dlake v grlu Svet24.si

Avstrijcu so v grlu rasle 5-centimetrske dlake

tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar ima raka dojke. »Če je to cena za ...

darko horvat Necenzurirano

Vrnitev največjega slovenskega tajkuna: v Izraelu...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Skrivnost drugega polčasa: vlada Roberta Goloba s...

kek (3) Ekipa24.si

Noro! Kek osupnil, glejte, česa Slovenci niso ...

jožef m Njena.si

Ljubezen na vasi: To so kandidatke Jožefa ...

sesko 2 Ekipa24.si

Šešku moramo zdaj pomagati, kot je on pogosto ...

STA
STA
0 03.06.2024 10:10:46

Škandal v Nemčiji, v reprezentanci ogorčeni: Kar je naredila javna televizija, je prestopilo vse meje!

Profimedia
Selektor nemške nogometne reprezentance Julian Nagelsmann je v nedeljo dejal, da je šokiran nad dejstvom, da je tamkajšnja javna radiotelevizija ARD udeležence ankete vprašala, ali si v nemški reprezentanci želijo več belopoltih igralcev.

Nagelsmann se je tako strinjal s svojim varovancem in nogometašem sredine igrišča Joshuo Kimmichom, ki je v soboto dejal, da je bila anketa za televizijo ARD "popolnoma rasistična" in da je "norost, da javna radiotelevizija postavlja takšno vprašanje".

V anketi, v kateri so sodelovali 1304 naključno izbrani udeleženci, je ARD postavil vprašanje, ali si želijo, da bi za Nemčijo igralo več nogometašev bele polti; 21 odstotkov vprašanih je odgovorilo da.

"Bil sem šokiran, da se postavljajo takšna vprašanja in da ljudje dejansko odgovarjajo. To je rasistično ... Mislim, da se moramo prebuditi," je ob robu treninga ekipe za prihajajoče domačo evropsko prvenstvo dejal Nagelsmann.



"Joshua se je odzval zelo dobro, z zelo jasno in premišljeno izjavo. Na to gledam popolnoma enako. To vprašanje je noro," je še dodal 36-letni selektor.

Kimmicha je podprl tudi v izjavi, da je lahko nogometna reprezentanca vzor, kako se lahko različna kulturna, verska in etična ozadja uspešno povežejo v skupino in si skupaj prizadevajo za pomembne cilje: "Na EP bomo igrali za vse v državi. Vsak, ki lahko igra vrhunski nogomet, je povabljen v reprezentanco in da vse od sebe za svojo državo. To je to, kar počnemo. Upam, da mi nikoli več ne bo treba brati o takšni sramotni anketi."

Nemci bodo sicer v pripravah na EP danes igrali z Ukrajino v Nürnbergu. Nato jih v petek čaka še tekma z Grčijo v Mönchengladbachu, preden bodo 14. junija odprli EP s tekmo proti Škotski. Nagelsmannova zasedba bo na EP v skupini A igrala še z Madžarsko in Švico.

Članki iz rubrike