Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Ekipa SN / am
Ekipa SN / am
17.07.2024 13:29:54
Deli članek:

Matjaž Kek kot še nikoli prej o Benjaminu Šešku: "Če bi o meni mesec dni prej pisali, da me hoče Manchester United ..."

Martin Metelko

Matjaž Kek je v velikem intervjuju - prvem in edinem za slovenske medije pod črto letošnjega Eura - spregovoril tudi o Benjaminu Šešku.

Mladi slovenski napadalec je bil letos poleti vsakodnevno na 'udaru' predvsem angleških medijev, ki so ga zelo resno povezovali z odhodom v Arsenal in tudi k Manchester Unitedu, na koncu pa se je visokorasli Radečan odločil podaljšati pogodbo z nemškim Leipzigom. Na zadnjem evropskem prvenstvu so bila pričakovanja velika, a Šeško je Euro končal brez zadetka in s tisto tolikokrat omenjeno zgrešeno priložnostjo proti Portugalski. Matjaž Kek je že med prvenstvom poudarjal, da mora zdaj Slovenija pomagati Šešku, kot je on ničkolikokrat pomagal njej. Kakšen je zdaj reprezentančni program z njim?

"Proti Portugalski je odigral najboljšo tekmo na evropskem prvenstvu. Upam, da se tega zaveda on in vsi ostali okrog njega. To je način, to je čas, skozi katerega bo moral iti. Kako bo on obvladoval to neverjetno popularnost, to simpatičnost, ki dviguje množice, a nosi s seboj tudi določen pritisk … To je stvar, ki loči dobrega igralca od odličnega. On ima pred seboj zelo veliko izzivov. Tudi kar se tiče bundeslige, ne samo reprezentance. In na vseh straneh se razdajati, tega se dan danes ne da več. Danes je življenje tako zahtevno, da ti moraš del nečesa žrtvovati, da boš lahko na drugi strani perfekten. Perfektnost zahteva bundesliga, perfektnost bo zahtevala tudi reprezentanca. Vesel sem pa, da se od zadaj kažejo ljudje, ki bodo lahko mirno igrali namesto njega. In v nekih delih tekem smo igrali brez njega. Jaz imam rad igralce, ki znajo prilagoditi trenutno situacijo svoji formi in se žrtvovati za nekaj, kar morda ni čisto njihova naloga, ampak se žrtvujejo. Tukaj mislim na Šporarja. Največ kritik leti na Šporarja, ki pa je v nekih momentih oddelal tekme, ki so lahko za učbenike, kar se tiče žrtvovanja za ekipo. Naj pogledajo ti strokovnjaki, kako je Foden igral v finalu, kje je igral in na kakšen način je igral. Koliko časa je tekel za Rodrijem in pozabil na tisto, v čemer je najboljši, s čimer je navduševal v Manchester Cityju. Eno je navijaška želja, navijaško gledanje, drugo pa so čisto konkretne zadeve, ki jih kot trener lahko vidiš ali pa ne."

Kek je spregovoril tudi o tem, kako je celotna saga glede prestopa vplivala na odličnega napadalca, ki je bil ob koncu sezone res v izjemni formi: "Zagotovo je vse dogajanje pred evropskim prvenstvom vplivalo na Benija. To pusti posledice na vsakega. Saj če bi, zdaj karikiram, o meni mesec ali dva pred prvenstvom pisali, da bom šel v Manchester United ali Arsenal, bi verjetno tudi jaz v nekaterih trenutkih razmišljal, 'joj, kako bo zdaj vse skupaj potekalo'. Tako je tudi pri igralcu, absolutno so mu misli bežale. Tako kot so bili vsi drugi osredotočeni na reprezentanco, so njemu misli uhajale na klubske stvari. Navsezadnje je tudi novo pogodbo z Leipzigom podpisal tik pred začetkom. In to je lahko dobro, lahko pa gre tudi v drugo smer. Ne bi rad bil sodnik, je pa Beni Šeško figura nove generacije. In upravičeno se okrog njega govori. V dobrem in tudi manj dobrem, ne bom rekel slabem. Ker sem rekel, mene je njegovih par reakcij navdušilo. Ne morem pa reči, da nisem vsega tega, kar se je dogajalo okrog njega in z njim, pričakoval. Sem. Ker nekaj kilometrine v nogometu vseeno imam. In mogoče bi bilo včasih dobro, da kdo posluša tudi koga drugega. To ne bi bilo slabo. Ne zaradi tega, da bi se kdo želel vtikovati v zadeve koga drugega, ampak zato, da bi bilo vsem nam boljše."

CELOTEN INTERVJU NA KAR 4 STRANEH SI LAHKO PREBERETE V SREDINI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JO DOBITE TUDI NA TRAFIKA24.SI.