Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
27.10.2015 13:55:20
Deli članek:

Kladivo udarja brez milosti

vszi

Kako je samo krenil v sezono! Upali bi si trditi, da je to MC Hammer v svoji najboljši podobi, pri dopolnjenih 28 letih igra v življenjski formi.

Statistika oziroma gole številke še zdaleč ne povedo celotne zgodbe, toda pri Mikkelu Hansenu so resnično navdušujoče. V francoskem prvenstvu v povprečju zabija skoraj enajst golov na tekmo, v ligi prvakov njegovo povprečje znaša okroglih devet golov, v obeh tekmovanjih pa je seveda na vrhu lestvice strelcev. Poleg tega, da je hladnokrven s črte sedmih metrov, navdušuje predvsem s projektili z devetih in več metrov.

Njegova desnica sproža vodene izstrelke zemlja-zrak, izkoristek strelov pa se giblje nekje okoli za zunanjega igralca izjemnih osemdeset odstotkov. Oktober je bil resnično njegov mesec, začel je z desetico v Istanbulu, nadaljeval s 14 goli Chamberyju, pa desetica Zagrebu in Aixu, osem golov v Zlatorogu ter v preteklem tednu štirinajst golov Dunkerquu in v nedeljo še enajst Veszpremu, ko je tudi Mirko Alilović njegove bombe lahko spremljal le s pogledom. In čeprav je Nikola Karabatić zadnjo četrtino srečanja z rdečim kartonom spremljal s tribune, so rokometaši Veszprema sploh prvič letos igrišče zapuščali sklonjenih glav.

JESENSKA PRIPOVED
Dolgo je že v svetovnem vrhu, dolgo je že med dvema, tremi najboljšimi igralci na svojem igralnem položaju. Nikola Karabatić zagotovo, morda še Filip Jicha, in to je bolj kot ne to. V preteklosti ni manjkalo velikih predstav in sijajnih sezon, vseeno pa se je pogosto zdelo, da tisto najboljše od danskega dinamita še pride. In prišlo je v jeseni 2015. Neverjetna lahkotnost zabijanja. "Ko sem začel delati z Mikkelom v reprezentanci leta 2008, je bil to suhljat, preklast fant. A ko se je istega leta pridružil Barceloni, je spoznal, kako pomembna je fizična moč. Hitro mu je postalo jasno, da če želi igrati v Barceloni, se mora precej posvetiti fizični moči, tako da je resnično pridobil iz obdobja v Kataloniji. Dandanes se denimo po reprezentančnih tekmah takoj, ko konča pogovore z novinarji, odpravi v fitnes," o njem pravi Ulrik Wilbek, ki je skupaj s Hansenom na velikih tekmovanjih osvojil tri srebrne in eno zlato kolajno.

11

GOLOV NA TEKMO DOSEGA HANSEN V FRANCOSKI LIGI.


9

GOLOV NA TEKMO DOSEGA HANSEN V LIGI PRVAKOV.

"Mikkel je resnično napredoval v tistih dveh letih v Barceloni in na SP 2011 na Švedskem je bil izjemen. Mislim, da je bil v tistem trenutku najboljši igralec na svetu." Potem so prišle poškodbe, pa bankrot AG Københavna, a ... "Vrnil se je še močnejši in mislim, da je v tem trenutku boljši kot kadarkoli v svoji karieri," še dodaja Wilbek, ki pravi, da je Hansen ob igrišču povsem drugačen kot na njem. Če na igrišču 40 krat 20 metrov prekipeva od energije in samozavesti, je v "civilu" to še vedno miren, sramežljiv fant nežnega glasu, ki na trenutke deluje nedostopno. "Mikkel je zelo sramežljiv, ni tip človeka, ki bi želel o svojem zasebnem življenju prebirati v revijah in časopisih. Morda bi ob tem kdo pomislil, da je aroganten, a ko si tako slaven, kot je Mikkel na Danskem, želijo številni ljudje, figurativno rečeno, košček tebe, zato moraš sem in tja preprosto reči ne. Mikkel v tem resda ni ravno najboljši, a se uči," je pogovor za EHF končal nekdanji selektor Danske.

Ni sicer dejal na glas, a najbrž si je Wilbek sam pri sebi mislil, da je edino važno, da je zgovoren na igrišču. In še nikoli ni bil tako kot prav v letošnji sezoni.