Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
25.03.2016 23:53:07
Deli članek:

Nogomet za prijateljstvo in Maribor: Letos se vidimo v Milanu

Nikola Miljković

Podjetje Gazprom, uradni sponzor lige prvakov, je naznanilo začetek četrte sezone mednarodnega otroškega družbenega projekta Nogomet za prijateljstvo.

Letošnja izvedba projekta, v katerem sodeluje tudi Slovenija in katerega ekskluzivni medijski partner za to državo je naš časopis, se je začela s prenosom otvoritvene tiskovne konference v vseh državah udeleženkah.

Gibanje se v geografskem smislu vsako leto močno poveča. To sezono se bodo projektu prvič pridružili mladi nogometaši iz Afrike in Južne Amerike, povečalo pa se bo tudi število ekip iz Azije. Skupno število držav udeleženk se je v primerjavi s preteklim letom povečalo s 24 na 32, kar je štirikrat več kot takrat, ko se je projekt začel.

Letošnji seznam držav udeleženk vključuje ekipe iz Alžirije, Argentine, Armenije, Avstrije, Azerbajdžana, Belorusije, Belgije, Brazilije, Bolgarije, Kitajske, Hrvaške, Češke, Francije, Nemčije, Madžarske, Italije, Japonske, Kazahstana, Kirgizije, Nizozemske, Poljske, Rusije, Srbije, Slovaške, Španije, Švice, Sirije, Turčije, Ukrajine, Velike Britanije, Vietnama in seveda Slovenije.

Od 27. do 28. maja bo Milano gostil mednarodni turnir v uličnem nogometu ter mednarodni otroški forum, kar bo seveda sovpadalo z velikim finalom lige prvakov, ki si ga bodo otroci ogledali tudi v živo.

»Število udeležencev projekta Nogomet za prijateljstvo in držav, ki jih ti udeleženci zastopajo, nenehno narašča. Z gotovostjo lahko rečemo, da je letošnja sezona resnično globalna, saj pri projektu prvič sodelujejo mladi nogometaši z zahodne poloble. Nogomet za prijateljstvo daje najstnikom, ki zastopajo različne kulture, običaje in tradicije, odlično priložnost, da se naučijo razumeti in spoštovati drug drugega kljub razlikam,« je dejal Alexey Miller, predsednik upravnega odbora Gazproma.

»Menim, da gre za uspešno predstavitev idej in vrednot, ki jih nogomet in šport kot celota promovirata med mladimi,« je povedal sloviti Franz Beckenbauer, svetovni ambasador projekta. »Veseli me, da imamo letos s prijatelji priložnost sodelovati pri projektu, spoznati vrstnike iz različnih držav in razpravljati o resnično pomembnih temah. Verjamem, da lahko spremenimo svet in ga izboljšamo,« pa je dodal Maher Shabo, mladi udeleženec iz Sirije.

Vsakoletni mednarodni otroški forum je največji dogodek programa, ki zbližuje igralce klubov, stare od 12 do 14 let. Prvi forum je bil v Londonu 25. maja 2013, sledila pa sta foruma v Lizboni in Berlinu, torej vedno na prizorišču velikega finala lige prvakov. Projekt ima tudi posebno nagrado, Pokal devetih vrednosti (v izvirniku Nine Values Cup); je unikatna trofeja, ki jo vsako leto podelijo enemu od klubov za izvedbo družbenih iniciativ, ki temeljijo na vrednotah programa.

Zmagovalca z glasovanjem v vseh sodelujočih državah izberejo mladi ambasadorji projekta. Tako kot vsakokrat doslej bosta barve Slovenije zastopala Maribor in njegovi mladi nogometaši.