dlake v grlu Svet24.si

Avstrijcu so v grlu rasle 5-centimetrske dlake

tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar ima raka dojke. »Če je to cena za ...

darko horvat Necenzurirano

Vrnitev največjega slovenskega tajkuna: v Izraelu...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Skrivnost drugega polčasa: vlada Roberta Goloba s...

slovenija anglija pm Ekipa24.si

Nam zavidajo? Hrvati že na dopustu, tako pa ...

Mnogi si upajo trditi, da so to nezemljani Odkrito.si

Nenavadna svetloba nad južno Italijo

navijači slovenija pm Ekipa24.si

Slo-ve-ni-ja! Na tisoče navijačev se je ...

STA
STA
0 22.06.2024 19:30:11

Gruzijci in Čehi brez zmagovalca

Profimedia
Nogometni reprezentanci Gruzije in Češke sta se v tekmi drugega kroga skupine F na evropskem prvenstvu v Hamburgu razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0). Obe ekipi sta s tem prišli do prve točke na tem turnirju, Gruzijci tudi do prve na evropskih prvenstvih.

* Volksparkstadion, gledalcev 46.524, sodniki: Siebert, Seidel, Foltyn (vsi Nemčija)
* Strelca: 1:0 Mikautadze (45.+4./11-m), 1:1 Schick (59.).
* Gruzija: Mamardašvili, Kverkvelia (od 82. Gvelesiani), Kašia, Dvali, Tsitaišvili (od 62. Lohošvili), Davitašvili (od 62. Čakvetadze), Mekvabišvili, Kohorašvili, Kakabadze, Mikautadze (od 88. Kvilitaia), Kvarachelia (od 82. Lobjanidze).
* Češka: Stanek, Holeš, Hranač, Krejči, Coufal, Provod (od 81. Barak), Souček, D. Jurasek (od 81. Ševčik), Černy (od 55. M. Jurasek), Schick (od 68. Chytil), Hložek (od 55. Lingr).
* Rumeni kartoni: Kašia, Gvelesiani, Mekvabišvili, Kohorašvili; Coufal, Provod, D. Jurasek, Holeš, Souček.
* Rdeči karton: /.

Tako Češka kot debitantka na EP Gruzija sta v uvodni tekmi na letošnjem euru ostali praznih rok. Gruzijci so klonili proti Turkom z 1:3, Čehi pa kljub dobremu odporu proti Portugalski z 1:2. Obe ekipi sta zdaj pri točki in jih za napredovanje v zadnjem krogu čaka še nekaj dela.

V sploh prvem medsebojnem obračunu teh dveh ekip so v prvem delu večinoma igrali le Čehi, a so Gruzijci povedli z golom v sodnikovem dodatku, ko je najstrožjo kazen izkoristil Georges Mikautadze. Tudi v drugem so bili Čehi precej boljši tekmec, izenačil pa je Patrik Schick.

Druga tekma te skupine med Turčijo in Portugalsko, obe sta pri treh točkah, bo na sporedu ob 18. uri. Ob 21. uri bo danes še dvoboj skupine E med Belgijo in Romunijo.


Češki nogometaši so hitro nakazali, v katero smer se bo današnji dvoboj odvijal. Že v tretji minuti se je z dvojno obrambo izkazal gruzijski vratar Giorgi Mamardašvili, najprej je zaustavil strel Adama Hložeka, nato še Ladislava Krejčija. Le minuto zatem je bil znova na mestu, ob strelu z glavo Schicka.

Gruzija je v večini prvega polčasa bolj malo prihajala do vrat tekmeca, Čehi so na igrišču povsem zagospodarili, po dobrih 15 minutah je bilo v strelih 9:0 za Češko. Češka dominacija je prinesla tudi zadetek, a je bil ta dosežen na nepravilen način. Hložek se je znašel sam pred Mamardašvilijem, ki je njegov strel ubranil, žoga pa se je od napadalčeve glave in nato roke odbila v mrežo, tako da je bil gol po posredovanju Vara razveljavljen.

Nekaj minut zatem je Hložek poslal nov strel v naročje gruzijske številke ena, za tem pa se je tempo na dvoboju pošteno umiril. A čeprav so v prvem polčasu prevladovali Čehi (streli 12:2 po uradni statistiki), so tik pred odmorom na svoj račun prišli Gruzijci.

Sploh prvo resnejšo priložnost je imel Guram Kašia v sodnikovem dodatku, ko je sam prišel pred Jindricha Staneka, a je ta Češko še obdržal v igri. Iz te akcije so Gruzijci vseeno dobili 11-metrovko, z roko je v kazenskem prostoru igral Robin Hranač. Najstrožjo kazen je za presenetljivo vodstvo Gruzije izkoristil Mikautadze.

Drugi del se je nadaljeval v enakem slogu kot je potekal prvi, čeprav so v uvodu Gruzijci še pokazali nekaj energije. V 57. minuti je protinapad zaključil Anzor Mekvabišvili, a je žoga zletela mimo leve vratnice Čehov. So pa slednji spet prevzeli pobudi in lovili izenačenje.

Nanj niso čakali predolgo. V 59. minuti je po kotu Vladimirja Coufala z glavo Ondrej Lingr zadel vratnico, akcijo pa je dobro spremljal Schick, ki je žogo s prsmi potisnil v mrežo. Tudi zatem so bili Čehi boljši tekmec, Krejči je z glavo nevarno meril mimo gola, Mamardašvili pa je ubranil strel z razdalje Mateja Juraseka.

Čehi so še naprej oblegali vrata Gruzijcev (streli na koncu 26:5), slednji so tu in tam poskušali iz protinapadov. Tudi Mojmir Chytil je bil z glavo nenatančen, nato je Mamardašvili ubranil strel Lingrja in do konca se izid ni več spremenil, čeprav so Gruzijci v zadnji akciji krenili v protinapad tri na ena, a Saba Lobjanidze ni bil natančen.

Značke: nogomet, euro 2024

Članki iz rubrike