rebeka 3 Odkrito.si

FOTO: S kom je zajtrkovala mama Luke Dončića?

horoskop 2 Svet24.si

Horoskop za torek, 21. maja

pomladna metulja Petisvet.si

Opozorilo za ta teden: izogibajte se govorjenju ...

nosečka Svet24.si

Bi svojemu otroku nadeli tako zelo nenavadno ime?

meghan markle Svet24.si

Nov šok za mlado mamico Meghan

lora klinc8 Njena.si

Rogličeva Lora pred porodom pokazala trebušček

plestenjak 5 Njena.si

Blaž Švab spregovoril o svoji poroki

nu
nu
0 18.04.2019 08:33:04

Prvi RASISTIČNO ŽALIL Tavares?! Ne boste verjeli, KAJ naj bi REKEL nasprotnemu igralcu!

Drago Wernig - TAKA
Veliko prahu je dvignil rasistični izpad na tekmi U-15.

Kot ste zagotovo zasledili (več o tem na tej povezavi), je NZS sporočila, da je na tekmi med MB Tabor in NK Maribor prišlo do incidenta, zaradi katerega je bil izključen (in pozneje suspendiran za 5 tekem) vratar Tabora Luka Duvnjak. Kot je bilo razvidno iz zapisnika, je nasprotnika zmerjal s črna opica, mi pa smo odkrili, da je šlo za nikogar drugega kot za sina legendarnega kapetana Maribora Marcosa Tavaresa, torej za Marcosa Tavares mlajšega.

No, incident se je zdel zelo enoznačen in na Duvnjaka se je vsul plaz obtožb. Toda številni odzivi pravijo drugače. Oglasilo se je kar nekaj očividcev in o dogodkih drugače obveščenih, ki trdijo, da je prvi žalil Tavares. In to nič manj rasistično. Tako trdijo tudi nekateri naši viri, ki pravijo, da je Tavares mlajši Duvnjaka ozmerjal z izrazom 'bela banana,' preden mu je nato Duvnjak vrnil s prej omenjeno hudo rasistično žaljivko.

Izraz bela banana se sliši precej nesmiselno, toda treba je vedeti, da v brazilski portugalščini (ki jo Marcos mlajši seveda govori enakovredno s slovenščino) z banano označiš človeka, če ga želiš užaliti in se nadenj dvigniti. Če je Tavares pri tem uporabil še barvni pridevnik, pa po vseh kriterijih in pravilih (tako pravita tudi Uefa in Fifa) seveda gre za povsem enakovredno rasistično žaljivko. Gre za kar hudo obtožbo na račun legendnega sina, ki prihaja skupaj s kar ostrim napadom nanj z naslov nekdanjega branilca Maribora Marinka Galića (več v povezavi).      

Značke: tavares, rasizem, duvnjak

Članki iz rubrike