Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
lp
lp
15.10.2024 10:53:12
Deli članek:

Slovenski upi (še) niso na EP. Kaj pravi matematika, kaj se mora zgoditi za uradno potrditev? Tu so vse kombinacije

Drago Wernig - Taka

Danes tekme zadnjega kroga kvalifikacij, a izbranci Mileta Aćimovića ne bodo igrali. Le čakali bodo ...

Na evropskem prvenstvu mladih reprezentanc, ki ga bo med 12. in 29. junijem prihodnje leto gostila Slovaška, je že zapolnjena polovica mest – ob gostiteljici so na Euro U-21 že uvrščene Španija, Nizozemska, Nemčija, Ukrajina, Anglija, Portugalska in Danska.

Po pravilu uvrščanja bodo na prvenstvu zaigrale vse prvouvšrčene reprezentance v kvalifikacijah, tri najboljše drugouvrščene (pravilo izbrisa točk proti zadnjeuvrščeni ekipi v skupinah s po šestimi ekipami) in ob Slovaški še tri zmagovalke dodatnih kvalifikacij. Pred današnjimi zadnjimi tekmami je le še nekaj nejasnosti, še vedno pa je vprašljiva tudi neposredna uvrstitev Slovenije. Čeprav je večina po petkovem remiju v dunajskem predmestju v svojih prispevkih zatrjevala, da so si varovanci Milenka Aćimovića že zagotovili nastop na Slovaškem, matematika pravi drugače. Navsezadnje je tudi na Uefini uradni strani navedeno, da si je slovenska izbrana vrsta za zdaj priigrala le uvrstitev na prvo ali drugo mesto v skupini in nastop (vsaj) v dodatnih kvalifikacijah.
Začnimo v skupini H, kjer je Slovenija pred zadnjimi tekmami (a z vsemi odigranimi tekmami) s 17 točkami še vedno na prvem mestu. A tam bi ostala le v primeru, če bi Francozi na zadnji tekmi – doma z Avstrijo – izgubili, že ob remiju pa bi zaradi boljšega izkupička na medsebojnih tekmah na vrhu lestvice zamenjali Slovence in se neposredno kvalificirali.
Če bodo mladi Slovenci končali na drugem mestu, bodo po vsej verjetnosti med najboljšimi drugouvrščenimi. Vseeno v matematika opozarja na scenarij, ki bi močneje premešal karte in Aćimovićevo ekipo poslal v play-off. Slovenijo s 17 točkami lahko prehitijo tri reprezentance:

- iz skupine F bodisi Anglija, ki bi imela 19 točk, bodisi Ukrajina, ki bi imela 18 točk;
- iz skupine D Poljska, ki bi v primeru zmage nad Nemčijo imela 18 točk;
- iz skupine G Grčija, ki bi v primeru zmage na Hrvaškem, poraza Belorusije na Ferskih otokih in zmage Andore nad Portugalsko imela 19 točk.

V teoriji se lahko torej marsikaj spremeni ob spremembi zadnjeuvrščene reprezentance v skupini G, kar bi potencialno spremenilo tudi 'odštete točke' drugouvrščene ekipe, v tem konkretnem primeru – Grčije. Ta je namreč z Belorusijo osvojila le točko.