Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
26.10.2015 15:15:06
Deli članek:

Ljubomir Vranješ: Prekleto slabo mi je zaradi take Švedske

Nikola Miljković

Po tragediji v Trollhättanu se je oglasil tudi znani švedski rokometni trener Ljubomir Vranješ, ki je na facebook profilu delil svoje razmišljanje.

Kaplja čez rob. Tako je označil dogodek prejšnji četrtek, ko je zamaskirani 21-letnik z mečem je v šoli v kraju Trollhättan na zahodu Švedske ubil učiteljico in dijaka, nato so policisti ustrelili njega. "Pomislil sem, kaj se dogaja na Švedskem zadnji dve leti, a vsi kar sprejemamo vse to, po Trollhättanu pa sem moral zapisati nekaj svojih misli," je povedal, zakaj se je odločil napisati tekst in ga deliti na spletu.

"Švedska je moja domovina. Rojen sem bil in zrasel sem v Göteborgu. Imel sem srečo, da sem predstavljal svojo državo, imel sem srečo, da sem si lahko nadel dres z državnim grbom in glasno ter ponosno pel himno. Za domovino sem žrtvoval svoje telo, dušo in srce. Od leta 1999 živim izven Švedske. Vsem govorim o prelepi državi, ki jo imamo, kako praznujemo praznike, kako velikodušni in gostoljubni smo. Govorim jim, da bi morali obiskati našo državo. Čutil sem se odgovornega, želel sem biti vzor za moje otroke in za druge soljudi, zato sem bil vedno ponosen, da sem Šved. Danes pa nisem več ponosen, danes sem žalosten, razočaran in jezen. Seveda so tudi zdaj na Švedskem dobrosčrni ljudje, ki ne gledajo le na lastne interese, ampak želijo pomagati drugim. Moramo stopiti skupaj. Toda danes me je sram tega, kar vidim in kar se dogaja v mnogih delih Švedske. Zaradi tega mi je prekleto slabo," je zapisal Vranješ, čigar razmišljanje se je bliskovito razširilo in doseglo že mnoge.

Kot pravi, ne more razumeti, da ima v njegovi državi vse več ljudi tak odnos do tujcev oziroma prišlekov. "Sam imam v ekipi igralce sedmih, osmih različnih nacionalnosti in morda nekoliko drugače razumem in sprejemam vse skupaj. Ljudje so preveč prestrašeni. Moramo se odpreti. Težko bo ustaviti ta trend, ki se zdaj širi vsepovsod, zato sem tudi napisal, kar sem. Kam gremo? Ali ljudje res sploh vedo, kaj se dogaja?," se sprašuje mali veliki mož, potomec Srbov, ki je kot igralec osvojil olimpijsko srebro ter po tri kolajne s svetovnih in olimpijskih prvenstev, lani pa s Flensburgom v v vlogi trenerja postal evropski klubski prvak.