Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

nu
nu
2 26.09.2020 10:48:19

Kapetan CESAR ZADEL V SRCE! Slovenija in Hrvaška? Roglič in Pogačar? Povem vam, kdo dela zdrahe

Profimedia
Boštjan Cesar je pri 38 letih sklenil svojo nogometno pot, reprezentančni dres je oblekal 101-krat, pred desetimi leti je zaigral na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki.

Ljubljančan, ki se je zapisal obrambnim nalogam, je kariero začel pri Olimpiji, potem pa po vrsti branil barve zagrebškega Dinama (kot posojen igralec tudi Croatie Sesvete), fracoskega Marseilla, angleškega WBA-ja, francoskega Grenobla in najdlje (celih deset let) italijanskega Chieva. V daljšem pogovoru za Sportal je med drugim pojasnil, kako vidi razlike in podobnosti med Slovenci in Hrvati, kaj si misli o trenju med obema državama, ter kako močno mu zaigra srce, ko spremlja kolesarska junaka Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja.

Čeprav se je uveljavil v Zagrebu in tam tudi spoznal svojo življenjsko sopotnico, se nikakor nima za 'purgerja'. "Ne, to pa ne (smeh). Nisem "purger", ampak Slovenec. Ljubim Slovenijo. Rad imam tudi Hrvaško. Še zdaj mi ni jasno, zakaj imamo kot sosedski državi toliko sporov. Prej smo živeli skupaj v isti državi (Jugoslaviji), zelo smo si podobni, povezuje nas marsikaj. Škoda, da politika dela zdrahe in vnaša nemir med državi. Če je že kdo za kaj kriv, je že v redu, da se to poudari in reče, da pa se iščejo stvari, ki niso pomembne, in se kaj podtika, s tem pa se niti pod razno ne strinjam. Vsi spori se mi zdijo prenapihnjeni."

Pred kratkim se ga je zelo dotaknil članek v enem od hrvaških medijev. "Bil je prekrasen, prav lep za prebrati. V njem so zapisali, kako so leta 2017 pomislili, da je Slovenija z evropskim naslovom v košarki že porabila vse kredite, a je nato hitro dokazala, da je bila to povsem zgrešena ocena. Zelo so pohvalili slovenski šport, prav od srca. In prav je tako," je pojasnil Cesar.

cesar 1 re
Reuters


In nadaljeval: "Hrvaška, zlasti njeni športni navijači, veljajo v slovenskih očeh pogosto za prepotentne osebe, polne samih sebe, ki svoje ase poveličujejo in dvigujejo v zvezde, preostali pa jih kaj dosti niti ne zanimajo. Kaj pa vem. Prepotentnost je zame zdrava lastnost. Da svoje hvališ in jih dviguješ, to se mi sploh ne zdi nič napačnega. Tudi v Sloveniji bi morali dati v tej smeri več poudarka. Če smo tako dobri, zakaj ne bi bili še mi prepotentni? Saj smo lahko. S ponosom! Poglejmo Hrvate! Slovenci bi morali biti bolj prepotentni. Če je poprej za državo z večjimi športnimi rezultati veljala Hrvaška, jo je Slovenija v zadnjih letih prehitela."

Roglič in Pogačar, ki sta v zadnjih tednih Slovenijo popeljala na naslovne strani glavnih medijev, sta navdušila tudi Cesarja: "To samo dokazuje, da ima Slovenija kljub svoji majhnosti toliko dobrih športnikov, toliko dobrih ljudi na najvišjih stopničkah, funkcijah na svetu. To, kar sta naredila Tadej in Primož, je nekaj enkratnega. Zagotovo je zdaj ogromno držav ljubosumnih na Slovenijo in se sprašuje, zakaj imamo to, drugi pa ne. Čeprav smo majhni, imamo veliko moč v različnih športih. Individualnih in ekipnih. Noro, res. V Italiji sem bil prav ponosen, užival sem ob prebiranju novic."

Celoten intervju si lahko preberete TUKAJ.

Članki iz rubrike