profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 23.06.2020 15:31:49

FINALE POKALA, kot ga še ni bilo! PREKMURJE GORI! Kaj pravijo pri Muri, kako se bodo odzvali pri Nafti?

Martin Metelko
V finalu nogometnega pokala Slovenije se bosta v sredo ob 17.30 na Brdu pri Kranju brez prisotnosti gledalcev pomerila prekmurska tekmeca Nafta in Mura.

Sobočani ne bežijo od vloge favorita, čeprav se zavedajo, da je na derbijih mogoče prav vse. Da bi se utegnile zaradi pomembnosti tekme karte premešati, se nadejajo predvsem Lendavčani.

V finale se je drugoligaš iz Lendave prebil po izvajanju enajstmetrovk proti Radomljam, ki so del tekme igrale z dvema igralcema več, a niso uspele streti Naftine obrambe. Zdaj bodo poskušali Lendavčani s čvrsto obrambno predstavo presenetiti tudi Muro, ki v finale pokala prihaja po odličnem nadaljevanju sezone, a z manjšo rezultatsko črno piko.

Ta je prišla s porazom proti Bravu (0:1), ko niso uspeli izkoristiti terenske premoči in s čimer so bržčas izpadli iz boja za naslov državnega prvaka. V igri pa ostaja še pokalna lovorika, s katero bi si ne glede na končno stanje v državnem prvenstvu že zagotovili nastop v kvalifikacijah za evropsko ligo v prihodnji sezoni.

"Zelo veseli smo, da smo se uvrstili v finale in dobili možnost igrati pomembno tekmo. Ne glede na tekmeca želimo tekmo dobiti. Zavedamo pa se, da je šport nepredvidljiv in da je tekmec zelo zahteven," je dejal trener murašev Ante Šimundža.

Od vloge favoritov v klubu ne bežijo. "Strinjam se, da moramo kot prvoligaš proti drugoligašu prevzeti vlogo favorita. Kot sem že dejal, derbi je vedno derbi, ne glede na to, ali je prekmurski, madridski ali kakšen drug, ali pa ne glede na tekmeca ali lestvico in rang tekmecev. Tekma je nabita s čustvi. Bremena pa nimamo, saj si nismo zadali cilja osvojiti pokal," je še dodal Šimundža.

"Vemo, da gre za derbi, ki je vedno nepredvidljiv. Dobro smo se pripravili in stremimo k pozitivnemu izidu," pa je bil ob trenerju kratek obrambni steber Mure Matic Maruško.

Mura večjih težav s poškodbami nima. V pogon se je vrnil tudi Jan Gorenc, ki je opravil zadnje tri treninge in je pripravljen za nastop na sredini tekmi.

Pri naftaših bosta manjkala Jaka Bizjak in Vedran Vinko, ki sta bila v polfinalu izključena in ne bosta mogla pomagati moštvu v boju za prvo pokalno lovoriko v zgodovini kluba. A to je le eden od minusov, s katerimi se spopada trener moštva Dejan Dončić pred finalom z regijskimi rivali.

"To bo velik minus. Ko se nekaj zgodi, je brezpredmetno razmišljati, kaj bi bilo, če bi bilo. Takoj smo pogledali naprej in iščemo rešitve," je poudaril Dončić. Medtem ko je Mura v tekmovalnem ritmu, je Nafta predčasno sklenila tekmovanje v drugi ligi po odpovedi Nogometne zveze Slovenije zaradi epidemije novega koronavirusa.

"S tem, ko je bila odpovedana druga liga, smo veliko izgubili. Govorim z vidika mladih igralcev, ki bi lahko na tekmah in treningih v tem času napredovali. Menim, da smo več izgubili, kot pridobili. Seveda pa smo veseli, da smo v finalu," je vseeno priznal Dončič.

Finale bo predstavljal vrhunec zadnjih let, ko Nafta išče pot na višjo raven. "Gre za naš zgodovinski uspeh. Zavedamo se, da je finale le finale in da igramo proti tekmecu, ki je favorit ter igra zelo dobro in agresivno. Ampak tudi mi se želimo pokazati v dobri luči, saj je to vendarle prekmurski derbi in v njem je vse možno."

Mura je doslej zgodovinsko gledano dvakrat igrala v finalu pokala. V sezoni 1994/95 so slavili po skupni zmagi z 2:1 proti Celju, sezono prej pa so pokleknili na zadnji stopnički proti Mariboru (skupni izid 2:3). Lendavčani bodo na drugi strani prvič zaigrali v finalu.

Tekma ima po mnenju predstavnikov ekip na tiskovni konferenci velik pomen za Prekmurje. "Mislim, da je vpliv nogometa v Prekmurju izredno velik med ljudmi. To je dokaz, da se tu igra dober nogomet. Prekmurje je vedno dalo velik pečat nogometu v Sloveniji in finalni derbi je samo potrditev tega," je o tem dejal Šimundža.

Značke: pokal, mura, nafta

Članki iz rubrike