Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
15.10.2024 06:32:15
Deli članek:

Nemci premagali Nizozemce, Francozi Belgijce

Profimedia

Nogometaši Nemčije in Francije so v ligi narodov v osrednjih dvobojih lige A premagali Nizozemsko z 1:0 in Belgijo z 2:1. V preostalih tekmah najmočnejše lige je Italija premagala Izrael s 4:1, Madžarska pa Bosno in Hercegovino z 2:0.

V Münchnu so v tradicionalnem sosedskem obračunu Nemčije in Nizozemske domači sicer odlično začeli, a zadetek Jamieja Lewelinga že v drugi minuti ni obveljal, po dolgem ogledu posnetka so sodniki dosodili prepovedan položaj. A je nato Leweling za svoj prvi gol v reprezentanci vendarle zadel na regularen način v 63. minuti. Zadel je že na prvi tekmi v izbrani vrsti, potem ko sprva sploh ni bil v začetni postavi, a je vskočil zaradi poškodbe Deniza Undava med ogrevanjem.

Že pred tekmo so se na krajši slovesnosti od reprezentance uradno poslovili Thomas Müller, Manuel Neuer, Toni Kroos in Ilkay Gündogan, ki so za Nemčijo skupaj zbrali 451 nastopov, konec reprezentančne kariere (in v Kroosovem primeru tudi igralske) pa napovedali po letošnjem Euru v domovini.

Madžari so dosegli prvo zmago v tej izvedbi tekmovanja. Na gostovanju pri Bosni in Hercegovini je bil njihov junak Dominik Szoboslai, ki je dosegel oba gola, prvega v 38. minuti, drugega pa z bele točke v 50.

Za Italijo je na tekmi z Izraelom prvi gol dosegel Mateo Retegui ob koncu prvega dela z bele točke. Za povišanje je kmalu po začetku drugega zadel Giovanni Di Lorenzo, za nekaj upov Izraela je z znižanjem v 66. minuti poskrbel Mohammed Abu Fani, a je Italija nato dosegla še dva gola; najprej v 72. minuti Davide Frattesi, sedem minut zatem pa je zmago potrdil še Di Lorenzo.

Belgija je dvoboj z zahodno sosedo začela slabo, saj je Youri Tielemans v 23. minuti zapravil enajstmetrovko. Bolj natančen je bil v tem elementu tekmec na drugi strani, saj je Randal Kolo Muani zadel v 35. minuti. Isti igralec je bil uspešen tudi iz igre v 62. minuti za francosko vodstvo, v zadnjih 15 minutah pa so gostje ostali brez Aureliena Tchouamenija, ki je dobil drugi rumeni karton, a so zadržali minimalno prednost.

V ligi B je Albanija v gosteh premagala Gruzijo z 1:0, Ukrajina in Češka sta se razšli z 1:1, Islandija je morala priznati premoč Turčiji z 2:4, Wales pa je bil od Črne gore boljši z 1:0.