznikov, gospodarstvu in družbi kot celoti. V času, ko ljudje umirajo in se zdravniki borijo za življenja, je ukvarjanje s športom in igranje rokometnih tekem svojevrsten privilegij. Kljub temu pa ne moremo mimo tega, da opozorimo na vse okoliščine odpovedi tekme v Mariboru. Ob tem poudarjamo, da ne trdimo, da določeni igralci RK Maribor Branik dejansko niso zboleli. V primeru, da se okužbe dejansko potrdijo, želimo vsem okrevanje brez zapletov.

Zavedamo se nevarnosti hitrega širjenja okužbe, zapletov in situacij na katere ne moremo vplivati. Tudi sami smo se že soočali s situacijami, ki so zahtevale sprejemanje odločitev, a so bile te vedno korektne in v skladu s pravili NIJZ in RZS. Slednja žal ne morejo predvideti vseh situaciji in tudi niso predvidevale situacije, ki se je zgodila v Mariboru. V tem primeru je potreben razum in sklepanje kompromisov, kar v Mariboru žal ni bilo možno. Ob tem se ne moremo znebiti občutka, da so v RK Maribor Branik odločitev o neigranju tekme sprejeli že dolgo preden se je naša ekipa odpravila na pot.
Čudnih okoliščin je bilo preveč, da bi našteli vse. V nadaljevanju bi radi z javnostjo deli zgolj najbolj problematične:
Igralci Maribora so se testirali v sredo zvečer, čeprav pravila RZS predvidevajo testiranje en dan pred tekmo. Takrat je bila okužba s koronavirusom ugotovljena pri enem izmed igralcev. Iz Maribora so se na nas obrnili s predlogom, da bi, v skrbi po varovanju zdravja naših igralcev, tekmo preložili. To se nam vsekakor zdi razumljivo, a je za nas bila ta možnost tako rekoč neizvedljiva. V obdobju med 7. in 29. majem nas namreč čaka kar šest tekem. Po zavrnitvi ponudbe z naše strani, je obveljal predviden datum, 7. 5. ob 19:00.
Na dan tekme nismo prejeli nobenega obvestila o težavah v Mariboru. Ob prihodu v dvorano so naši igralci celo pričeli z ogrevanjem. Uro pred pričetkom tekme pa smo prejeli obvestilo s strani vodstva RK Maribor Branik o slabem počutju še treh igralcev. Dva od njih sta bila nato po navedbah RK Maribor Branik pozitivna na hitrih antigenskih testih. Dokazila o tem ali navedbe kdo je testiranje izvedel s strani nasprotnega kluba nismo prejeli. Z navedbo, da oni nimajo težav z igranjem tekme, so nam ponovno ponudili možnost, da mi odpovemo tekmo. Zaradi specifičnosti situacije, ko moramo prvenstvo končati do 29.5., smo ponudbo ponovno prijazno zavrnili.
Epilog je znan. Tekma je bila kljub dodatnemu iskanju rešitev odpovedana. Na podlagi tega nam je postalo jasno, da nasprotna ekipa nikoli ni imela namena, da se tekma odigra. Ob tem moramo opozoriti še na dejstvo, da so bili ves čas dogovarjanj igralci, ki so po navedbah kluba kazali znake okužbe, nekateri pa naj bi bili celo pozitivni na HAT, ves čas prisotni v dvorani (?!) – na skupnem hodniku pred garderobami, eden od teh pa celo na igrišču, kjer se je ogreval za tekmo. S tem so resno ogrožali vse prisotne v dvorani in dodatno okrepili sum v verodostojnost njihovih navedb.
Pravila združenja ne morejo predvideti vseh možnih scenarijev. Zato je v rokah klubov, da na dostojen in pravičen način v dani situaciji poiščejo skupno rešitev. Še toliko bolj v zaključni fazi prvenstva, ko zmanjkuje terminov za igranje odpovedanih tekem. Menimo, da v RK Maribor Branik s svojimi dejanji niso kazali nobenih interesov za smiselno rešitev, s čemer so ogrozili regularen zaključek prvenstva.
Na podlagi celotnega dogajanja okrog odpovedi tekme in glede na natrpan razpored tekem, smo se na Rokometno zvezo Slovenije že obrnili s predlogom, da se zaostala tekma odigra 19.5.2021. V kolikor to ne bo možno in v kolikor se prvenstvo ne podaljša v junij, pričakujemo, da se tekma registrira z rezultatom 10:0 v korist RK Gorenje Velenje."
Svoje je dodal tudi Janez Gams, direktor Gorenja Velenja: “O težavah nasprotne ekipe smo bili obveščeni zgolj eno uro pred tekmo, ko so naši igralci že bili na igrišču in so se pripravljali na ogrevanje. Skupaj z delagatom, komisarjem lige in predsednikom združenja smo skoraj eno uro iskali rešitev nastale situacije. Zavedati se namreč moramo, da imamo v RK Gorenje Velenje v maju kar 6 tekem in možnosti za prestavitev termina, glede na to, da moramo prvenstvo končati ko konca maja, tako rekoč nimamo. Ne glede na vse predloge, se RK Maribor Branik ni strinjal z nobeno rešitvijo in odločili so se za odpoved tekme. Dogajanje je bilo milo rečeno čudno, njihove izjave pa nasprotujoče in na koncu se je pokazalo, da tudi zavajujoče. V RK Gorenje Velenje dosledno spoštujemo vse predpise RZS in NIJZ. Zavedamo se resnosti situacije, glede preprečevanja širjenja virusa COVID-19 in ves čas ravnamo skrajno odgovorno. Nikakor ne trdimo, da igralci, ki so se počutili slabo, niso okuženi. Kljub temu pa ne moremo mimo občutka, da v nasprotni ekipi niso ravnali v duhu iskanja rešitve, s čimer so pod vprašaj postavili regularnost zaključka prvenstva. Če ob strani pustimo dejstvo, da so domnevno bolni igralci ves čas dogajanja sedeli na hodniku dvorane, da se je eden od igralcev, ki je po navedbah kluba imel simptome, celo ogreval in komuniciral z našo ekipo, je tu še kopica drugih okoliščin, ki kažejo, da so se v RK Maribor Branik že dolgo pred našim prihodom v Maribor, odločili, da tekme ne bodo igrali. Na domneve, ki danes prihajajo iz različnih krogov, da je bilo dogajanje režirano tudi s strani RK Celje Pivovarna Laško, ki kot vemo zelo dobro sodeluje z RK Maribor Branik, se ne bomo opredeljevali. Močno si želimo, da temu ni tako! Za naš klub je edini možen nadomestni termin 19.5.2021. V kolikor RK Maribor Branik takrat z nami ne bo želel igrati, pričakujemo, da se tekma registrira z rezultaton 0:10.”

Članki iz rubrike