Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 30.01.2015 11:05:34

Dve plati razočaranja

Profimedia
Poškodba soigralca. Naj se sliši grdo, naj se sliši podlo, toda v tem trenutku se zdi za Jana Oblaka to pravzaprav edina možnost. Za to, da bo v tej sezoni še kaj igral.

Atletico je namreč izpadel iz pokala, edinega tekmovanja, v katerem je imel nadarjeni Škofjeločan prednost pred španskim kolegom Miguelom Angelom Moyajem.

Začetek povratne tekme četrtfinala pokala je bil za Atletico sanjski. Fernando Torres, ki po vrnitvi v Madrid spet spominja na napadalca, kakršen je nekoč bil, je mrežo Barcelone zatresel po 37 sekundah, manj kot minuta je bila dovolj, da sta bila kluba rezultatsko poravnana (prva tekma se je končala z zmago katalonskega giganta z 1:0). Toda kar je sledilo, je bilo za marsikoga nepričakovano.

Poškodba soigralca. Naj se sliši grdo, naj se sliši podlo, toda v tem trenutku se zdi za Jana Oblaka to pravzaprav edina možnost. Za to, da bo v tej sezoni še kaj igral. Atletico je namreč izpadel iz pokala, edinega tekmovanja, v katerem je imel nadarjeni Škofjeločan prednost pred španskim kolegom Miguelom Angelom Moyajem.

Madridčani, ki so v zadnjem času uspehe nizali predvsem po zaslugi izjemno disciplinirane igre v posledično skorajda neprebojni obrambi, so bili povsem raztreseni. Kot da bi jih zgodnje vodstvo presenetilo. V nadaljevanju pestrega obračuna so Kataloncem kar sami pomagali do zmage s 3:2 in napredovanja v polfinale. Tudi zato, ker so jim popustili živci. Dva sta morala predčasno pod prho, moral pa bi tudi Arda Turan. Turek si je privoščil nekaj osupljivega: v stranskega sodnika je zalučal kopačko! In – na presenečenje vseh prisotnih – prejel le karton rumene barve.

Marsikje drugje bi bil izključen, prejel bi ostro kazen, v Španiji pač ne; tam je celo lahko nadaljeval igro. Kakorkoli, Atletico je končal pokalne nastope, zdaj se bo lahko osredotočil zgolj na prvenstvo, kjer brani naslov najboljšega, in ligo prvakov. Oblak pa … Hja, nekdanji član Olimpije in Benfice pa se bo moral spet privaditi na življenje rezervista. Slednje je za – recimo – branilca vedno polno pričakovanj, vsak trenutek se lahko zgodi, da bo dobil svojo priložnost. Pri vratarjih pa je malce drugače; ti se med vratnicama ne menjajo ravno pogosto. Lep in eden od številnih primerov je Jasmin Handanović: preden je postal to, kar je danes, je pri Olimpiji preživljal pravo kalvarijo. V šestih sezonah je zgolj enajstkrat stopil v gol. Vedno je bil v klubu nekdo, ki je imel prednost pred njim.

834-2-3-oblak4
Profimedia

Oblak se lahko po slovesu od pokala, v katerem je na šestih tekmah z L'Hospitaletom, Realom in Barcelono v 540 minutah prejel osem golov, vpraša, ali je bil sredin obračun s Katalonci njegov zadnji v tej sezoni. Glede na to, da v prvenstvu še ni branil, v ligi prvakov pa je priložnost dobil le v Atenah ob porazu z grškim velikanom Olympiacosom, ko je bil Moya lažje poškodovan, misel zagotovo ni daleč od resnice.

Tokratna tekma, na kateri je vse tri gole prejel v prvem polčasu, za nobenega pa ni bil ključni krivec, je njemu torej prinesla dvojno razočaranje. Ker je ne glede na vse član Atletica, je bilo prvo in večje zagotovo povezano z izpadom. Drugo (manjše?) pa kakopak s tem, da zdaj bržčas lep čas ne bo spet v akciji. Bilo je lepo, bilo je razburljivo in zanimivo, zdaj pa nazaj v mirno življenje rezervnega vratarja …

Tokratna tekma, na kateri je vse tri gole prejel v prvem polčasu, za nobenega pa ni bil ključni krivec, je njemu torej prinesla dvojno razočaranje. Ker je ne glede na vse član Atletica, je bilo prvo in večje zagotovo povezano z izpadom.

Nekdanjega člana Benfice je sicer na sredinem razvnetem obračunu dvakrat matiral Neymar, a zadetka nista vse, zaradi česar je bil osrednja figura dogajanja v prestolnici. Bil je tudi tisti, ki je najbolj jezil domače, tisti, zaradi katerega so bili nogometaši Atletica najbolj razburjeni.

"Ko mu gre dobro od nog in ko njegova ekipa zmaguje, zelo rad izziva. Ker nihče ne izgublja rad, zna biti njegovo obnašanje precej nadležno," je Brazilca obtožil kapetan Atletica Gabi, ki ga je sodnik zaradi ugovarjanja izključil kar po koncu prvega polčasa, njegov soigralec Cani je dodal: "Neymar rad smeši nasprotnike, rad izziva, se pogovarja. Tako pač igra. Toda nekega dne bo imel zaradi tega težave. Resne težave. Tako kot jih je imel tokrat na tekmi z nami."

Že tokrat bi morda lahko imel večje, če ga trener Luis Enrique ne bi predčasno zamenjal: "Ko je vse skupaj postalo res umazano, sem ga iz preventivnih razlogov raje poslal z igrišča. Zbal sem se, da ga bo kdo poškodoval. Fantje bi morali vedeti, da so vsi profesionalci. Neymar? Tak pač je. Je samozavesten človek in tako tudi igra nogomet. Kar meni kot trenerju Barcelone največ pomeni, je to, da je bil tokrat res enkraten."

Galerija

Članki iz rubrike