Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
08.07.2024 15:42:55
Deli članek:

Francozi pred polfinalom Eura nestrpno čakali na razplet volitev v domovini, potem pa 'ponoreli' ...

Profimedia

Francijo jutri čaka polfinalna tekma evropskega prvenstva proti Španiji. Dodaten motiv za več članov izbrane vrste galskih petelinov je razplet volitev v domovini.

V drugem krogu parlamentarnih volitev v Franciji je namreč zmagalo levo zavezništvo, ki pričakuje, da bo dobilo priložnost za oblikovanje vlade. Skrajno desni Nacionalni zbor, ki je računal na zmago, je pristal šele na tretjem mestu.

Nekaj francoskih reprezentantov je poraz ekstremne desnice in zmago leve koalicije proslavilo na družbenih omrežjih. "Čestitam vsem. Naj živi raznolikost, naj živi Republika, naj živi Francija," je na instagramu vzhičeno zapisal napadalec Marcus Thuram.

"Zmaga naroda," je na nekdanjem twitterju, zdaj platformi X objavil vezist Aurelien Tchouameni. Že pred drugim krogom parlamentarnih volitev je prvi zvezdnik Kylian Mbappe Francoze pozival, naj vendarle gredo na volišča in naj volijo proti desnici.

Branilec Jules Kounde je sporočil, da je olajšanje enako zaskrbljenosti v teh dneh, "ogromno je. Čestitam vsem Francozom, da so se mobilizirali in niso dopustili, da bi v tej prekrasni državi vladali ekstremni desničarji."