Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
21.12.2022 11:20:59
Deli članek:

Finale odločila sodniška napaka?! Zadetek Messija neregularen?! To je posnetek, ki buri duhove! (video)

Twitter

O domnevnih sodniških napakah so govorili tako Francozi kot Argentinci.

Razplet 22. svetovnega prvenstva še vedno odmeva povsod po svetu. Argentinci so se po 36 letih vrnili na nogometni prestol, temu primerno je bilo tudi slavje, na drugi strani pa se je morala Francija tokrat sprijazniti z nazivom svetovnih podprvakov. Finalni obračun je za marsikoga predstavljal poslastico, kakršne na mundialih še ni bilo, ne manjka pa tudi tistih, ki opozarjajo, da bi se moralo zadnje dejanje v Katarju zaključiti drugače.

Ko na tekmi vseh tekem dosodiš tri enajstmetrovke, ko na njej v 120 minutah skupno pade šest zadetkov, vložek pa bi bil težko večji, je neizbežno, da bo pod drobnogledom tudi delo sodnika. Poljski delilec pravice Szymon Marciniak je s svojo ekipo morebitnim kritikom ponudil zelo malo; delo so opravili z odliko in si z določenimi odločitvami prislužili tudi glasne pohvale – v svetu sodnikov precej neznana stvar. Pa so se po epskem obračunu Francije in Argentine vseeno našli tudi tisti, ki menijo, da je Poljak odločilno vplival na razplet finala. In da je pri tem storil napako.

Številni francoski mediji so se razpisali o trenutku, ko je do svojega drugega zadetka (in s tem novega vodstva Argentine) prišel Lionel Messi. V trenutku, ko je argentinska desetica odbito žogo uspešno pospravila za hrbet Huga Llorisa, so namreč njegovi soigralci že prestopili stransko črto na drugi strani igrišča in začeli svoj sprint proti kapetanu. Francoski L'Equipe – Marciniaku so za predstavo v finalu podelili dve od 10 točk – je ob tem celo citiral pravilnik. »Če sodnik pred nadaljevanjem igre opazi, da je bila v trenutku doseženega zadetka na igrišču dodatna oseba, mora zadetek razveljaviti. Če gre za igralca, rezervista, izključenega igralca ali uradno osebo ekipe, ki je dosegla zadetek, se mora igra nadaljevati s prostim strelom nasprotne ekipe na mestu, kjer je dodatna oseba stopila na igrišče,« piše v pravilih. Mednarodni odbor za nogometna pravila (IFAB) je medtem že pojasnil, da je bila odločitev sodniške ekipe pravilna. »Pravilo bi bilo relevantno le, če bi ti igralci kakorkoli vplivali na potek igre,« so pojasnili pri IFAB.

Argentinci so medtem vrnili rokavico pri opažanju sodniških napak. Kylian Mbappe je Francijo do novega izenačenja popeljal s strelom z bele točke, enajstmetrovka pri tem sicer ni bila sporna, Gonzala Montiela je žoga vsekakor zadela v roko, a naj bi pred tem v isti akciji z roko igral tudi Dayot Upamecano. Po podaji iz kota je Francoz sredi skoka roko dvignil nad glavo, v počasnem posnetku iz pravega zornega kota pa vse kaže na to, da tudi v tem primeru napake ni bilo. Tako ali drugače si je Poljak s svojo ekipo zaslužil precej več od dvojke, ki so mu jo pripisali v taboru podprvakov.

Twitter