dlake v grlu Svet24.si

Avstrijcu so v grlu rasle 5-centimetrske dlake

tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar ima raka dojke. »Če je to cena za ...

darko horvat Necenzurirano

Vrnitev največjega slovenskega tajkuna: v Izraelu...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Skrivnost drugega polčasa: vlada Roberta Goloba s...

slovenija anglija pm Ekipa24.si

Nam zavidajo? Hrvati že na dopustu, tako pa ...

jožef m Njena.si

Ljubezen na vasi: To so kandidatke Jožefa ...

slovenija navijača Ekipa24.si

Uf, s kakšnim napevom so slovenski navijači med ...

STA
STA
0 22.06.2024 20:26:48

Portugalci za drugo zmago nadigrali Turke in potrdili izločilne boje

Profimedia
Portugalska nogometna reprezentanca je v tekmi drugega kroga skupine F na evropskem prvenstvu v Dortmundu premagala Turčijo s 3:0 (2:0). Za Portugalce je to druga zmaga na turnirju, s katero so si tudi priigrali nastop v osmini finala. Turki so doživeli prvi poraz.

* BVB Stadion Dortmund, gledalcev 61.047, sodniki: Zwayer, Lupp, Achmüller (vsi Nemčija).
* Strelci: 0:1 Silva (21.), 0:2 Akaydin (28./ag.), 0:3 Fernandes (56.).
* Turčija: Bayindir, Celik, Akaydin (od 75. Demiral), Bardakci, Kadioglu, Calhanoglu, Ayhan (od 58. Yüksek), Kökcü (od 46. Yazici), Akgün (od 70. Güler), Aktürkoglu (od 58. Yildiz), Yilmaz.
* Portugalska: Costa, Cancelo (od 68. Semedo), Dias, Pepe (od 83. A. Silva), Mendes, Vitinha (od 88. J. Neves), Palhinha (od 46. R. Neves), Fernandes, Silva, Ronaldo, Leao (od 46. Neto).
* Rumeni kartoni: Bardakci, Akaydin, Celik, ; Leao, Palhinha,
* Rdeči karton: /.

Obe ekipi sta letošnje EP odprli z zmago, Turki so s 3:1 ugnali Gruzijo, Portugalci pa so se s Čehi kar namučili (2:1). A Portugalci so si z drugo zmago že krog pred koncem skupinskega dela priborili izločilne boje in zmago v skupini, Turki ostajajo pri treh točkah, Čehi in Gruzijci pa so pri eni.

Odločen uvod v tekmo so Portugalci kronali z golom v 21. minuti, ko jih je v vodstvo popeljal Bernardo Silva. Sedem minut kasneje so si Turki zabili sami, avtogol je dosegel Samet Akaydin, zmago pa je za danes prepričljive Portugalce v 56. minuti potrdil Bruno Fernandes.

Današnja uvodna tekma te skupine med Gruzijo in Češko se je končala z remijem 1:1. Ob 21. uri sledi še tekma skupine E med Belgijo in Romunijo.



Uvodoma so pobudo prevzeli Portugalci, že v drugi minuti je Cristiano Ronaldo poskušal z volejem, a Altay Bayindir ni imel težkega dela. V šesti minuti je bilo vroče tudi pred golom Portugalske, a se je slabo odrezal Kerem Aktürkoglu, saj žoge ni najbolje zadel. Zatem je nov Ronaldov poskus z glavo iz težkega položaja zletel mimo vrat.

Portugalci so še naprej kazali več želje po zadetku, terensko premoč pa so kronali v 21. minuti. Rafael Leao je krenil po levi strani, našel Nuna Mendesa, ta je žogo poslal v kazenski prostor, kjer je Silva premagal nemočnega Bayindirja.

Turki v prvem delu niso bili pretirano nevarni pred portugalskim golom, so bili pa zato toliko bolj pred svojim. Napad Portugalske je že splaval po vodi, Turki so dobili žogo, potem pa je prišlo do nesporazuma med Akaydinom in Bayindirjem, branilec je žogo mimo svojega vratarja poslal v mrežo za 2:0.

Turki so se po avtogolu malenkost prebudili, Diogo Costa je ubranil nov poskus Aktürkogla. Portugalci so pred odmorom vnovič prevzeli pobudo, nenatančna sta bila Bruno Fernandes in Ronaldo, medtem ko je Costa posredoval ob strelu Orkuna Kökcüja.

V začetku drugega polčasa so Portugalci držali žogo in še naprej nadzorovali ves potek dvobja. Po poskusu Yusufa Yazicija, ki je končal v naročju portugalskega vratarja, pa so slednji dokončno potrdili zmago. Ruben Neves je z lepo dolgo podajo razrezal turško obrambo, Ronaldo in Fernandes pa sta sama prišla pred Bayindirja, tako da jima ni bilo težko zaključiti napada.

V nadaljevanju je tempo nekoliko upadel, tu in tam sta ekipi še imeli kakšno priložnost, a nič resnejšega. Pri Turkih z razdalje ni bil natančen Kenan Yildiz, pri Portugalcih vnovič Ronaldo. Tako je tekma minevala vse do konca s še nekaj polpriložnosti na obeh straneh, Portugalci pa so precej mirno zadržali lepo prednost.

Značke: nogomet, euro 2024

Članki iz rubrike