Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Primož Salmič
Primož Salmič
3 26.01.2022 12:00:00

Sodniki se raje družijo z večjimi

alesfevzer.com
Če kdo še ni vedel, kdo je vladar lige ABA, je v ponedeljek dobil novo potrditev.

Nogomet je igra, v kateri na koncu vedno zmagajo Nemci, je nekoč dejal Gary Lineker, njegovo izjavo pa lahko parafraziramo tudi takole: košarka je igra, v kateri na koncu v ligi ABA vedno zmaga Crvena zvezda. Cedevita Olimpija v ponedeljek zvečer v bistvu ni imela možnosti.

Zmaji bi morali biti veliko boljši, če bi hoteli zmagati. Ko pa je tekma šla v tesno končnico, je bil zmagovalec praktično znan. Alen Omić je na začetku zadnje minute, ko je po košu za 82:78 kazal mišice, mislil, da je to Olimpija, a kako se je motil. Moral bi vprašati kakšnega od delivcev pravice, pa bi dobil pravi odgovor. Res je, da tudi sodniki ne morejo narediti tega, da Hollins zadane trojko, ali pa, da Ljubljančani taktično nezrelo odigrajo naslednji napad, namesto, da bi recimo skušali izsiliti osebno napako in dobiti proste mete. A na koncu dneva bi Olimpija še vedno morala zmagati, in tudi bi zmagala, če se ne bi vpletli oni. Začelo se je z osebno napako Melvinu Ejimu 7,5 sekunde do konca nad Nikolo Ivanovićem. Slednji je pri tem nekoliko zacepetal, lahko bi piskali tudi korake, osebna napaka Ejima pa je bila tiste vrste, ki se je velikokrat ne dosodi. Poglavje zase pa je bil zadnji napad zmajev. Tam bi se lahko sodniška piščalka oglasila trikrat, dvakrat bi se celo morala, a edini žvižgi so bili tisti s tribun po koncu tekme jeznih navijačev Olimpije.

Prvič bi sodniki morali piskati prekršek pri samem izvajanju žoge iz avta, saj je Branko Lazić nepravilno oviral Yogija Ferrella pred sprejemom žoge. Ker žoga še ni bila v igri in čas še ni začel teči, bi to po pravilih pomenilo nešportno osebno napako, torej dva prosta meta in žogo s strani za zmaje. Ko je Ferrell dobil žogo, je še pred metom lepo vrgel na finto Nikolo Kalinića, da je poletel mimo in 'šel po burek', pri tem je z nogo šel zelo blizu Ferrella, tudi to bi marsikateri sodnik videl kot osebno napako. Po vrženi trojki je Ferrell v naslednjem trenutku po roki dobil udarec. Ne močan, a dotik je vsekakor obstajal. Bil je Kalinić, ki se je hitro vrnil in storil osebno napako, kar bi moralo pomeniti tri proste mete. Pomenilo bi, če bi bila v napadu Zvezda. Tako pa ...


Na ponedeljkovi tekmi sta bila v Stožicah tudi športni direktor lige ABA Milija Vojinović in glavni za delegiranje sodnikov Srđan Dožai. Vojinović si je takoj po koncu v bližini podpisanega še enkrat ogledal zadnjo akcijo na tekmi in ko se je v počasnem posnetku videl dotik Kalinićeve roke na Ferrellovi nadlakti je samo brez besed hitro odkorakal. Zanimivo je, da v videoposnetku vrhuncev tekme na spletni strani lige, ki traja skoraj šest minut in pol, te zadnje akcije Olimpije sploh ni. Kot da ne bi bila zelo pomembna za končni razplet.

V Novem mestu so se najbrž samo kislo nasmihali, če so si ogledali dvoboj, in se pri tem spomnili na svojo tekmo z Zvezdo, ko se v zaključnih minutah ob jurišu rdeče-belih naenkrat nič več ni piskalo, vsaj ne, kar bi šlo na škodo beograjski ekipi. Luko Lapornika je morala takrat še nekaj časa boleti glava, tako ga je po njej nekaj minut pred koncem klofnil Walters, pa je sodnik, ki je stal poleg, pustil, da se igra nadaljuje. Veste, kdo je bil ta sodnik? Tomislav Hordov, isti možakar, ki je predvčerajšnjim stal najbližje Ferrellu in Kaliniću. In znova nič ni videl. Želite še več? Hordov je bil tisti, ki je na tekmi Krke z Zvezdo tik pred koncem dosodil zadnjo žogo za Beograjčane in je nato trener Dalibor Damjanović dobil tehnično napako.

Zvezda je močna na igrišču, še nekaj močnejša pa izven njega. To je eden od številnih zapisov, ki jih je bilo na spletu mogoče prebrati v ponedeljek zvečer in včeraj. Zaključek tekme v Stožicah je močno odmeval v regiji. Z izjemo tistih, ki navijajo za Zvezdo, so bili komentarji ostalih v slogu omenjenega, posebej tisti, ki so jih pisali pristaši Partizana. Ti so si še posebej želeli poraza rdeče-belih, saj bi Partizan s tem spet imel večje možnosti za prvo mesto po rednem delu. A, hec je, da bi bilo v ponedeljek čisto enako, če bi bil namesto Zvezde tam Partizan. Sodniki se spet ne bi oglasili, Olimpija bi znova izgubila, Sani Bečirović, Jurica Golemac in ostali iz tabora zmajev pa bi se spet jezili in pritoževali.

Toda, lahko se razpočijo od jeze, pa Ljubljančani nič ne morejo. Ve se, kako se vrti svet na Jadranu. In to je glavni razlog, da je grožnja o razpadu lige ABA vse realnejša. Kar bi bila na koncu vseeno škoda, to je pokazalo tudi 39 minut in pol tekme Olimpije in Zvezde, v katerih smo gledali zanimivo, zelo dobro košarko. Dokler potem niso na igrišču svojo voljo uveljavili veliki fantje. Kot včasih na igrišču pred blokom, ko smo se mlajši in manjši morali hitro pobrati, če so si igranja zaželeli starejši in večji, drugače je lahko priletela kakšna okrog ušes. Zvezda je velika, Cedevita Olimpija je majhna, sodniki pa se raje družijo z večjimi.

Članki iz rubrike