sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

nu
nu
3 30.08.2021 12:29:15

PRESENEČENJE! Najboljši slovenski sodnik se poslavlja, toda ... Že danes bo kandidiral za predsednika!

Profimedia
Najboljši slovenski nogometni sodnik Damir Skomina se podaja novemu izzivu naproti.

Najuspešnejši slovenski nogometni sodnik Damir Skomina je na današnji novinarski konferenci v NNC Brdo sklenil svojo bogato sodniško kariero.

Skomina se je v sodniške vode podal leta 1992, svoj debi je doživel na tekmi Primorske lige med Rakekom in Kortami, ognjeni krst v 1. slovenski nogometni ligi pa je doživel aprila 2000 na tekmi med Beltinci in Primorjem.

Enega od vrhuncev svoje mednarodne kariere je vpisal oktobra leta 2008, ko je po šestih letih na mednarodni listi in v svoji 17. sodniški sezoni prvič pripeljal na igrišče ekipi ob himni Uefine lige prvakov. Istega leta je postal tudi prvi slovenski sodnik na olimpijskih igrah, medtem ko je na evropskem prvenstvu opravljal vlogo četrtega sodnika.


Skomina je nov korak naprej storil leta 2012, ko je postal prvi slovenski sodnik na Uefinem evropskem prvenstvu in prvi slovenski sodnik, ki ga je doletela čast sojenja v finalu Uefinem superpokalu. Sledilo je Uefino evropsko prvenstvo 2016 v Franciji, kjer je bil eden izmed treh sodnikov, ki so sodili na štirih tekmah. Ob tem je redno sodil tudi v evropskih klubskih tekmovanjih, kjer so mu bile vse pogosteje zaupane najprestižnejše tekme. Tako je leta 2017 kot prvi slovenski sodnik v finalu Uefine evropske lige v Stockholmu vodil dvoboj med Manchester Unitedom in Ajaxom.

Leta 2018 je dočakal tudi debi na svetovnih prvenstvih, kar je bil nov zgodovinski mejnik za slovenske sodnike nasploh. In nato še krona kariere, finale Uefine lige prvakov 2019 med Liverpoolom in Tottenhamom. Za še en kamenček v mozaik dejstev, ki so se sestavljala v naziv najuspešnejšega slovenskega sodnika.

Uspehi Damirja Skomine naj bodo izziv številnim mladim sodnikom, ki stopajo po njegovi poti. Tlakoval jo je na stotinah domačih in mednarodnih tekmah, največ jih je zbral v 1. slovenski nogometni ligi, kjer je sodil na 354 tekmah. Bogata in odmevna je tudi bera tekem v evropskih pokalih, kjer je novembra lani tudi končal kariero: na tekmi med domačim Bruggeom in Borussio Dortmund ga je leto dni pred načrtovanim zadnjim žvižgom v karieri v sodniški pokoj prisilila poškodba. To je bila tudi njegova edina tekma v dolgoletni karieri, ki jo je predčasno zaključil.

Slovo od sodniškega poklica pa ne pomeni slovo od nogometa. Kot je razkril na novinarski konferenci, bo že danes kandidiral za predsednika nogometnega kluba Izola.

Značke: skomina, izola

Članki iz rubrike