Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

nu
nu
0 18.04.2019 08:33:04

Prvi RASISTIČNO ŽALIL Tavares?! Ne boste verjeli, KAJ naj bi REKEL nasprotnemu igralcu!

Drago Wernig - TAKA
Veliko prahu je dvignil rasistični izpad na tekmi U-15.

Kot ste zagotovo zasledili (več o tem na tej povezavi), je NZS sporočila, da je na tekmi med MB Tabor in NK Maribor prišlo do incidenta, zaradi katerega je bil izključen (in pozneje suspendiran za 5 tekem) vratar Tabora Luka Duvnjak. Kot je bilo razvidno iz zapisnika, je nasprotnika zmerjal s črna opica, mi pa smo odkrili, da je šlo za nikogar drugega kot za sina legendarnega kapetana Maribora Marcosa Tavaresa, torej za Marcosa Tavares mlajšega.

No, incident se je zdel zelo enoznačen in na Duvnjaka se je vsul plaz obtožb. Toda številni odzivi pravijo drugače. Oglasilo se je kar nekaj očividcev in o dogodkih drugače obveščenih, ki trdijo, da je prvi žalil Tavares. In to nič manj rasistično. Tako trdijo tudi nekateri naši viri, ki pravijo, da je Tavares mlajši Duvnjaka ozmerjal z izrazom 'bela banana,' preden mu je nato Duvnjak vrnil s prej omenjeno hudo rasistično žaljivko.

Izraz bela banana se sliši precej nesmiselno, toda treba je vedeti, da v brazilski portugalščini (ki jo Marcos mlajši seveda govori enakovredno s slovenščino) z banano označiš človeka, če ga želiš užaliti in se nadenj dvigniti. Če je Tavares pri tem uporabil še barvni pridevnik, pa po vseh kriterijih in pravilih (tako pravita tudi Uefa in Fifa) seveda gre za povsem enakovredno rasistično žaljivko. Gre za kar hudo obtožbo na račun legendnega sina, ki prihaja skupaj s kar ostrim napadom nanj z naslov nekdanjega branilca Maribora Marinka Galića (več v povezavi).      

Značke: tavares, rasizem, duvnjak

Članki iz rubrike