sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

nu
nu
3 02.10.2020 13:25:16

NAŠI POSLANCI v bran SKOMINI IN SLOVENCEM! Kar so LEVI IN DESNI SKUPAJ naredili po ŽALJIVKAH, odmeva!

Profimedia
Slovenci smo lahko tudi enotni. Slovenija je lahko tudi enotna. Moramo biti!

Včeraj smo pisali o tem, da se je najboljši slovenski sodnik Damir Skomina znašel na udaru nogometašev praške Slavie, čeških medijev in celo nekaterih čeških politikov. Čehi so Skomino neupravičeno obtožili napake, zaradi katere naj Slavia na bi šla v ligo prvakov (več o tem na tej povezavi), najdlje pa je pri tem šel češki evropski poslanec in nekdanji minister v češki vladi Alexandr Vondra. Njegov izpad si poglejte na tej povezavi, med drugim je Slovence označil za oportunistične svinje.

No, pri tem pa se je poenotilo vseh osem evropskih poslancev iz Slovenije in se - kot so sporočili - v pismu, naslovljenem na evropskega poslanca iz Češke, Alexandra Vondro, odzvalo na njegove grobe žalitve, naslovljene na vse Slovence. Evropski poslanci iz Slovenije od Vondre zahtevajo opravičilo za njegove besede. Pobudo za pismo je dal evropski poslanec Franc Bogovič, ki je tudi prvopodpisani pod pismom. Še enkrat, pod pismom, ki je združilo vseh osem, levih desnih - kar je vredno še toliko več. 

Spodaj je povzetek pisma, kot so ga zapisali slovenski evropski poslanci, ki so original pisma spisali v angleščini. 

Poslanci v pismu opozarjajo na posledice nacističnega nacionalizma iz prve polovice 20. stoletja, ki so leta 1938 najprej prizadele Čehe in Slovake. Ta dva evropska naroda namreč takrat nista imela podpore ostalih evropskih narodov v njunem boju za neodvisnost in svobodo.

Danes je stanje, k sreči, drugačno, nadaljujejo poslanci. "Vsi smo del evropske družine. Zavzemamo se drug za drugega in pazimo drug na drugega. Za Slovence so Čehi prijatelji, ne sovražniki. Naša skupna srečanja ob pijačah, ki jih proizvajamo oboji, pivu in vinu, prinašajo številne lepe trenutke. Nasprotniki smo si zgolj v športu, kjer tekmujemo častno. Ko izgubimo, nasprotniku stisnemo roko, ker je to pošteno in športno, " nadaljujejo poslanci.

"Vaše nesramne besede na Twitterju po nogometni tekmi med FC Slavia Prague in FC Midtjylland, v katerih ste Slovence označili za 'oportunistične svinje', so nizkotne in ponižujoče, a nas ne prizadenejo. V sredo niste žalili le nas, žalili ste svoje ljudi. Čehi, kot jih poznamo mi, bi se takšnega vedenja sramovali. Upamo, da se boste zamislili nad svojimi besedami in se opravičili za to nepotrebno širjenje sovraštva. S tem boste rešili čast svojega ponosnega naroda, ki si zasluži boljše zastopanje kot ga predstavljate vi,” zaključujejo poslanci.

Pismo je bilo poslano tudi predsedniku Evropskega parlamenta Davidu Sasolliju in vodjema politične skupine Evropskih konzervativcev in reformistov (ECR), član katere je Vondra, Ryszardu Legutki in Raffaeleju Fitti.

Značke: skomina, vondra, poslanci

Članki iz rubrike